Het is een mirakel! Na jarenlange onduidelijkheid zijn onze gebeden eindelijk verhoord en is de American Gods televisieserie een feit. Op 30 april ging het eerste seizoen in première en vertrokken Shadow en Mr. Wednesday op een bijzondere roadtrip doorheen Amerika.

Shadow Moon (Ricky Whittle) mag enkele dagen eerder dan voorzien de gevangenis verlaten, maar veel reden tot vieren heeft hij niet. Het eerste wat hem als vrij man te doen staat, is de begrafenis van z’n vrouw Laura (Emily Browning) bijwonen. Maar op het moment dat zijn hele toekomst onzeker lijkt, ontmoet hij de enigmatische Mr. Wednesday (Ian McShane), die hem een job aanbiedt. De charismatische oude oplichter heeft echter vreemde vrienden en machtige vijanden…

american-gods

Bryan Fuller en Michael Green produceren de serie onder het goedkeurend oog van Neil Gaiman voor Starz. Het eerste seizoen zal acht afleveringen tellen en is in België te zien op Amazon Prime

American Gods is gebaseerd op de gelijknamige roman van Gaiman en vertelt het verhaal van Shadow Moon die betrokken raakt in de oorlog tussen de oude en de nieuwe goden met als inzet het hart van Amerika. Maar Amerika is een slecht land voor goden. Nieuwe goden komen op, maar raken even snel weer in de vergetelheid, net zozeer slachtoffer van de immer veranderende wegwerpmaatschappij waar ze zelf ook aan ontsproten zijn. De oude goden, meegereisd naar Amerika vanuit de oude wereld in de harten en geesten van migranten en avonturiers, moeten het stellen met slechts een fractie van het geloof dat ze vroeger inspireerde en teren op de kliekjes van wat ooit een glorieuze offerande was. Het verhaal van deze goden, hoe ze naar Amerika zijn gekomen en hoe ze het de dag van vandaag stellen, zal doorheen de reis van Shadow verweven worden door middel van verschillende intermezzo’s. Zo ontdekken we in de eerste aflevering hoe de Noorse god Odin z’n intrede in de nieuwe wereld heeft gemaakt en wat de Bilquis, de mythische koningin van Sheba tegenwoordig voor de kost doet.

american gods buffalo

Een behoorlijk uniek concept. Het mag dan ook niet verbazen dat de eerste aflevering al heel snel heel vreemd wordt. Net dat bevreemdende effect, de infiltratie van het mythische in het alledaagse is zo typerend voor het werk van Gaiman. De show zal dan misschien geen carbon copy zijn van het oorspronkelijke verhaal, maar heeft nu al bewezen dat het perfect de geest van dat verhaal zal weten te vatten. Dat blijkt ook uit de vertolking van Mr. Wednesday door Ian McShane: die lijkt absoluut niet op de rijzige, magere man met een roodgrijze baard, maar belichaamt perfect de essentie van het personage: een meedogenloze klootzak you love to hate. Het mag niet verbazen dat hij de show steelt in deze aflevering, hoezeer we ook meeleven met Shadow. Hoewel Mad Sweeney (Pablo Schreiber) ook wel aardig in de buurt komt.

IanMcShaneAmericanGods_large

Wat overigens ook opvalt, is hoeveel aandacht er in American Gods besteed wordt aan sfeer en stilering. Geweld wordt bijna à la Tarantino verheven tot een kunstvorm en het verschil tussen de afgeleefde, sjofele oude goden en de blitse, gestroomlijnde nieuwe goden is frappant. En zo worden we ongewild al min of meer gedwongen te sympathiseren met Mr. Wednesday, hoewel we hem niet vertrouwen, want het alternatief is heus niet beter. Ik kijk naar jou, Technical Boy (Bruce Langley).

technical boy

Kortom, American Gods intrigeert, betovert en zaait twijfel. (In) Wie moeten we eigenlijk geloven? Misschien is het bovennatuurlijke toch niet zo’n ver-van-mijn-bed show? Bovendien maken enkele significante verschillen met het boek al snel duidelijk dat er ook voor de oorspronkelijke lezers en de fans van het eerste uur nog heel wat verrassingen in het verschiet liggen. Het is die nieuwsgierigheid, die zowel nieuwe kijkers als oude fans bij het nekvel grijpt, die ervoor zal zorgen dat je blijft kijken. Geloof ons maar.

Blijven kijken?

Ja Goddelijk

De eerste aflevering van American Gods belichaamt precies de mix van het bovennatuurlijke en het alledaagse, die zo typerend is voor het werk van Neil Gaiman. Spannend, intrigerend en een schitterende Ian McShane als Mr. Wednesday: wij blijven kijken!

Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties