Philip Glenister: “Figuranten liepen weg vanwege religieuze redenen”

0

Outcast is een reeks die, naar mijn nederige mening, te weinig aandacht krijgt. De nieuwste reeks van Robert Kirkman (de man achter The Walking Dead) is een pareltje en verdient om meer in de spotlight te staan. Het is een moderne en frisse benadering van het exorcismegenre. Wij mochten even samenzitten met klasse-acteur Philip Glenister en hadden het over televangelisten, nieuwe gezichten en geshockeerde figuranten.

Goedemiddag, mr. Glenister! Om met de deur in huis te vallen: wat staat er ons te wachten in het nieuwe seizoen van Outcast?

PHILIP GLENISTER: Wel, logischerwijs gaan we verder waar het vorige seizoen eindigde. In grote lijnen borduren we voort op hetgeen wij – de personages en de kijkers – aanschouwen als een soort virus. Al snel wordt duidelijk dat het hier gaat om iets dat veel groter en gevaarlijk is dan ieder van ons ooit had kunnen denken. Het vorige seizoen had een trager tempo zodat we konden kennismaken met de verschillende personages, maar we hebben de lat hoger gelegd voor het 2e seizoen.

Wat betekent dit concreet in de wereld van Outcast?

GLENISTER: Eigenlijk is de essentie het volgende: we beseffen dat iedereen mogelijks een demon of hoe je het ook wilt noemen, in zich kan hebben. Dit zorgt voor een soort van domino-effect waarin paniek en paranoia verspreid worden doorheen Rome. Is dit iets dat zich enkel afspeelt in Rome of is het iets wereldwijds? Dat is de hamvraag voor het 2e seizoen: hoe groot en hoe ver gaat dit?

"Reverend Anderson heeft nu twee opties: ofwel zichzelf afstoffen en verder gaan of troost vinden in de fles..." - Philip Glenister

Hoe gaan Reverend Anderson en Kyle Barnes om met die vraag?

GLENISTER: Eigenlijk zijn de rollen compleet omgedraaid in het nieuwe seizoen. Waar Kyle in het eerste seizoen op sleeptouw genomen werd door de Reverend, is het nu net omgekeerd. Kyle is volledig tot het besef gekomen dat hij hiertegen moet vechten en hij kan dit enkel met mij aan z’n zij.

Terwijl mijn personage in het 1e seizoen net wat rake klappen heeft moeten incasseren. De dorpsbewoners dachten dat hij het noorden kwijt was en gestoord was. Hij is uit z’n eigen kerk verbannen en begint nu alles waar hij in geloofde in vraag te stellen. Anderson is op dit moment echt een verloren ziel. Dus hij heeft twee opties: ofwel zichzelf afstoffen en verder gaan of troost vinden in de fles…

Het helpt ook niet dat hij Ambers (Kyles dochter) kracht zag. Heeft dit Anderson uit z’n lood geslagen?

GLENISTER: Ik denk het niet. Het heeft vooral een grote impact op Kyle want nu is z’n kleine dochter opeens een actieve speler in dit gevaarlijke schaakspel. De vijand heeft nu ook zijn pijlen op haar gericht en Kyle moet haar zien af te schermen van het gevaar. Hij voelt die immense verantwoordelijkheid en werkt samen met Chief Giles als een team.

Bob de bouwer

Kan hij rekenen op onverwachte hulp van nieuwe gezichten?

GLENISTER: (lacht) Ik heb een plicht tot stilzwijgen opgelegd gekregen dus ik kan daar niet op ingaan. Maareuh…nieuwe personages. Dokter Park is er zo eentje, maar daar kan ik ook niet verder op ingaan. Een heel interessant personage, maar laten we stellen dat hij zorgt voor verdeeldheid in de groep. (glimlacht).

"De vijand heeft nu ook de pijlen op Kyle's dochter gericht..." - Philip Glenister

Begrijpelijk dat je hier niet meer mag over vertellen. Zijn er personages waar je wel iets meer over kan vertellen?

GLENISTER: Tuurlijk! M.C. Gainey speelt Bob; ik heb altijd de neiging hem Bob de Bouwer te noemen, maar hij is helemaal geen bouwvakker. Hij heeft een eigen schroothoop dus Junkyard Bob zou beter zijn. Zijn verhaal heeft een link met het duistere verleden van Rome. M.C. Gainey is trouwens een schat van een mens en een grote Michael Caine-fan. Het leek wel of hij na iedere take een anekdote over de man wou horen (lacht).

Als laatste hebben we Madelyn Deutch, een volledig nieuw personage met een eigen kerk die z’n thuisbasis heeft in een opgepoetste schuur. Het gaat hier echt om een soort van hippie-dippie commune. Dit personage zal een impact hebben op Anderson’s bestaan.

In het 1e seizoen zagen we hoe de personages achtervolgd werden door hun verleden. Gaat dit verder en/of zien we meer van Reverend Anderson voor de ontmoeting met Kyle Barnes?

GLENISTER: Nee, het vorige seizoen was echt over het verleden en de fundering leggen voor de personages. Dit seizoen zal je een pak minder flashbacks zien, alles gaat gewoon naar de volgende versnelling.

Dat schept ruimte voor meer interactie tussen andere personages.

GLENISTER: In het tweede seizoen heb ik een pak minder scènes met Kyle en dat zorgt ervoor dat ik, zoals je zegt, meer verschillende tegenspelers heb. Zo heb ik dit seizoen veel meer momenten met Megan. Waar ze in het eerste seizoen niets moest weten van de priester, kan ze nu net steun vinden bij hem. Dat is ook het mooie, dit seizoen toont een nieuwe kant bij alle personages.

"Dit seizoen toont een nieuwe kant bij alle personages" - Philip Glenister

Televangelisten

Heb je je even verdiept in de wereld van televangelisten ter voorbereiding van je rol als priester?

GLENISTER: Absoluut, ik heb enkele dagen gekeken naar het televangelistenkanaal in Amerika. Dat was…boeiend (lacht). Vooral de oudere priesters die zich boos maken en schreeuwen van hel en verdoemenis, gewoon om mensen zover te krijgen zodat ze geld zouden storten. F*cking hell. Als buitenstaander kan je amper geloven dat mensen daarin trappen. Toont enkel maar hoe makkelijk mensen gebrainwasht worden.

Er was één jonge priester die ik heel hard bewonderde. Hij was de tegenpool van z’n oudere collega’s in het feit dat hij heel rustig en laid-back praatte over Jezus. Hij was gewoon ontzettend cool en ik besefte: deze kerel is gewoon een rockster.

Die vergelijking kan je ook trekken naar Reverend Anderson, toch?

GLENISTER: Daar had ik het vaak over met de regisseur. Het altaar is echt zijn podium en de gang tussen de banken is z’n walkway. Dat is echt zijn moment waarop hij even een rockster is voor 5 minuten. Waarin hij z’n publiek gewoon doodsangsten in brult, weet je? (lacht)

Fijn voor de figuranten.

GLENISTER: Dit seizoen hadden we enkele figuranten die na een take zijn weggelopen wegens religieuze redenen. Het was de bedoeling in de scène dat ik mijn volk toesprak en enkele mensen geshockeerd zouden weglopen uit de ceremonie. Alleen zijn er enkele van die figuranten zijn nooit meer teruggekeerd voor de volgende take. Wat ik enkel maar als een compliment kan nemen (lacht).


Outcast seizoen 2 begint morgen (10/04) iedere maandagavond op FOX om 22u30.

Share.

About Author

Davy

Contrasten, tegengestelden én paradoxen. Allemaal gebundeld in een bebaard mensenlichaam. Kapitein, weetjesverzamelaar, liefhebber van comics.

Reacties