Wat krijg je als je het hoofdpersonage van je serie laat sneuvelen? Dat moet de hamvraag geweest zijn bij de Netflix-bonzen toen ze het hadden over het derde seizoen van Narcos. Want met historische accuraatheid volgt ook onvermijdelijk dezelfde conclusie die op de Wikipedia-pagina van het Medellin-kartel te vinden is. Narcos was een onverwachte hit voor Netflix, maar kan de serie het verschroeiende tempo van de vorige seizoenen aanhouden? We bekeken al de eerste drie afleveringen. 

Pablo Escobar is hartstikke dood. Geen magische plottwist met dubbelgangers, geen Bron ex machina, neen. De kous is af. Finito. Het Medellin-kartel is ingestort als een kaartenhuis, dankzij de pogingen van Murphy en Peña. Het leek het perfecte einde voor een serie die volledig teerde op één personage, die doorheen de twee seizoen een volatiele evolutie doormaakte. Je kon niet anders dan sympathie hebben voor de manier waarop Wagner Moura Escobar neerzette. Hoe kan Narcos dat evenaren? Nu dat voorbij was, begon ik met een klein hartje aan het gevreesde seizoen 3.

Narcos s3

Peña aan het werk. Pedro Pascal weer tjokvol charme.

Seizoen 3 van Narcos loopt even een stukje verder in de tijd en zoomt in op hoe Peña moet omgaan met zijn nieuw verworven “Held van Colombia”-status. Maar zelf weet hij dat het absoluut nog niet voorbij is. Door de dood van Pablo kreeg immers een ander cartel in Colombia, het Cali-kartel, volledig vrij spel. En in dit seizoen ontdekken we de verregaande gevolgen van zijn dood.

Door enkele slimme cross-overs met het vorige seizoen zoomt Narcos S3 dus vooral in op Peña, die nu ook fungeert als verteller. Samen met Escobar is ook Murphy van het toneel verdwenen. Slimme keuze, gezien Pedro Pascal van de twee steevast het meeste charisma en sympathie had bij de kijkers. Daarnaast wordt weer, in de typische Narcos-vertelstijl, uit de doeken gedaan hoe het Cali-kartel eruit ziet en hoe ze steeds meer en meer hun positie als cocaïne-alleenheerser uitbuiten. Buiten de oude bekenden van het Cali-kartel, zoals Gilberto Rodriguez en Pacho Gerrera, zien we ook enkele onbekende jefes uit de familie Rodriguez op het toneel verschijnen.

Narcos S3

Nieuwe, interessante personages. Sí.

Narcos S3 lijkt best goed te beseffen dat het de grote showrunner van de vorige seizoenen kwijt is. Ze doen er dan ook alles aan om met een arsenaal aan nieuwe en interessante personages dit gat in te vullen, terwijl bestaande personages zoals Pacho en Gilberto volledig uitgediept worden. Ze lijken daar ook grotendeels in te slagen. De verhaallijn van de bewakingsagent die willens nillens wordt meegesleurd in de keuzes van het kartel is er zo eentje van. Sterk geportretteerd door Matias Varela. Of de andere Rodriguez-broer, de neuroot die alles wil controleren, maar ook ontwapenend knullig verliefd wordt. Of Chepe, het vierde hoofd van het kartel, die de operatie in New York leidt, maar daar driest te werk moet gaan om rivaliserende bendes de mond te snoeren. Ieder op zijn manier gekoppeld aan unieke uitdagingen.

Neem daarbij dezelfde sfeer, opbouwende verhaalstructuur, bakken intrige en je zal versteld staan hoe snel je weer het gevoel hebt in Narcos gezogen te worden. Laat er geen twijfel over bestaan, dit is nog steeds op en top Narcos zoals we het gewend zijn. Maar toch een klein beetje anders. Alsof de feniks gestorven is, maar als nieuw herboren.

De moeite?

Si! Muy bien.

Fans van Narcos, wees dus gerust. Het hart van de show zit er nog steeds volledig in. Seizoen 3 lijkt volledig aan te sluiten bij de sfeer die de eerste seizoenen hebben opgebouwd. Pablo Escobar mag dan wel zo dood als een pier zijn, zijn opvolgers zijn minstens even interessant. Narcos, you did it again. 

Share.

About Author

Avatar

Navigator Games & Kijken. Overwinnaar Pokémon Championship 2000. Droomt uitsluitend in epische bliksemzwaardgevechten. Trust in Nic Cage. NNID: Sjmille

Reacties