Narcos: Plata o plomo (preview)

0

DRUUUGS! DRUUUGS! DRUUUUUGS!

You guessed it! Ik moet zeggen, Netflix doet het behoorlijk goed tegenwoordig. Geen week gaat voorbij of er is één of ander nieuwigheidje dat zijn opwachting maakt op de website. Zo kunnen we binnenkort uitkijken naar de release van Narcos, een Netflix Originals serie die, de naam zegt het zelf, draait rond de Colombiaanse cocaïne drugskartels uit de late jaren ’80, oftewel de Narcos. We bekeken op onze redactie alvast de eerste drie afleveringen en delen onze indrukken!

Narcos

DEA Squad

Het verhaal van Narcos wordt verteld vanuit het perspectief van DEA agent Steve Murphy (Boyd Holbrook – Gone Girl), die vanuit Miami de strijd tegen drugkoeriers aangaat, aan de bron van all things cocaïne: Colombia. De echte focus van de serie lijkt echter te draaien rond de rise to power van Pablo Escobar (Wagner Moura – Elysium), één van de meest succesvolle druglords van de 20ste eeuw.

Wat kunnen we van verwachten van Narcos? De eerste minuten maken het meteen duidelijk. Geweld. Oh zo glorieus en overdonderend geweld. En dat in een Colombiaanse setting. In het vuurgevecht dat na luttele minuten losbarst, wordt er niets aan de twijfel overgelaten. Er wordt hard opgetreden tegen de kartels. Plomo. 

Narcos

Please.

Een van de leukere dingen aan heel de serie is dat deze enorm trouw blijft aan de Colombiaanse setting. De personages spreken doorheen de serie voornamelijk Spaans en dat haalt de authenticiteit enorm omhoog. De begingeneriek zet de toon perfect neer; genieten! Ook de acteurs zetten stuk voor stuk goede prestaties neer. De kans bestaat dat je misschien iets te hard zal sympathiseren met Pedro Pascal als Javier Peña, de DEA partner van Steve, wegens zijn rol als Oberynn Martell in Game of Thrones. Maar een Geekster neemt je dat niet kwalijk. Mijn hart smelt voor Stephanie Sigman als Valeria Velez, de journaliste die Escobar groot maakt. En de rol van Luis Guzmán als Gacha is ronduit angstaanjagend.

Narcos

Stephanie Sigman & Wagner Moura

De serie lijkt zich op te werpen als een typische Netflix Original. De eerste aflevering is namelijk een volledige aflevering gewijd aan introducties en set-up. Ideaal om kijkers over de streep te trekken om meteen daarop de volgende aflevering te kijken – the binge set-up. In deze pilotaflevering zien we zelfs de eerste creatie van wat later bekend zal staan als cocaïne, door een oudere Colombiaanse laborant, aptly named Cucaracha, Cuca voor de vrienden (oftewel Kakkerlak). Pablo is hier ‘slechts’ een simpele smokkelaar, weliswaar met een zeer scherpe strategische mindset, en Steve Murphy is nog een argeloze DEA agent in Miami. Miami? Neen, deze serie heeft niets te maken met Miami Vice, iets waar je onvermijdelijk aan gaat denken in dergelijke late eighties setting. Dat wordt uiterst snel duidelijk gemaakt. Dit is brutaler en minder vergevingsgezind.

De eerste afleveringen houden alvast een pijlsnel tempo aan. In slechts drie afleveringen van een uur zien we al hoe de cocktail van macht en geld Pablo Escobar naar ongekende hoogtes duwen, tot de frustratie van politici, DEA agenten en zijn partners in crime toe. Dit verschroeiende tempo wordt nog meer kracht bijgezet door archiefbeelden van de echte personen waarover de serie gaat, al is het soms raar om van de ‘make believe’ Pablo over te schakelen naar de echte Pablo Escobar beelden. Ik kan aannemen dat dit een stap te ver zou kunnen zijn voor sommige kijkers en misschien zelfs voor wat verwarring kan zorgen.

Luis Guzmán & Wagner Moura

Luis Guzmán & Wagner Moura

Er lijkt daarnaast een hemelsbreed verschil in toon te bestaan tussen de verschillende afleveringen. Waar de eerste aflevering nog relatief braaf was, lijkt de tweede aflevering te zeggen: “Guess again”. Het geweld op de Colombiaanse straten laat niets aan de verbeelding over en maakt telkens opnieuw duidelijk dat er daar niet volgens de regels gespeeld werd die we gewend zijn uit, zeg maar, Miami Vice. Het is met andere woorden een wat abrupte switch tussen de eerste en daaropvolgende afleveringen, wat een risico inhoudt voor mensen die afknappen op dergelijke scènes.

Anderzijds probeer ik na deze drie afleveringen nog steeds te doorgronden hoe de tijdlijn van deze reeks zich zal uitrollen. In de eerste aflevering lijkt het erop dat we terugblikken vanuit een vast moment, naar de voorgeschiedenis van die gebeurtenis. Dit wordt echter in de opeenvolgende afleveringen wat uit het oog verloren – ten voordele van de vele kantelpunten in de historie van Escobar. Keren we alsnog terug naar het heden? Ik hoop althans van wel. Ik ben te benieuwd naar de onafgewerkte eindjes die aan bod zijn gekomen sinds de eerste aflevering. Zoals een drugsverslaafde betrap ik mezelf meer te willen, straight into my eyeballs.

Narcos

Stephanie Sigman

Laat er geen twijfel over bestaan, deze serie kruipt onder je huid en doet je meer opsnuiven zonder dat je het beseft. En steeds meer. Zeker eentje om in de gaten te houden. Maar pas op, want eens je begint…

Narcos kan je vanaf 28 augustus zien op Netflix.

Share.

About Author

Avatar

Navigator Games & Kijken. Overwinnaar Pokémon Championship 2000. Droomt uitsluitend in epische bliksemzwaardgevechten. Trust in Nic Cage. NNID: Sjmille

Reacties