More Stranger Things to come (Spoilers!)

0

Zat jij net als wij acht spannende afleveringen lang aan je bank gekluisterd bij het kijken naar het meeslepende Stranger Things? Indien neen, dan heb je waarschijnlijk de serie nog niet gezien en is dit artikel zéker niet voor jouw ogen bestemd.
Want wie de aftiteling van de laatste aflevering voorbij zag rollen, weet dat er nog een hoop onbeantwoorde vragen overblijven. Een vervolg op de serie kan onmogelijk uitblijven. Voor wie net zoals wij naar méér verlangt, zetten we enkele van de belangrijkste mysteries op een rijtje. Spoiler alert!

Eleven Stranger Things

Houston, I have a problem

The number Eleven

De dappere Eleven (echte naam Jane) is een van de personages die de meeste vragen oproept. We hebben dankzij Chapter Six: The Monster een goed vermoeden dat Eleven aan haar krachten is gekomen door de experimenten die de overheid uitvoerde op de van Eleven zwangere Terry Ives.
Maar dan is de vraag, wie is de vader? Hij ontbreekt prominent in de reeks, terwijl de sinistere dr. Martin Brenner van het DOE (US Department of Energy) door Eleven als “Papa” aangesproken wordt. Is hij haar echte vader, of is het een psychologisch trucje waarbij Eleven geconditioneerd werd om mee te werken door een emotionele band? En hoe wist Terry Ives eigenlijk dat Eleven/Jane speciale krachten had als het kind vroegtijdig bij haar werd weggehaald?

Daar komt nog bij kijken, wat was trouwens het doel van de testen die op het meisje werden uitgevoerd? De aard van de experimenten doet vermoeden dat ze als superspion zou zijn ingeschakeld om belangrijke mensen te vinden en op missie uit te gaan, maar helemaal zeker zijn we daar niet van.

Wat we wél weten is dat de overheid een belangrijke rol speelde bij de geheimhouding en het in de doofpot stoppen van zaken die met de experimenten te maken had en dat de invloed van de wetenschappers erg hoog reikt. Hoe konden ze anders een kind ontvoeren, een lijk fabriceren en staatsagenten inschakelen om onderzoeken te manipuleren?
Maar terug naar Eleven nu. Uit Elevens naam kunnen we opmaken dat ze niet de eerste en zelfs waarschijnlijk niet de laatste is in de experimentenreeks. De getatoeëerde code op haar arm spelt “011” – je geeft iemand geen nummer zonder voorgangers in het systeem. Waar zijn de anderen? Leven ze nog? En wat zijn hun krachten?

Last but not least: waar is Eleven zelf? Dat ze nog leeft staat bijna volledig vast. In de laatste episode (Chapter Eight: The Upside Down) zien we de eigenzinnige sheriff Jim Hopper voedsel in een kist in het bos plaatsen, met als kers op de taart een pakje wafels. Meer bepaald Eggos, het lievelingsvoedsel van Eleven. Het kistje zelf is leeg, wat een bevestiging zou kunnen zijn dat er iemand geweest is om het voedsel op te halen. Het laatste dat we zagen van Eleven, was dat ze heldhaftig het monster trotseerde terwijl ze vaarwel zei aan Mike Wheeler. Hierna gingen zij en het monster zonder een spoor achter te laten in de rook op. Het zou ons echter niet verbazen moest ze opnieuw een belangrijke rol spelen in seizoen twee, iets waar de makers zelf zwaar naar gehint hebben.

Hopper Stranger Things

Sheriff Hopper weet meer dan hij laat uitschijnen

Stranger Things have happened

Bovenstaande geeft ons een inkoppertje voor de volgende vraag: wat is de huidige rol van sheriff Jim Hopper in Stranger Things? In de finale wordt hij opgepikt door enkele mannen, maar later zien we dat hij zijn beroep heeft behouden en kan gaan waar hij wil.

Eerder probeerde hij een deal te sluiten met de handlangers van dr. Brenner, zodat Jim Hopper en Joyce Byers samen naar haar zoon Will konden gaan zoeken. De omstandigheden zijn echter veranderd aangezien de mensen met wie hij een deal sloot – namelijk alles wat het DOE deed, verzwijgen – er het loodje bij hebben gelegd. Wie zijn de nieuwe mensen met wie hij meeging? Wat weet Hopper dat wij niet weten? En welke afspraken heeft hij met hun gemaakt?

We weten dat de sheriff bovenal het welzijn van de mensen rond hem voor het oog heeft en dus dingen durft doen die tegen de norm ingaan. Dingen zoals ’s nachts staatsagenten een muilpeer te verkopen of te intimideren om informatie te verkrijgen. Er is een fantheorie (zie kopje “Is the chief playing ball?”) dat Hopper nu undercover voor de regering werkt, maar eigenlijk van binnen uit probeert het project onderuit te halen. Zeker mogelijk gezien zijn persoonlijkheid, lijkt ons.

Will Byers krant Stranger Things

Veel mediasensatie rond Will Byers – hoe is dit afgelopen?

Nog een belangrijke vraag om te stellen is hoe er werd omgegaan met de cover-ups. Will Byers werd zogezegd dood teruggevonden in het meer, maar dankzij Hopper weten we dat het lijk in de kist een namaaklichaam betrof. Een rubberen omhulsel gevuld met watten.
Zijn verdwijning werd echter op televisie uitgezonden en kwam ook in de kranten. Zijn begrafenis heeft wellicht ook een hoop aandacht gekregen.

Aan het einde van episode acht komt een artikel in beeld in het politiebureau waaruit blijkt dat mama Joyce naar de kranten is gestapt om het verhaal openbaar te maken.  De omringende artikels hebben titels als “More Heads Roll In State Trooper Scandal”, “Coroner Arrested For Falsifying Autopsy” en “Hawkins Lab Blocks Inquiry”. Wat zijn de gevolgen hiervan? Hoe groot is de schaal waarop de experimenten werden uitgevoerd en hoe ver reikt de lange arm der wet?

The Boy Who Lived

Will Byers hoort bij de gelukkigen in Stranger Things. Hij overleefde het gruwelijke Upside Down en de verschrikking die daar rondwaarde. Hetzelfde kan niet gezegd worden van de arme Barbara Holland, de boezemvriendin van Nancy Wheeler. Toen Eleven in haar bewustzijn naar Barb uitreikte, vond ze het levenloze verminkte lichaam van het meisje terug. Uit haar mond kroop toen een slak – dezelfde slakkensoort die Will Byers uitspuugt in de finale. Tegelijk betreedt Will, of ziet hij voor enkele seconden, het Upside Down.

Wat is er met hem en Barbara gebeurd in het Upside Down? Waarom doodde het monster hen niet, maar gebruikte het de kinderen Alien-gewijs als broedmachines? Dat Barbara daar ook voor gebruikt is kunnen we afleiden van het feit dat er ook een slak uit haar mond kwam en dat er dezelfde slijmerige structuren over haar verspreid waren als bij Will. Wat zijn de slakken die uit Barbara en Will kwamen nou precies? En waar is het exemplaar dat Will uitspuugde nu naartoe? Het ontsnapte namelijk door de leiding van de wasbak en is onderweg naar God weet waar.

Ook verzwijgt Will dit voor zijn broer en zijn moeder, wat behoorlijk vreemd is. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt dan trouwens, want Will liegt aan tafel over wat er mis is met hem, alvorens hij naar de badkamer gaat. Hieruit kunnen we opmaken dat hij weet wat er komen gaat en niet wilt dat zij er getuige van zijn. Uit het weinige dat we van hem hebben gezien weten we dat Will een goudeerlijk kind is, met het hart op de goede plaats. Waarom zou hij dit verzwijgen? Welk effect heeft de week die hij in de atmosfeer van het Upside Down doorbracht op zijn jonge lichaam? Uit eerdere gesprekken met het DOE blijkt dat het parallelle universum een uiterst giftige lucht bevat. No way dat Will hier zonder blijvende  fysieke effecten aan ontkomen is.

Will Byers Stranger Things Upside Down

Will Byers is nog niet ontsnapt aan het Upside Down…

Ook zagen we dat er een eivormig object in het bos lag waar Joyce Byers en sheriff Hopper naar Will zochten in het Upside Down. Heeft het monster eieren gelegd? En wat is daar uitgekomen? En wat is het monster eigenlijk überhaupt? Als het Upside Down een parallel universum is, wat is daar voor verschrikkelijks gebeurd dat de wereld er zo desolaat en vergiftigd bij ligt? Ikzelf vermoed dat er een (nucleaire) ramp gebeurd is in die wereld, of een buitenaardse invasie. Het monster zou dan een van de weinig overgebleven mensen zijn, die gemuteerd is in de “Demogorgon” nu achter de kinderen aan zat. Mijn argument hiervoor is de algemeen mensachtige vorm van het monster, tot en met de vijf vingers aan elke hand toe.

Nog een zorgwekkende gedachte: het portaal naar het Upside Down is nog open. We weten dit omdat het monster doodging vóór Joyce Byers en Jim Hopper met Will Byers er uit ontsnapten. Ze hadden niet terug kunnen keren naar de gewone wereld als het portaal tegelijk met de dood van het monster gesloten was. Het monster was zelf in staat portalen te openen en te sluiten – waar haalde het de benodigde gigantische hoeveelheid energie vandaan? – maar blijkbaar kan dit portaal zichzelf in stand houden. Wat kunnen we hieruit afleiden over de aard van de portalen?

Eind goed, al goed?

De avonturen van de kinderen eindigen absoluut niet bij deze laatste episode. Acteur Matthew Modine (Brenner) verklaarde zelfverzekerd dat we sowieso een seizoen twee krijgen. Waar zou zijn betrokkenheid dan liggen? Het grootste deel van Brenners manschappen werden óf door Eleven óf door het monster uitgeschakeld – maar Brenners dood zelf is niet helemaal zeker. Inderdaad, het monster besprong hem, maar hebben we hem zien doodgaan? Zagen we zijn lijk? Precies, ja.

Dr. Brenner gaf in de serie weg dat het monster voorspelbaar is. Een belangrijk persoon zoals hij zal ongetwijfeld ook niet zonder bescherming het beest getrotseerd hebben. Kogelvrije vest, monsterspray?
Er is een erg grote kans dat we Brenner zelf nog terugzien. Het aantal vragen rond hem is simpelweg te groot om hier allemaal op te sommen, maar het feit dat we geen lichaam zagen of begrafenis, is een erg grote weggever dat we allesbehalve het laatste van hem gezien hebben.

Stranger Things Brenner

De charismatische Brenner heeft teveel te winnen om niet terug naar Eleven op zoek te gaan

Een van de laatste zaken die aan bod zal komen in Stranger Things Season 2 is de psychologische impact op alle personages. We spreken over een klein rustig stadje waar de laatste moord en zelfmoord meer dan 20 jaar geleden zijn. Nu werd Hawkins, Indiana opgeschrikt door meerdere verdwijningen en moorden, fabricage van een lijk, bovennatuurlijke krachten, monsters en andere dimensies. In de finale zien we gelukkige gezinnen samen met kerst, maar op de achtergrond blijven de gebeurtenissen van de maanden ervoor aanwezig.

Nancy zit samen met haar vriend Steve Harrington op de bank, maar kan zich niet ontspannen. Jim Hopper heeft zo zijn eigen zaakjes in het bos en Will Byers heeft een schrikwekkend geheim. Joyce Wheeler toonde zich erg dapper en daadkrachtig doorheen het gebeuren maar heeft tegelijk een gevoelige persoonlijkheid. Schrikt ze ’s nachts wakker, geplaagd door nachtmerries?
Dan zijn er ook nog de ouders van de arme Barbara Holland. En Mike Wheeler heeft een gebroken hart nu hij zijn geliefde vriendin Eleven kwijt is. Om nog maar te zwijgen van de twee pestkoppen die de jonge helden lastig vielen tijdens hun avonturen, tot Eleven van de grootste treiteraar uiteindelijk de arm brak. Hoe sterk zullen deze personages nog in hun schoenen staan aan het begin van seizoen twee? Sowieso valt er een time skip te verwachten door productieplanning en de tijd die nodig is om het volledige seizoen te schrijven.

Er is erg veel om naar uit te kijken en het zal een delicate balans worden om het tweede deel van de reeks even goed uit te werken als het eerste seizoen van Stranger Things. Er zijn echter een massa materiaal en losse draadjes om mee te werken en de regisseurs hebben aangegeven dat ze erg zorgvuldig zijn met de reeks, dus dat is sowieso veelbelovend. We just can’t wait! 

Share.

About Author

Naomi Busard

Opgegroeid met Ocarina of Time, Banjo-Kazooie en Diablo 2. Casual geek en tettert hierover je oren af als je niet oppast. Tevens een spelling/grammar nazi die op de eindredactie eindelijk een plek heeft gevonden om als pietje precies wat nuttig werk te verrichten.

Reacties