Mockingbird Lane

0

Met nostalgische motieven was ik filmpjes aan het bekijken van The Addams Family, meer bepaald de 1964 versie met John Astin en Carolyn Jones. Hurray for the original! Tijdens mijn nostalgische toer, stootte ik toevallig op een trailer van Mockingbird Lane. Het kwam mij op het eerste zicht vrij bekend voor en na wat research, had ik een AHA!-moment. Mockingbird lane is namelijk een remake van The Munsters, wat een soort tegenhanger in de jaren ’60 was van The Addams Family. ( Spot the link! )

Voor diegene die niet weten waarover The Munsters ging en bijgevolg dus ook niet waarover Mockingbird lane gaat, even een kleine inleiding tot.
Mockingbird lane ( en dus ook The Munsters ) gaat dus over een familie ‘monsters’ die zich er niet van bewust zijn dat ze niet zoals alle andere mensen zijn.  De familie Munster bestaat uit Grandpa Munster ( Eddie Izzard, Valkyrie ) die zowat het hoofd van de familie is of dat zou hij toch graag willen zijn. Hij zou een ondode vampier moeten voorstellen maar voor mij heeft hij eerder iets weg van een mislukte kruising tussen een vampier en een draak. Hij heeft een sarcastisch en sadistisch gevoel voor humor, waar ik toch redelijk vrolijk van werd, en dit meestal ten koste van zijn schoonzoon Herman Munster ( Jerry O’connell, The defenders ).
Herman was van nature geen ‘echte’ Munster maar door een ongeluk is hij een soort van gemaakte monster geworden mits hij uit aanééngenaaide menselijke ledematen en organen bestaat. Zijn vrouw Lily Munster ( Portia di Rossi, Arrested Development ) is de matriarch van de familie die het boeltje ongeregeld samenhoudt met haar liefde en zachtaardigheid. Zij is, net als haar vader, een vampier maar kiest ervoor om mensen geen kwaad te doen. In tegenstelling tot haar vader die eerdere ‘boertig’ en bot is, heeft zij voor mij een meer gracieuze houding en een zachtaardiger voorkomen. Ze is erg beschermend naar haar zoon Eddie Munster ( Mason Cook, Spy Kids ) toe. Dit weliswaar niet zonder reden als je weet dat hij een weerwolf is maar het zelf nog niet weet of beseft tot hij éénmaal in de puberteit terecht komt. Als laatste is er nog de nicht Marilyn Munster ( Charity Wakefield ) die binnen de familie eigenlijk het buitenbeentje is omdat zij volkomen normaal is. De familie maakt het haar om deze reden dan ook niet gemakkelijk.

Ik zou een vergelijking maken tussen het originele en de remake, maar mijn herinneringen van de originele versie zijn echter te vaag om een volwaardige poging te ondernemen. Daarnaast kan je op basis van een pilootaflevering niet veel vergelijken. Wel kan ik zeggen dat The Munsters meer een satirische tv-serie was die spotte met de traditionele monster/vampierenfilms, het was iets luchtiger om naar te kijken. In Mockingbird Lane is dit iets anders. Het blijft nog altijd plezierig om naar te kijken maar er is toch een kleine donkere ondertoon. Zoals bijvoorbeeld Grandpa die er zijn hand niet voor omdraait om iemand op te eten / leeg te zuigen voor de neus van zijn kleinzoon.

Deze pilootaflevering kon mij wel smaken. Alle elementen zaten net juist om het toch nog luchtig en plezierig te houden maar de liefhebbers van sarcastische humor worden toch in hun noden voorzien. Hoewel ik de cast op zich niet slecht vind en altijd wel iets heb om minder bekende acteurs een kans te geven, vond ik toch dat er andere kandidaten beter geslaagd zouden zijn in de rol van Lily Munster. Het ontbreekt mij een zekere je ne sais quoi, dat het personage echt nodig heeft! De setting vond ik dan weer wel geslaagd, het grimmige van 1313 Mockingbird lane ( het adres van de familie Munster ) in contrast met het overdreven happy en zonnige van de rest van de straat, het heeft iets.

1313 Mockingbird Lane

Ik had zeker nog enkele afleveringen van deze serie kunnen smaken. NBC heeft echter enkel de pilootaflevering besteld en deze uitgezonden als Halloweenspecial. En het ziet er naar uit dat zij geen plannen hebben om in de nabije toekomst het volledige seizoen op te pikken. Naar verluidt zou de piloot aangepast worden tot een tv-film zodat deze internationaal verkocht kan worden.
Het enige wat ik nog kan zeggen is: Boehoe… Weeral een serie met potentieel die men de vuilnisbak in kiept!

 

Share.

About Author

Avatar

Little geeky girlygirl met een grote mond. Voorliefde voor series en alles dat blinkt!

Reacties