Misfits

1

Ik ben hopeloos traag als het op Britse topreeksen aankomt. Ik ging er eigenlijk al stiekem van uit dat het hoogtepunt der reeksen uit Groot-Brittanië ver voor m’n geboortejaar lag. Dat het ergens eindigde na Blackadder of A bit of Fry and Laurie. Daarom ook dat ik nog maar vorig jaar pas van Misfits hoorde. Needless to say, I was chuffed to bits!

Misfits draait rond een groep jongeren die door een aaneenschakeling van gebeurtenissen veroordeeld zijn om aan gemeenschapswerk te doen ( het befaamde community service ). Tijdens hun eerste dag ontstaat er een storm waarin onze anti-helden geraakt worden door een bliksem. Terug bij bewustzijn, beginnen ze langzaamaan veranderingen te merken. De reeks draait dus in feite rond hoe een groep jongeren omgaan met hun krachten, in een wereld die duidelijk veranderd is door de storm.

Maar wat maakt deze reeks nu zo bijzonder ten opzichte van bv. Heroes? De personages en de verhaallijnen. Omdat de Brit niet zo preuts is als zijn Noord-Amerikaanse broer mag er al eens gevloekt worden. Er mag zelfs véél gevloekt worden. Werkelijk ieder personage is veelzijdig en de dialogen zijn ronduit heerlijk. Door de dynamiek tussen de kleurrijke protagonisten krijgen we originele verhaallijnen geserveerd. Voorbeelden geven zou enkel het kijkplezier verminderen dus begin vooral zelf kijken.

Ze durven ook risico’s te nemen om fris te blijven. Het voorbije seizoen was eentje met een transitie want de originele cast werd vervangen door nieuwe personages. Ik ben een gewoontebeest en ik stond zeer sceptisch tegenover die beslissing maar nu het seizoen rond is moet ik toegeven dat de nieuwe cast het wonderwel doet!

Het profileert zichzelf als drama maar eigenlijk zitten er heel wat sci-fi/fantasy elementen in, en moest ik echt een negatief puntje opnoemen dan is het deze: de elementen worden behoorlijk onevenwichtig verdeeld doorheen de reeks. Het is alsof de schrijvers een haat/liefde-relatie opgebouwd hebben met de superkrachten. Ze tasten ergens de grens af tussen drama en fantasy. Wat natuurlijk niet zo erg is, voor ieder wat wils.

Er is wél een factor die doorheen de volledige reeks loopt: een scherpe onverwoestbare harde Britse laag humor. Als je dat iets zegt, zorg dan dat je Misfits in handen krijgt en geniet ervan, je zal het je niet beklagen!

Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties