Geekster voorspelt De Mol

1

Het is bijna zover. Over een paar uur weten we na weken van speculatie en verrassende wendingen wie de saboteur is. Maar voor het zover is, doken we in de gegevens die we de afgelopen zeven afleveringen hebben verzameld om te proberen voorspellen wie van de drie overblijvende kandidaten de Mol is. En dat allemaal met dank aan de wondere wereld van spreadsheets en een beetje wiskunde.

“Listen all y’all it’s a sabotage”

De Mol FalenAls mol heb je maar één taak: ervoor zorgen dat de kandidaten zo weinig mogelijk geld verzamelen door de opdrachten te saboteren. Natuurlijk kan je dat niet te opvallend doen, maar niets ontgaat het oog van de Mathematische Mollenvanger. Het algoritme hield bij hoe vaak per aflevering de kandidaten er voor zorgden dat een opdracht mislukte. Hanne steekt er duidelijk bovenuit met een score van 6, maar zo veraf is Gilles met 4 keer een opdracht te doen falen niet. Wel moet gezegd worden dat alle kandidaten dit seizoen de neiging hadden om klungelig te zijn of gewoon ondermaats te presteren.

Money, money, money

De Mol SlagenIn tegenstelling tot de Mol, wil je als kandidaat zoveel mogelijk geld bij elkaar sprokkelen. Je uiterste best doen tijdens de opdrachten is daarom ook een goede manier om je niet verdacht te maken. De drie resterende kandidaten hadden dat duidelijk niet echt door. Als je bedenkt dat elke aflevering minstens twee opdrachten bevat, dan is het wel erg weinig om over het hele seizoen slechts vier keer geld te winnen. Cathy en Gilles doen het met een score van twee nóg slechter. Mathematisch gezien blijft iedereen voorlopig even verdacht.

De Mol is in ieder geval niet consistent

De Mol MolscoreDaarom houdt het algoritme veel meer in de gaten dan alleen het doen falen of slagen van opdrachten. In totaal zijn er 26 parameters waar er rekening mee wordt gehouden. Dit gaat van verdacht stil zijn naar allianties sluiten en klagen over zaken als dorst, vermoeidheid of de hitte. Opvallend hier is dat de score van Hanne werkelijk alle kanten opgaat. Heeft de Mathematische Mollenvanger haar acteren door of doet ze eigenlijk gewoon maar wat? Cathy en Gilles vertonen een meer duidelijk, neerwaarts patroon in hun score. Houdt één van hen zich doelbewust meer gedeisd naarmate het aantal kandidaten mindert? Op het einde van aflevering 7 ligt de totale score van Hanne (151) wel duidelijk veel hoger dan die van Cathy (72) en Gilles (84). Voor ons is er dus weinig sprake van twijfel.

De stem van het volk

De Mol PollDe Mathematische Mollenvanger kan berekenen wat die maar wilt, de mening van de kijkers moet toch ook voor iets tellen? Niet echt, want de programmamakers willen ons zoveel mogelijk verwarren om de onthulling des te onvergetelijk te maken. De drie kandidaten waren voor jullie tot aflevering 5 eigenlijk niet echt verdacht, maar vanaf week 5 hadden veel mensen Hanne in hun vizier en na het vertrek van Bruno gingen de stemmen echt alle kanten op. Cathy werd toen ook voor het eerst door jullie het minst verdacht. De argwaan tegenover de West-Vlaamse bleef in de komende weken groeien. Het verschil tussen haar en de twee andere overblijvende kandidaten is zo groot dat je je kan afvragen of dat het doel was van de programmamakers. Maar dat is een vraag die pas vanavond een antwoord zal krijgen.

Kan wiskunde ook een televisieprogramma voorspellen?

Nee, natuurlijk niet, maar het is wel leuk om te proberen.

 

Share.

About Author

Yorick Dupon

Vraag me welke smartphone je moet kopen.

Reacties