Make it or Break it: Revolution

3

Ieder TV-seizoen is er wel een reeks waar JJ Abrams zijn naam onder zet. Het is een naam dat succes uitstraalt want was hij ook niet diegene van Lost, de succesvolle reboot van Star Trek en Super 8? All of that may be true, maar vorig jaar sloeg hij toch een paar keer de bal mis bij het producen van reeksen. Ook al had Alcatraz een goeie premisse, er schortte iets aan maar ik kan er mijn vinger niet op leggen wat. Kan hij het tij doen keren met de Revolution? Will he make it or break it?

Het verhaal begint wanneer de wereld een universele elektronische blackout over zich heen krijgt. Deze eindigt het tijdperk van de elektriciteit voorgoed en in Revolution volgen we onze hoofdpersonages, een doodgewone familie, in een post-apocalyptische wereld 15 jaar na die blackout. We zien hoe ze zich teruggetrokken hebben tot kleine landbouwdorpjes, ze betalen belastingen aan een Monroe Militia ter bescherming. Monroe blijkt zo’n beetje de zelfverklaarde heerser te zijn in deze wereld maar tot hoever zijn macht reikt is op dit punt nog niet duidelijk.

Door een samenloop van omstandigheden vindt de dochter van de groep zichzelf alleen en zonder familie. Haar ouders zijn gestorven of vermoord en haar broer is gekidnapt door de Militia. In een veel te overdreven emotioneel getinde scéne horen we de vader, met zijn laatste adem én bovendien ongeloofwaardig, nog snel vertellen hoe ze naar Chicago moet om haar nonkel te vinden.

Oké, tot daar het verhaal. De wereld zit zonder elektriciteit en iedereen valt direct terug tot landbouw en paard en kar. Toch een paar vragen:

  • Waarom is er niemand die eraan denkt om diesel te gebruiken of andere manieren om energie te creëren?
  • Waarom zie ik nergens mensen met fietsen?
  • Iedereen gebruikt zwaarden, messen en godbetert, bajonetten. Sinds wanneer hebben we elektriciteit nodig om vuurwapens te gebruiken?
  • Is er een schaarste aan vuurwapens?

Ik vind het een cool idee maar for fuck sake, verkoop het een beetje. Het is alsof de schrijvers ervan uitgaan dat wij er ons maar allemaal moeten bij neerleggen. Niet te veel over nadenken, just go along with it.

Stel nu dat je je neerlegt bij de verschillende gaten in het concept, stel nu dat je, door veel meditatie en staalharde zenuwen, erin slaagt om al je kritische vragen aan de kant te leggen en gewoon wilt genieten van de personages. Wel, blijkbaar, samen met de elektriciteit, zijn mensen hun geloofwaardigheid en intellect kwijt want iedereen wordt herleid tot een cliché.

Tijdens haar quest door de gevaarlijke paden richting Chicago, ontmoet onze warrior princess een gespierde jonge pretty boy. Ze hebben een klein gesprek en dat is voldoende voor hem om meerdere malen zijn eigen leven in gevaar te brengen om haar te redden. En ik heb het niet over zomaar eventjes haar hachje redden, ik heb het over een zekere “wat zei je tegen haar?! Imma kill you”-attitude. Hoe de kleine ontmoetingen in het leven toch zo’n diepe impact kunnen hebben….

Douchebag, much?

Als klap op de vuurpijl wandelen ze een café binnen en toeval wilt nu wel net dat die nonkel barman is in dat café. Shit, als mensen vinden al zo gemakkelijk is in een post-apocalyptische wereld, heb ik geen Google meer nodig. Alles heeft een bepaald Terra Nova-gevoel which can’t be good

Giancarlo Esposito, held.

Ik wil toch nog eindigen met een positieve noot. De Militia wordt geleid door Giancarlo Esposito, jullie allemaal gekend als Guz uit Breaking Bad. Hij slaagt erin om zijn personage wat diepgang te geven én zal de enigste reden zijn waarom ik de 2e aflevering nog een kans zal geven. JJ Abrams, ik zal niet nog meer woorden eraan vuil maken maar als ik moet afgaan op de pilot, dan is dit een duidelijke:

Break it.

Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties

Ah oké. Misschien zou het interessant zijn om in het begin van je artikel kort even je column ‘make it or break it’ toe te lichten, zodat het onmiddellijk duidelijk is dat dit enkel a.d.h.v. Pilot afleveringen gebeurt. 

Inderdaad de death scene kwam er héél er vlug, hierin volg ik je volledig. Ook je opmerking dat het toch aanvoelt als een manier om het verhaal héél vlug te laten evolueren volg ik je in. Zowel de death scene als het ontmoeten van haar nonkel als het reeds beginnen aangeven van de pretty boy die haar wilt beschermen als het hinten naar het mysterie omtrent de halskettingen en wat hun nut is zijn elementen die toch geforceerd aanvoelen. Ik had dit liever ook zien ontwikkelen over een paar afleveringen heen en de Pilot vooral laten focussen op de wereld en de personages (vooral van het gezin dan).

Kudos voor de column wel 🙂 Hopelijk doe je binnenkort ook zo ééntje van de reeks Arrow!

Hey, Shirepanjshir!

Eerst en vooral: ‘Make it or break it’ wordt een reeks posts die we hier beginnen waarin we series zullen beoordelen adhv hun piloot aflevering. Vandaar dus ook de keuze om al na de piloot aflevering dat besluit te trekken.
De death scene van The Dark Knight Rises was trouwens veel beter en gepast, omdat we opdat moment al een zekere ‘band’ hebben met het personage. Ik vond dat ze dit in Revolution te snel gedaan hebben, je hebt op dat moment nog geen enkele connectie met de personages en ik vroeg me eigenlijk af: “Moet ik me hierdoor emotioneel geraakt voelen?”
Het toeval waarover je spreekt is inderdaad over the top en veel reeksen doen dit inderdaad, toch vond ik het een goedkope manier om het verhaal wat sneller te doen evolueren. Je maakt een deftig punt ivm de fietsen, het onherbergzame en wilde landschap zou inderdaad een uitleg kunnen zijn daarvoor, good thinking. 
Je moet weten, ik volg al veel reeksen en ik ben dan ook behoorlijk kritisch in het bekijken van pilots, dit was dan ook mijn ongezouten mening. Zoals je kan lezen in de laatste alinea: ik ga de 2e aflevering zeker ook nog bekijken en ik schrijf het zeker nog niet af. Maar àls ik moet een voorspelling maken adhv de pilot: ‘Will this show make it or break it?’ dan blijf ik bij: ‘Break it’. Het was allemaal nogal slordig, and that just my gut feeling 🙂

Mensen zijn tegenwoordig énorm kritisch voor Pilot afleveringen naar mijn mening. Als je bv. enkel naar de Pilot aflevering van de Doctor Who revival zou kijken en je enkel daarop baseren zouden ook velen zeggen dat Doctor Who een faling is. Gelukkig genoeg is de eerste aflevering van Doctor Who niet helemaal representatief voor de rest van de reeks. Dit is een reden waarom ikzelf sowieso toch enkele afleveringen bekijk eer een oordeel te vellen of ik al dan niet zou verder kijken.

Dit gezegd zijnde ben ik wel akkoord met verschillende elementen van je review. Zo was de death scene enorm overdreven, maar dit kan bv. ook gezegd worden voor The Dark Knight Rises en daar breekt het ook niet de gehele film af. Bovendien, neem ik aan, zal de acteur wellicht niet vaak meer wederkeren. Ook het ‘toeval’ dat de nonkel die ze zoeken de eerste kerel is dat ze aanspreken is een beetje over the top, maar dit gebeurt dan ook weer enorm veel in verschillende reeksen.

Betreffende enkele van je pijnpunten die jijzelf ongeloofwaardig vindt: ten eerste is het sowieso irreëel dat de stroom zomaar wereldwijd zou uitvallen, je kijkt naar een SciFi reeks dus mag je toch ’t één en ’t ander voor open staan om aan te nemen. Maar om toch je punten te adresseren:
– Diesel en andere vormen (stoomkracht, etc.) om energie te creëren was me ook opgedaagd, maar stel bv. dat whatever happened ervoor zorgt dat er constant nergens enige vorm van stroom kan gegenereerd worden, zou dit compleet nutteloos worden. Behalve wanneer bv. stoomkracht onmiddellijk wordt omgezet in kinetische energie.
– Fietsen zou ik sowieso niet verwachten in hetgeen nu kleine dorpjes zijn. De omgeving is blijkbaar intussen redelijk onherbergzaam geworden en een paard lijkt me dan toch evidenter dan een fiets. Hoewel ik in een stad zoals Chicago toch wel fietsen verwacht had. Maar we hebben relatief weinig van de stad gezien, misschien is dit wel het geval.
– Het gebrek aan vuurwapens kan verschillende verklaringen hebben. Wat is er gebeurd in die 15jaar? Het is duidelijk dat er verschillende militias ontstaan zijn die net zoals vroeger over hun eigen territorium heersen. Dus wat is er gebeurd met de overheid van de VS? Is er een grote oorlog geweest? Als dit het geval is, dan zou de munitie vrij rap opgebruikt worden zonder de fabrieken om extra te produceren. Dit zou ook verklaren waarom er voornamelijk oude vuurwapens getoond werden, hiervoor zal de munitie zoals vroeger wel zelf gemaakt worden.

Dit wil niet zeggen dat ik niet je zorgen deel over de verschillende gebreken die al zichtbaar zijn in de Pilot, maar ik wou toch enkele tegen argumenten bieden. Omdat ik je review énorm negatief klinken vond. Je haalt dan ook enkel Giancarlo Esposito als positief element aan. Ik ga hiermee zeker akkoord, maar vond toch nog verscheidene andere positieve elementen. Zo waren de omgevingen naar mijn mening prachtig. Ook de confrontatie tussen de militia en de nonkel vond ik toch aangenaam om te zien. Ik wacht toch alvast nog enkele afleveringen af eer ik beslis om te stoppen met de serie te volgen.