Geekster ontmaskert De Mol: DE FINALE

0

Dierbare mollenjagers, eindelijk is het zover: na acht weken van spanning en verdachtmakingen komen we eindelijk te weten wie De Mol is. Heeft Gilles al die tijd zijn medekandidaten en de kijkers kunnen wijsmaken dat hij een onschuldige, fun-loving brand manager was, terwijl hij eigenlijk een vuile verrader was? Heeft de eeuwige optimiste Hanne slechts drie weken nodig gehad om alle andere spelers te overtuigen dat ze niet meer was dan een guitige West-Vlaamse organisatrice van feestjes, terwijl ze iedereen een mes in de rug stak? Was Cathy werkelijk de die-hard speler waar ze zich voor uitgaf, die zo fanatiek speelde dat ze ganse hopen bagger over zich uitgestort kreeg op sociale media, of heeft ze gewoon haar eigen visie op het molschap uitgewerkt? Hierbij onze recap, en de eerste reactie na de ontknoping, uiteraard bomvol spoilers!

We gaven jullie al eerder de pick van onze Mathematische Mollenvanger mee: volgens ons statistiektalent kan het niet anders dan dat Hanne De Mol zou zijn. Jullie traden dat stevig bij: in de laatste poll kaapte ze bijna de helft van de stemmen weg. Gilles, daarentegen, bengelde helemaal achteraan.

Hoogte- en dieptepunten uit de finale

De kandidaten en wij trappen de finale af met een traditioneel Argentijns trio, dat een folknummertje over de mol ten berde brengt. Tijdens de wandeling naar de finale vergelijkt Hanne zich met een klein visje tussen twee monsterfinalisten. Tijdens die tocht zal presentator Gilles De Coster hen dilemma’s voorleggen, waarbij ze mogen kiezen tussen geld in de groepspot, of zichzelf laten verwennen. De eerste tussenstop brengt een massage; waarbij precies twee van de drie op de tafel moeten gaan liggen om 2000 euro te verdienen. Te veel zelfopoffering bij Cathy en Gilles zorgt dat er amper gemasseerd wordt, en dat de pot blijft steken. Blijkt ook dat de kandidaten elkaar eigenlijk nog niet zo goed kennen: zeker wanneer blijkt dat Gilles zijn afkeer voor all things wellness niet onder stoelen of banken heeft gestoken.

Na de confrontatie met een gigantische spin is het tijd voor de tweede verwennerij van de dag: shop till you drop voor twee van de drie, terwijl de derde met lege handen naar huis gaat. Anders blijven zowel de pot als de souvenirvaliesjes van de kandidaten beangstigend leeg. De spanning wordt vakkundig opgebouwd, maar met 3 ja’s gaat iedereen met lege handen naar huis. Heldere afspraken maken is duidelijk niet de sterkste kant van deze groep. Bij de derde opdracht zegt Hanne zoals afgesproken nee, terwijl Gilles de wijze woorden uitspreekt: ervaringen boven geld. De teleurstelling druipt van Hanne haar gezicht, dus krijgen ze de kans om het geld toch nog in te ruilen voor een spectaculaire parapentevlucht boven het uitgestrekte natuurgebied.

Bij de laatste kans om geld te verdienen draait alles om vertrouwen, volgens de voice-over. Ons lijkt dingen doen terwijl je enkel ziet wat iemand anders filmt, vooral te draaien om dieptezicht en wennen aan het systeem. De kandidaten moeten binnen de vier minuten zoveel mogelijk kokers met geld verzamelen, maar de snelste krijgt de kans om de identiteit van de mol te weten te komen. Hanne raapt drie kokers op en overschrijdt mooi op tijd de finishlijn, Gilles houdt het bij twee en is sneller dan Hanne. Cathy volgt als laatste, en verliest veel tijd omdat ze het systeem pas heel laat doorheeft. Ze stoot ook nog twee kokers om en loopt het poortje voorbij, waardoor ze niet binnen de tijd finisht. Van de 7000 mogelijke eurootjes, halen ze er maar 1300 binnen. Na drie weken op avontuur hebben ze in totaal 30.790 euro in de groepspot kunnen verzamelen.

Door een raadsel op te lossen dat de meesten van ons al kennen sinds de lagere school, kan Gilles te weten komen wie De Mol echt is. Hanne wordt compleet gek omdat ze het raadsel niet kan oplossen, ook al is ze geen betrokken partij, maar gelukkig wordt hun aandacht afgeleid door een avondje decadentie op restaurant. In hun beste outfit genieten ze van het gezelschap en blikken ze terug op hun avontuur doorheen Argentinië. Het blijft ook een beetje een verderzetting van het spel: Gilles De Coster stelt erg geladen vragen en iedereen houdt elkaar scherp in de gaten. Zo gezellig lijkt het ons toch niet aan tafel.

Voor de finale vragenronde worden we verwend met een visueel kunststukje: op een uitgestrekt landschap lossen de kandidaten 30 vragen over de mol op, terwijl het langzaam maar zeker donker wordt. Het licht gaat weer aan bij Cathy, die de verdiende winnaar van het spel is. In prachtig tegenlicht komt De Mol over de heuvel gewandeld; en dan bleek dat 1 Geekster-redactielid al sinds de eerste aflevering gelijk heeft over wie De Mol is.

Wat denken wij, nu De Mol bekend is?

An-Sofie

Jaja, Gilles. Ik had je al door sinds het eerste moment van deze reeks. Ik moest nog maar je bio lezen, en ik wist het. YOLO, het motto van de absolute Mol: meedoen aan het programma is niet genoeg, je moest ook nog de mol zijn. Dan pas was het een once in a lifetimeexperience. Slechts één maal ben ik van het rechte pad afgeweken, toen ik in aflevering twee heel even aan het twijfelen ging tussen jou en Thibaud, maar één aflevering later zat ik alweer stevig je molshopen in te trappen. Om eerlijk te zijn, had ik je puur random gekozen, maar doorheen de afleveringen werd mijn vermoeden sterker en sterker: overdreven je best doen voor de vrijstellingen, en daar met veel liefde geld voor opofferen. Toen je daarstraks zei “ervaringen boven geld”, was dat enkel de finale bevestiging. Wat kan het jou schelen hoeveel geld er in die pot zit, je wist altijd al dat jij het niet mee naar huis mocht nemen, je wilde gewoon zoveel mogelijk de YOLO-knul uithangen. Het was een fijne rit, Gilles, en je was een fijne mol. Volgende week nog even aan gans Vlaanderen laten zien wat ik altijd al wist, en dan zit onze tijd samen erop. Ik wens je het allerbeste en van harte bedankt voor een geweldige reeks.

Christophe

Ongeloof! Gilles is de Mol. Gilles! De man die zijn hart uit zijn lijf spurtte om een lege metro te halen. De man die vol overgave de kleuren van zijn passionele tangoschilderij overschilderde, nadat Stijn ze eerst verkeerd had doorgegeven.  Na de exit van Bruno kon het voor mij iedereen zijn. Iedereen. Maar toch niet Gilles? Sympathieke Gilles met de schattige mama. Respectvolle Gilles, die zich excuseerde bij de priester nadat hij net zijn team voor de eerste keer een stevige kloot had afgedraaid. Fuck padre, maar daar moet ik toch even van bekomen. Goed gespeeld Gilles, briljante bastaard – ik heb het nooit zien aankomen.

Davy

De finale kon niet volbrengen waar ik zo hard op gehoopt had: Hanne als mol of als winnaar. Haar gezicht op het einde brak m’n West-Vlaamse hart, maar het spel is bikkelhard natuurlijk. Wat ik van Gilles als mol vind? Sterk gespeeld, maar deels ook geholpen door de montage. Iemand die door de mazen van het net kon kruipen zonder echt hard op te vallen. De enige momenten wanneer hij in beeld kwam, was als hij fanatiek streefde naar vrijstellingen. Ook dat kan een strategie zijn natuurlijk. Toch had ik het graag gehad dat het onschuldige meisje zich ontpopte tot venijnige vlinder. Misschien voer voor de volgende editie van De Mol. Ik zal alvast aanwezig zijn.

Yorick

Laten we eerlijk zijn, een finale van zo’n kaliber hadden we nooit verwacht na de eerste aflevering. Behalve het uitstekende gebruik van drones en een goed bij elkaar gesprokkelde soundtrack was er niet veel aan. De opdrachten waren saai, de kandidaten bijlange niet paranoïde genoeg. Stelselmatig werd het seizoen meer en meer interessant om te volgen. Niet alleen omdat de competitie eindelijk wat op gang begon te komen, maar ook omdat De Mol een steeds grotere sociale rol begon te krijgen. Ik heb van mensen gehoord dat ze thuis en op hun werk een whiteboard vol theorieën hadden. Anderen sloten weddenschappen af en sommige gekken zaten zelfs elke week achter hun scherm met een notitieboekje om een spreadsheet te kunnen invullen. Het was dus perfect voor dit tijdperk van sociale media, iets wat de hoge pieten bij onder andere Twitter heel erg graag zullen zien. Het bleef voor iedereen spannend tot op het einde, vooral omdat de programmamakers geniaal iedereen op het verkeerde been zetten door Hanne wel erg verdacht te maken tot op het einde. Of deed ze dat zelf? Cathy kwam er in ieder geval met meer dan 30 000 euro goed vanaf, ondanks de kuren van Gilles. Een nieuw seizoen komt er alvast, nu is het hopen dat Woestijnvis erin slaagt om uit de mindere dingen te leren. Ik ben in ieder geval benieuwd en aan mijn Twitter-tijdlijn te zien, ben ik niet de enige.

Peter

Fok. De Mol heeft mij gemold. Negen weken lang er rotsvast van overtuigd zijn dat Cathy de saboteur was. En dan blijkt het iemand anders te zijn. Een brand manager. Dat soort mensen dat betaald wordt om andere mensen iets te doen geloven. Een ideale mol dus. Maar ik zag het niet. Enfin: bedankt, makers van De Mol. Bedankt om me wéér die mindfuck te bezorgen, waardoor ik al fan ben van het eerste uur. Bedankt om ondanks mijn overtuiging me toch weer in spanning te laten wachten op een nieuwe hint of een nieuw tipje van de sluier, om me verder te duwen in te verkeerde richting. En proficiat. De reeks zat steengoed in elkaar! De kwaliteit waarmee elk spel vernuftig in elkaar gepuzzeld zat, gecombineerd met verbluffende beelden. En proficiat Gilles. Je hebt je taak van Mol feilloos uitgevoerd. Ik heb nog aan je getwijfeld, maar ik was zo overtuigd van Cathy. Cathy die zelf ook de taak van Judas een paar keer op zich heeft genomen. Om de groep in twijfel in brengen, om zelf met de overwinning – en de pot – te kunnen gaan lopen. Proficiat Cathy. Fok toch. Wat een reeks.

Share.

About Author

An-Sofie

Uw bomma, maar dan geekier: houdt van breien, koekjes of taart bakken en thee, keukenprinsesje in de dop. Wordt blij van boardgames, gin, series netflixen en strips. En van Geekster. Vooral van Geekster. Knijpt niet in je wangen.

Reacties