Geekster ontmaskert De Mol afl. 3: Lasers, vlinders en de zonnebril des Doods

0

Een nieuwe aflevering van De Mol, een nieuwe week waarin we proberen een geniepig diertje uit z’n schulp te roken. Mollenjagen verleert men niet en daarom blijven wij waakzaam de gebeurtenissen in Zuid-Afrika opvolgen. Te uwer dienst, om jullie leven net iets makkelijker te maken. Dat doen we zoals gewoonlijk met een kleine samenvatting van de aflevering, persoonlijke verdenkingen en de mathematische mol. Let’s get to it!

Locatie van het moment: Kaapstad

Locatie van het moment: Nog steeds Kaapstad

I BELIEVE I CAN FLY

Daar! In de lucht! Is het een flamingo, is het een vliegtuig? Nee! Het is lichtgewicht Sam die glorieus het Zuid-Afrikaanse luchtruim doorkruist! De derde aflevering van het tweede seizoen van De Mol begint glorieus met een opdracht die doet denken aan “Ter Land, Ter Zee en in de Lucht”. De kandidaten (behalve Annelies en Marzena dan) werden snel snel gedeporteerd naar een verdacht uitziend vijvertje, net buiten Kaapstad.

Daar wachtte hen een tot op de tanden gevuld luchtkussen, dat maar al te hard stond te popelen om meerdere van hen het luchtruim in te katapulteren. De opdracht? Hans en Robin krijgen hetzelfde raadsel voorgeschoteld als de kandidaat die op de Luchtzak des Oordeels plaats nam en moeten gokken hoe snel de enkeling het raadsel kan oplossen, terwijl er een geldtimer van 1000 euro met een rustige vastheid 50 euro per 5 seconden aftikt. Eenmaal ze denken dat de kandidaat het raadsel heeft opgelost, drukken ze op de Rode Knop der Aerodynamica.  Als het raadsel opgelost blijkt te zijn voor de kandidaat de lucht in gekatapulteerd wordt, dan krijgen ze het overgebleven geld. Wat vaststond? Dat vogels in de buurt erg verwonderd omkeken naar dat rondvliegend mollengespuis.

Het eerste slachtoffer was Eline, die de meest simpele droedel der droedels voorgeschoteld kreeg. 1/4 L is natuurlijk een kwartel, dat hadden de mannen al snel door. In hun goedheid besluiten ze nog even te wachten, om dan rotsvast Eline een niet zo gracieuze vlucht doorheen de kosmos te garanderen. Maar wat bleek? Eline raakte niet verder dan 25. Jammer, maar helaas heren. Ons Eline heeft helaas geen ervaring in droedels.

Davey bij het zien van zijn raadsel

Gelukkig bracht Bertrand, gewiekst als hij is, het er veel beter van af. Een simpel doolhofje later en klaar was kees. Helaas niet zo voor Davey, die bleek uitsloeg bij het zien van zoveel vierkantjes. Nochtans had een blinde mol al kunnen merken dat er meer vierkantjes in die figuur zaten dan een luttele 25. Ach ja, beiden ruilden het luchtruim in voor het ruime sop. De glansrol was echt meer dan weggelegd voor Sam, die een iets complexere droedel niet de baas kon en met voorsprong het hoogste traject aflegde op de machtige tonen van 2001: A Space Odyssey.

Terwijl de lichamen en hoofdhuid van Annelies en Marzena lustig gemasseerd werden voor de volgende proef, stelde Gilles dan nog een keuze aan de anderen voor. Een verdriedubbeling van het geld, indien Robin en Hans succesvol het volgende deel van de opdracht volbrachten. Hans op het kussen, Robin aan de kant, de rest aan de grote rode knop. Raad het dier dat Hans aan het boetseren is. Simpel toch? Moet lukken toch? Davey zag het wel erg positief in. Helaas bleek Hans even onbetrouwbaar in boetseren als Robin in het creatief gokken. Tot zover de verdriedubbeling.

Tomb Raiders op Happy Hour

Eindelijk tijd om te ontspannen in de graafste cocktailbar van Kaapstad. Althans, dat dachten onze kandidaten. Na ettelijke Casanova’s, Kill Bill’s en Godweetwats lustig naar binnen te hengelen, staat Gilles als een smalende superschurk terug naast hen op de twaalfde klokslag na middernacht. De volgende opdracht was toch immers morgen? En daar kan schwifty Bertrand niets aan veranderen.

Gemoedstoestand van Eline na middernacht

Want terwijl de bende naar hartelust aan het hipsen was, werden Marzena en Annelies rondgeleid in het Natuurhistorisch museum van Kaapstad, waar de volgende opdracht zou plaatsvinden. noest memoriserend. Want het ritueel van de bewakingsagent en hoe de verschillende relieken beveiligd worden, was van primordiaal belang. De opdracht hing ervan af.

Stel je dan ook hun teleurstelling voor wanneer de rest van de bende krakkemikkig toekomt gestunteld, met meer dan één promille teveel in hun bloed. Marzena was niet geamuseerd. En Davey die maar al te graag een paar zoentjes op die gemasseerde hoofdhuiden poneerde.

Onze gekke dronken bende staat dan voor de volgende opdracht. Steel een prachtige steen, gorillaschedel en vaas uit het museum, terwijl deze onder hevige beveiliging staan. Enkel de hints van Marzena en Annelies kunnen hen redden van de ondergang. Al bleek die laatste absoluut niet bestand tegen de stress die dat met zich meebracht en stond Marzena er vrijwel alleen voor.

Davey en Sam aan het werk.

Maar Sam en Davey blijken gelukkig helden in de kunst van dronken geweldigheid. Hun klunzigheid vertaalt zich plotsklaps in een schitterende heist, waarbij ze zonder veel moeite de steen kunnen meegraaien. Al duurde het best wel lang.

Eline en Bertrand deden een verdienstelijke poging met hun schuif- en kruipkunstjes, maar uiteindelijk was het niet genoeg. Het alarm ging onverbiddelijk af, net voor de verlossende ontsnapping. De gorilla binnen handbereik, om hen dan de mist in te zien gaan. *gniffel*. Jammer.

Gelukkig kon het Catwoman teamwerk van Hans en Robin redding brengen in een heist waar zelfs Danny Ocean jaloers van zou worden. De prehistorische vaas was binnen, de bewakingsagent in de luren gelegd en het team was 2000 euro én een kater rijker.

Deal with it

De finale act van deze aflevering was brutaal. De volgende ochtend toverde Gilles immers een mysterieuze zonnebril tevoorschijn. Samen met een nogal cryptische hint. Dat je vandaag liever laatste zou zijn dan voorlaatste. Onbegrip op de gezichten.

Maar toen werd alles duidelijk. In de eliminatieronde maakte Gilles bekend dat je enkel door de zonnebril kon zien of je uit het spel werd gegooid of niet, zonder dat de rest te weten kon komen wie eruit valt. Iedereen kreeg de zonnebril op en kreeg te zien of hij/zij het vuurrode scherm te zien kreeg. Allen verpinkten ze weinig. Al knipperde, knikte of glimlachte de ene net al iets meer dan de andere.

*probeer emotieloos te zijn* – iedereen

Maar dan kwam het. Niemand gaf toe dat hij eruit lag. Waarop Gilles bekend maakte dat de laatste nu de dans kon ontspringen als hij niet werd aangeduid door de rest. Waarop de voorlaatste plaats prompt het spel zou moeten verlaten.

Een kans die Hans niet kon laten liggen. Meteen gooit hij de stok in het hoenderhok en zaait twijfel in de harten van de rest. Maar het is Annelies die zich enorm verdacht maakt. Eline die haast aan Inception doet door plots te vragen of Annelies aan het wenen was. Marzena die zich verraden voelde. Een Game of Thrones-aflevering is er werkelijk niets tegen. Het team stemt. Het wantrouwen in Annelies bleek enorm groot. Maar helaas! Ondanks haar knulligheid en verwarring had ze het wel aan het rechte eind. Ze loog niet. De echte verliezer werd dus niet gevonden. Wat nu?

Paranoia vierde hoogtij.

Geen ontsnapping mogelijk. Gilles’ antwoord was meedogenloos. De voorlaatste krijgt de hamer. Maar wie? In een vlaag van precognitie voorspelt ze dat zij het zou zijn. En zo geschiedde. Voor Marzena eindigde dan ook het Mol-avontuur hier. En met haar verdwijnt ook meteen het bindmiddel uit de groep. Gaat het team het overleven nu er weer een vrouw het onderspit moet delven? Waar was de Mol in dit verhaal? In zijn vuistje aan het lachen ongetwijfeld.

Wie verdenken wij?

Nils

Davey is de mol
DAVEY. Mijn mollenzintuig zindert. Het woedt. Het raast. Het heeft me drie afleveringen gekost, maar ik heb je eindelijk gevonden. Ik kom uit Mol-detectivepensioen om mijn vreselijk accurate paranoia even op je los te laten. Want de werkelijkheid staart me recht in het gezicht, net als jouw moustache. Er is maar één Mol. En dat ben jij. De tattoos op je lichaam, relieken van je vorige slachtoffers ongetwijfeld. Voor elk één. Als een besnorde sjamaan leg je iedereen in de luren, maar niet mij. Oh nee, Davey-san. Want ik zie de twijfel in je ogen. Die knipper teveel. Die dorst om Gilles zijn glas leeg te drinken. Die lichte aarzeling, soms. Zo licht, dat er een beetje bewondering in me sluipt. Maar wees gerust, Davey, mijn vriend. Ik ben je op het spoor. Je loopt er vierkant in.

An-Sofie

Robin is de mol
Een mollenjagende An-Sofie is zoals een hongerige pitbull: als ze zich ergens in vastbijt, lost ze niet meer. Zelfs nadat ik afscheid neem van de derde persoon om over mezelf te praten, blijf ik overtuigd van Robin zijn geniepige streken. Nog steeds is hij overal bang van: te vroeg op te knop duwen om zoveel mogelijk geld te scoren. Te goed naar de opgaves kijken, zie dat hij per ongeluk de oplossing ziet? Op de valmat gaan zitten, zie dat hij moeite moet doen in plaats van bevelen te brullen van in zijn veilige kooitje? Nee, nee, nee, onnozelheden, commentaar en de beste stuurman op de wal uithangen.  I’m on to you, buster. Elke week nét dat tikje meer.

Davy

Sam

Sam is de mol
Jij als doorwinterde emotieloze hufter, probeerde deze week wat kleur in je acte de présence te steken door je van je sympathiekste kant te tonen, maar ik zie door de façade heen, makker. OK, je kon niet op optrommelen komen, maar dat was best wel een moeilijke opdracht. En je was verdomd hilarisch in de museum-heist. En je stoïcijns gedrag tijdens de eliminatieronde was slim gespeeld. Maar toch! Tunnelvisie is geen zwakte, het is een gave en ik blijf me hardnekkig focussen op je, zelfs al…weet..ik..het..ook…niet..meer..zo..goed…help?

Yves

Annelies

Annelies is de mol
Annelies, Annelies, wat doe je nu? Je was de mol voor mij precies omdat je zo op de achtergrond bleef en vanuit de schaduw je sluwe plan aan het voorbereiden was. Maar deze aflevering ben je plots overal. Is het een afleidingsmanoevre? Probeer je het er zo dik op te leggen dat je de aandacht opnieuw van je wil afleiden? Want wat was dat toch tijdens de museumopdracht? Passiever kon je het niet spelen. Je zat erop te kijken als een hond op een zieke koe. Geen idee hoe je het moest dwarsbomen, dus dan maar gewoon niks doen zeker? En als een echte Judas probeerde je het nog goed te maken met een vergiftigd geschenk. Een kus des doods. Om dan uiteindelijk als kers op de taart jezelf verdacht te maken tijdens de eliminatieronde door te doen alsof je aan het wenen was. En je plannetje lukte nog wel ook. Goed gespeeld! Annelies, ofwel ben je een meedogenloze mol ofwel ben je compleet het noorden kwijt.

Louis

Annelies

Annelies is de mol
We zijn weer een week verder en in plaats dat de zoektocht makkelijker zou moeten worden, wordt die in mijn ogen precies moeilijker. In aflevering één en iets minder in twee zag ik Bretrand als de mol. Deze week weet ik het niet meer. Er zijn zodanig veel molshopen dat ik zijn uitstekend kopje telkens mis… Er waren natuurlijk wel enkele sabotages te zien, alleen is de vraag of die al dan niet als molstreken gecategoriseerd mogen worden? Eline doet het alarm afgaan en Bertrand neemt de schuld op zich? Goede zet van Bertrand om zo punten te scoren? Ook in de vorige afleveringen heeft ze toch al enkele rare stoten uitgehaald. Annelies deed ook weer raar deze aflevering. Wat deed die eigenlijk in dat busje samen met Marzena? Niks doen of zeggen om zo de ‘inbrekers’ niet te verwarren met twee stemmen? Echt moe? Mollen? Who knows? Het feit dat Annelies ook echt niet haar best deed om te ontkennen dat ze een rood scherm had kan als een molstreek gezien worden. Dit alles in beraad genomen zet ik momenteel Annelies als mol voorop en Elien als tweede.

Elien

Eline is de mol
Eline, Eline, Eline. Je wordt zogezegd steeds minder verdacht, maar je zit wel nog altijd in het spel. Raadseltjes oplossen is blijkbaar niet zo je ding, want 1/4 van een liter berekenen is nu niet zo raadselachtig. Maar hé… Je bent toch politie-inspecteur? Speuren, out of the box denken, dat moet jij als geen ander kunnen. In het museum wrong je je in allerlei bochten om toch maar met je knieën in de lucht te zitten. Maar helaas, net niet genoeg. En yoga beginnen doen zou nogal opgevallen hebben. Al een geluk dat Bertrand dat alarm deed afgaan. …Or did he? Bij de eliminatie deed je wel heel erg je best om kort te reageren, alsof het je rood voor de ogen werd. Alweer een geluk dat Annelies gewoon altijd verdacht doet. Maar vergis je niet, Eline. I SEE YOU. YOU IS SMART. YOU IS IMPORTANT. YOU IS DE MOL.

De Mathematische Mollenvanger

Ook dit jaar is De Mathematische Mollenvanger opnieuw van de partij. De knapste bollen van Geekster hebben weerom de opdracht gekregen om op geheel wetenschappelijk verantwoorde manier te distilleren wie dit jaar de mol is.

Annelies

De Mathematische Mol van de week: Annelies

Ons hyperverfijnde meetinstrument ondergaat continue verbetering. Elke week komen er nieuwe parameters bij, en verdwijnen er parameters die duidelijk geen meerwaarde hebben. Noemenswaardige toevoeging deze week is de alcoholtolerantie. De machine heeft stevig gezwoegd op deze aflevering, dankzij de complexe proeven en het heel erg opsplitsen van de groep. Toch is er nu ook weer een verdachte uit de printer gerold: Annelies is de Mathematische Mol. Vorige week was ze mee aanwezig bij de “Personal good hope” misser, deze week maakte ze het zo mogelijk nog bonter. Cadeaus uitdelen aan iemand die ze vlak daarvoor zo compleet in de steek gelaten heeft, en dan nog een beetje nerveus doen om de anderen op een verkeerd spoor te zetten.

Grootste misser: liggen slapen in het busje, en dat zonder een roes om uit te slapen.

Wie verdenken jullie?

Jullie hebben nu onze kant gehoord, onze bedenkingen zorgvuldig gelezen, maar wat denken jullie? We zijn zeer benieuwd of jullie onze meningen volgen of misschien zelfs volledig andere personen verdenken. Ik zou zeggen: laat het ons weten! We nemen jullie ideeën sowieso mee voor volgende week!

Wie is De Mol?

  • Eline (33%, 23 Votes)
  • Davey (19%, 13 Votes)
  • Sam (13%, 9 Votes)
  • Annelies (11%, 8 Votes)
  • Robin (11%, 8 Votes)
  • Hans (7%, 5 Votes)
  • Bertrand (6%, 4 Votes)

Total Voters: 70

Laden ... Laden ...
Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties