Geekster Griezelt: Series

0

Halloween komt er bijna aan en dat wil zeggen dat het tijd is om je huis donker te maken en te genieten van een goeie dosis horror! De horrorfans bij Geekster hebben zich verzameld om een lijst aan aanraders te bespreken voor mensen die op zoek zijn naar spannende series om te bingen. Kruip alvast maar onder een deken, zodra je klaar bent met deze bloedstollende collectie kom je er toch nooit meer onderuit.

Jens – Supernatural

Supernatural is een serie over twee broers, Sam en Dean. Al sinds hun kindertijd zijn ze door hun vader getraind om te jagen op allerlei paranormale wezens. Vampieren, spoken, wendigos, demonen, je kan het zo gek niet bedenken of ze hebben het ooit al eens aangepakt. Hoewel de serie momenteel al bezig is aan zijn dertiende seizoen en al bijna 300 afleveringen telt, slagen de makers er toch steeds in om hun fans te bekoren. Mensen die fan zijn van het horrorgenre en een stevige dosis rock ‘n’ roll kunnen we op z’n minst aanraden om de originele vijf seizoenen van bedenker Eric Kripke te bekijken. De broers gaan op zoek naar hun vermiste vader en komen in een complot terecht dat in werking gezet werd door allerlei paranormale slechteriken. Plezier verzekerd.

Supernatural wisselt af tussen Monster Of The Week-episodes en overhangende verhaallijnen. In de Monster Of The Week-episodes komen de broers gewoonlijk een probleem tegen dat zij moeten oplossen, of het nu om een spook gaat of een moordzuchtige hillbilly-familie. Elk seizoen heeft zijn eigen grote verhaal waarbij de inzet iets groter is. Het lot van de mensheid zal doorheen de serie enkele keren in de handen van Sam en Dean liggen. Gelukkig is er een heel netwerk aan hunters die elkaar trachten te helpen. Supernatural zal fans van actie en horror zeker kunnen bekoren. Ben je eerder een fan van het bloedstollende werk? Lees dan zeker verder over de volgende serie.

Louis – American Horror Story

Op zoek naar een horrorserie? Zoek niet verder! Met American Horror Story heb je sowieso wel een seizoen dat je de stuipen op het lijf kan jagen. AHS is namelijk een anthology series wat betekent dat ieder seizoen van de reeks eigenlijk vanaf nul begint. Dat gebeurt wel met eenzelfde vaste cast, al spelen die ieder seizoen een ander personage. Heb je zin in een haunted house, dan moet je seizoen 1 met de ondertitel Murder House eens checken. Maar ook in seizoen 5 en 6, respectievelijk Hotel en Roanoke speelt een specifiek gebouw de hoofdrol. Wat meer psychologische horror zie je tijdens seizoen 2, Asylum. Verder kan je je dan ook nog verkijken op de freaks tijdens Freak Show en de zoektocht naar een nieuwe hoofdheks tijdens Coven. Maar misschien is het engste nog wel het seizoen dat momenteel wordt uitgezonden! In Cult wordt de realiteit waarin we nu leven voorgesteld. Er wordt namelijk vooral onderzocht wat de angst die president Trump probeert op te wekken teweeg kan brengen bij het volk. Mensen kunnen echt tot het uiterste gedreven worden uit angst.

Even over dat onderzoeken. Bij AHS moet je er wel rekening mee houden dat het plot niet altijd even duidelijk is. American Horror Story is een reeks die eerder zaken onderzoekt en gewoon in beeld brengt, en geen standaard begin-midden-einde verhaal brengt. Maar die opvatting zorgt er bijvoorbeeld wel voor dat Ryan Murphy en Brad Falchuk, de mannen achter de reeks, origineel uit de hoek kunnen komen. Zo werd het eerste deel van het fantastische zesde seizoen verteld aan de hand van dramatic re-enactments zoals je eigenlijk op TLC zou verwachten. Het was echt een genot om de topacteurs op die manier bezig te zien. Ryan Murphy en Brad Falchuk zijn ook topregisseurs die zelfs aan de hand van hun specifieke cameravoering (vaak met een fisheye) een angstig gevoel kunnen opwekken. Topacteurs die je kan herkennen doorheen de verschillende seizoenen zijn Evan Peters, Sarah Paulson, Jessica Lange, Kathy Bates, Angela Bassett, Frances Conroy, … Te veel om op te noemen eigenlijk!

De seizoenen zijn meestal twaalf afleveringen lang, ideaal dus om er ééntje te bingen tijdens het Halloween-weekend. En het moet gezegd worden, eigenlijk wordt de reeks naarmate de latere seizoenen ook meer naar onze bingecultuur opgebouwd. Momenteel loopt dus het zevende seizoen op het Amerikaanse FX. En goed nieuws, er komen nog minstens twee extra seizoenen aan. Op die manier zou AHS de 9 cirkels van de hel doorlopen met ieder seizoen een eigen thema. Aan jou om te ontdekken welk seizoen welke fase behandelt!

Louis – Scream Queens

Van een volledig andere orde dan AHS is Scream Queens. Van dezelfde makers als American Horror Story maar met een volledig andere horroropvatting. Net zoals sommigen meer zin hebben in het trick or treaten zijn er ook velen die liever zoet griezelen. Laat Scream Queens zich nu net op die manier omschrijven: een zeemzoete horrorkomedie. Eigenlijk kan je de reeks nog het beste omschrijven als een absurde liveaction cartoon. Die opvatting zorgt er ook wel voor dat dit een love it or hate it-kwestie is.

Scream Queens vertelt het verhaal van de Chanels onder leiding van Chanel Oberlin, die van de rector op hun hogeschool de Kappa Kappa Tau-studentenclub moeten opentrekken voor iedereen. Alle misfits en weirdo’s moeten nu dus worden toegelaten. Maar dat wil niet zeggen dat de Chanels dat zomaar laten gebeuren. De nieuwe dames worden natuurlijk uitgebreid ‘gedoopt’. Daarnaast hebben de Chanels ook nog problemen met hun liefjes die allemaal in de Dickie Dollar Scholars-fraternity zitten. En alsof dat nog niet allemaal genoeg is, worden de beide studentenclubs nog eens geteisterd door een seriemoordenaar gehuld in het kostuum van de schoolmascotte, een rode duivel.

De reeks wordt eigenlijk volledig gedragen door Emma Roberts (American Horror Story, Nerve), die perfect gecast werd als Chanel Oberlin. Tussen de andere Chanels kun je nog Ariana Grande, Abigail Breslin (Little Miss Sunshine) en Lea Michele herkennen. Daarnaast mag ik zeker ook de fantastische Niecy Nash, Keke Palmer en Jamie Lee Curtis niet vergeten te vermelden! Er zijn twee seizoenen van de reeks gemaakt van respectievelijk 13 en 10 afleveringen. Ideaal bingemateriaal dus.

Timothy – The Strain

Voor The Strain waren de meeste vampierverhalen vrij kleine affaires. Zelfs in de Blade-films (per toeval ook door Guillermo Del Toro) was het merendeel van de mensheid onbewust over de bloedzuigers in hun midden. In The Strain aan de andere kant vertelt Del Toro (in zijn boeken) een verhaal over hoe een kwaadaardige vampier genaamd The Master de wereld wil overnemen. Elk seizoen wordt telkens iets groter en groter om in seizoen vier tot een climax te komen.

De cast bestaat uit een oude jood die zijn leven heeft geweid aan het vernietigen van The Master nadat hij zijn invloed zag in de concentratiekamper in WOII; een rattenjager die New York kent zoals zijn broekzak en een epidemioloog. Samen nemen ze het op tegen een stervende multimiljonair die ook een vampier wil worden, een SS-officier die in hetzelfde concentratiekamp werkte als waar de jood gevangen werd gehouden en natuurlijk The Master. Het is een uiterst interessante reeks om te zien hoe de mensheid zich zou gedragen tegen een bedreiging van dit kaliber, zeker naargelang de latere seizoenen.

Olivier – Twin Peaks

Wie geen fan is van blood and gore, maar wel op zoek is naar een dosis kippenvel, kan bij deze tijdloze serie terecht. Twin Peaks is de cultklassieker uit 1990 afkomstig van bijzondere filmregisseur David Lynch. Het verhaal begint wanneer het lichaam van lokale prom queen Laura Palmer levenloos uit de rivier gevist wordt. Haar verwondingen worden gelinkt aan een eerdere moord en zo raakt de FBI erbij betrokken. Zij zetten agent Dale Cooper op de zaak, een eigenaardige man met een bijna kinderlijke fascinatie voor het simpele leven in het bergdorpje. Samen met de lokale sheriff gaat hij op onderzoek uit.

Tot zover hoort de serie eerder thuis in het detectivegenre, maar al snel vinden enkele onverklaarbare en paranormale fenomenen plaats in Twin Peaks. Verwacht geen jump scares, maar eerder een onbehagelijk gevoel dat je niet meteen van je kunt afschudden. Zo krijgt Cooper visioenen over Laura in een vreemde kamer met een dwerg en reus, die hem richting de moordenaar wijzen. Maar daar blijft het niet bij, ook de andere inwoners van Twin Peaks beginnen zich vreemd te gedragen. Zo begint het nichtje van de Palmers steeds meer op Laura te lijken en dat terwijl de vader van Laura plots maniakaal gelukkig door de straten begint te dansen. Mysterie bovenop mysterie zorgt voor de nodige spanning om steeds verder te willen kijken. Al snel raak je geobsedeerd en voel je een akelige verbondenheid met de Amerikanen die 25 jaar geleden voor de buis gekluisterd zaten. Allen met éénzelfde vraag op hun lippen: “Who killed Laura Palmer?”

In 1992 sloot Twin Peaks af met de profetische woorden: “I’ll see you again in 25 years”. Dit jaar kreeg de serie effectief een derde seizoen. Veel acteurs uit de originele cast hernemen hun rol. Amazing! Wie doet David Lynch dit na? Alsof hij het toen allemaal zo uitgedacht heeft. Instant kippenvel krijgen we hierbij! Nu dat derde seizoen ook afgelopen is, kun je eindelijk Twin Peaks bingewatchen zoals het hoort! Enjoy!

Share.

About Author

Jens Osaer

Jens speelt games, is gepassioneerd door Dungeons & Dragons en maakt deel uit van Elven Voor Twaalven. Daarnaast leest hij ook graag eens een boek of comic.

Reacties