Game of Thrones: crazy theories are coming

1

In afwachting van het zesde seizoen van Game of Thrones draait de fantasie van de fans overuren. Voor het eerst tasten immers niet alleen de kijkers van de televisieserie in het duister, ook de lezers van de boeken hebben geen flauw idee meer waar ze zich aan kunnen verwachten. Maar Geekster zou Geekster niet zijn als we toch niet onze knapste koppen zouden samensteken om een aantal (al dan niet realistische) verwachtingen neer te pennen.

Daar hoort wel een dikke vette SPOILER ALERT bij. We baseren ons niet alleen op gebeurtenissen uit de serie, maar ook op elementen uit de vijf boeken die niet aan bod zijn gekomen in de vorige seizoenen, maar wel belangrijk kunnen zijn. Kom dus niet klagen als onze speculaties bewaarheid worden en je kijkplezier eronder lijdt.

Is Jon Snow dood?

Ja. Zoals hij daar lag opgebaard in de trailer, lijkt het vrij duidelijk dat Jon de pijp aan Maarten heeft gegeven.

Jon Snow game of thrones

Maar Melisandre maakte net haar opwachting op Castle Black. Zal hij dan toch nog verrijzen?

Neen. Toch niet als Jon Snow. Er doen verschillende theorieën de ronde (Jon is piepedood en gone to meet his maker; Jon wargt in Ghost en leeft verder in zijn direwolf), maar in onze favoriete theorie staat hij op uit de dood, maar zal hij niet meer dezelfde zijn. Volg het even mee.

De aankomst van Melisandre op Castle Black doet inderdaad vermoeden dat zij nog een rol van betekenis zal spelen. We weten immers dat de priesters van R’Hllor de doden weer tot leven kunnen wekken. Bovendien werden er doorheen de serie links en rechts al verschillende hints gedropt. “Kill the boy and let the man be born”, zegt maester Aemon tegen Jon op het moment dat die voor een moeilijke beslissing staat. “I’ve been worrying about Jon for years, but he always comes back”, vertrouwt Sam dan weer toe aan Olly. En Jons staarwedstrijdje met de Night’s King, dat moét toch gewoon nog een vervolg krijgen?

Maar hoe zal Jon dan veranderen?

Behalve het obvious trauma dat een mens oploopt als hij vermoord wordt door de mensen die hij vertrouwt, bedoel je? We weten al uit de wederopstanding van Beric Dondarrion dat iemand die terugkeert uit de dood een stukje van zichzelf verliest. Maar in Jons geval zal het verder gaan dan dat. Volgens ons zal hij niet gewoon verrijzen uit de dood, maar eerder opnieuw geboren worden. Als een nieuwe persoon, met een nieuwe naam.

Komen we te weten wie Jons moeder is?

Hopelijk. Hiervoor zijn we wellicht afhankelijk van Bran. Na een jaartje retraite in een grot in het Hoge Noorden, heeft die zijn vaardigheden als greenseer stevig kunnen bijschaven en kan hij in het verleden kijken. We weten al dat we dankzij Bran in dit seizoen vaker een glimp gaan opvangen van belangrijke gebeurtenissen uit het verleden, en als er één moment is dat een sleutelrol speelt in de hele saga, dan is het wel de opstand van Robert Baratheon tegen de Targaryens. Of misschien nog belangrijker: het moment dat Rhaegar Targaryen, kroonprins en oudere broer van Daenerys, aan de haal gaat met Lyanna Stark.

Bran Stark Game of Thrones

“Ontvoerd en verkracht”, volgens Robert en dus reden voor een bloederige opstand die het einde inluidde van de Targaryen-dynastie. Nochtans hebben we intussen al van een aantal personages gehoord dat Rhaegar eigenlijk een toffe en zachtaardige jongen was. Zou Lyanna dan vrijwillig met hem meegegaan zijn? We weten uit de boeken dat Ned zijn zus aantrof in de Tower of Joy, in een plas bloed en met nog één laatste wens: “promise me, Ned”, spookt er voortdurend door zijn hoofd. Verder valt het ook op dat Ned nergens naar Jon verwijst als zijn zoon, enkel als zijn bloed.

Er zijn nog een 500-tal andere redenen waarom R+L=J de populairste theorie van allemaal is rond deze reeks, maar kort samengevat: Brans visioenen gaan ons tonen dat Jon de zoon is van Rhaegar en Lyanna, waarna hij uit de dood zal verrijzen (al dan niet met de hulp van Melisandre) als een Targaryen.

Krijgen we nog meer flashbacks te zien?

Het vorige seizoen begon met een flashback naar de jonge Cersei, die van een waarzegster te horen kreeg dat ze koningin zou worden, maar dat haar kinderen op jonge leeftijd zouden sterven. Joffrey heeft al een tijd geleden het tijdelijke voor het eeuwige verruild en ook voor Myrcella ziet het er niet goed uit. Stiekem hopen we dat Tommen het wél overleeft, zo’n brave jongen.

Cersei Lannister Game of Thrones

Maar in de boeken stopte de voorspelling van Maggy the Frog daar niet. Het vervolg van de voorspelling is ook ontzettend belangrijk. Cersei kreeg immers ook het volgende te horen “And when your tears have drowned you, the valonqar shall wrap his hands about your pale white throat and choke the life from you.”

Valonq-watte?

Valonqar, High Valyrian voor “kleine broer”. Of zus, aangezien Valyrian geen onderscheid maakt tussen geslachten. Die voorspelling is een van de redenen waarom Cersei zo’n hartsgrondige hekel heeft aan Tyrion, haar kleine broertje. Hoe bitter zou het zijn voor de koningin-moeder als blijkt dat ze altijd het verkeerde broertje verdacht? Want Jaime is dan wel haar tweelingbroer, maar hij werd vlak NA haar geboren. Stel je voor dat de Kingslayer, die hard aan zijn redemption werkt, beseft hoe Cersei écht is. Dat hij er genoeg van heeft en zijn zus met zijn eigen – echte en gouden – handen wurgt. Dat Cersei, op het moment dat ze haar laatste adem uitblaast, beseft dat Jaime de valonqar is.

Maar er zijn wel meer kleine broertjes en zusjes in Westeros die een eitje te pellen hebben met Cersei. Arya, Sansa, Daenerys, Bran, Loras: de koningin heeft zich niet bepaald populair gemaakt de laatste jaren. En dan is er nog een jongere broer die misschien mee verantwoordelijk is voor haar val, via een andere theorie. Wij duimen alvast dat Cleganebowl echt zal plaatsvinden.

Wat is Cleganebowl?

Daarvoor moeten we even terug naar het einde van het vijfde seizoen. Na haar walk of shame wordt Cersei opgevangen door Qyburn en zijn pet-freak, Ser Robert Strong, die er een beetje blauw uitziet in zijn helm. We weten dat Cersei nu zal moeten terechtstaan voor haar zonden. En met een man als Robert Strong aan jouw kant, zou je gek zijn als je een gewoon proces kiest in plaats van een trial by combat. Tyrion zou trots zijn op zijn grote zus.

Maar een trial by combat, dat betekent dat ook de andere partij, in dit geval The Faith, een kampioen mag kiezen. Daar zouden ze wel eens een verrassing uit de mouw van hun monnikspij kunnen toveren. Dat Robert Strong de zombieversie is van Gregor – The Mountain – Clegane, daarmee trappen we een open deur in. Maar ook Gregor had… een jonger broertje.

Sandor Clegane The Hound Game of Thrones

Hoe, Sandor was toch voor dood achtergelaten door Arya?

Ja, maar nog niet echt dood. Als er een ding is dat George RR Martin ons heeft geleerd met zijn Game of Thrones, dan is het wel dat je er niet van mag uitgaan dat iemand dood is, tot je het lijk gezien hebt. En zelfs dan nog… Aanwijzingen die deze theorie ondersteunen, zijn te vinden in de boeken. Brienne (die in de boeken geen duel uitvecht met Sandor) maakt tijdens haar zoektocht naar de Stark-dochters een ommetje langs The Quiet Isle, een klooster. Daar ziet ze een grafdelver aan het werk, een man die groter is dan zijzelf, mank loopt en zijn gezicht verbergt achter een sjaal. Bovendien staat het enorme paard van Sandor in de stallen van The Quiet Isle en we weten dat enkel The Hound met dat paard overweg kon.

Zou het niet poëtisch (nu ja) zijn als Sandor wordt afgevaardigd als Champion of the Faith en vervolgens zijn broer Gregor verslaat? Stel dat hij zijn oudere en grotere broer wurgt, dan heeft Sandor zich eindelijk, na al die jaren, kunnen wreken op de man die hem verminkte. En hij bezegelt dan ook meteen het lot van Cersei.

Wat gebeurt er intussen met Daenerys?

Ah, Daenerys, de ambitieuze khaleesi, mother of dragons, breaker of chains en nog een handvol andere titels. Haar grootste probleem is dat ze er wel in slaagt steden te veroveren, maar dat ze minder kaas heeft gegeten van regeren. Vooral in Meereen brak haar dat zuur op: haar vertrouweling Barristan Selmy werd gedood en de Sons of the Harpy richtten een bloedbad aan in de Great Pit, die Daenerys net had heropend als teken van goede wil aan de elite van de stad. Zelf ontkwam Dany aan de slachtpartij door de tussenkomst van Drogon, maar daarna viel ze in handen van een enorme khalasar. Het is nog maar de vraag of ze die Dothraki aan haar kant kan krijgen. Onze gok: Dany ontsnapt andermaal met de hulp van Drogon en keert terug naar Meereen, waar Tyrion intussen de touwtjes in handen heeft.

Daenerys Targaryen Game of Thrones

Waarna ze haar troepen mobiliseert, inscheept en koers zet naar Westeros?

Mmm, yeah, niet helemaal. Eerst en vooral is haar leger al danig uitgedund. Ze moet dus nieuwe (betrouwbare) troepen onder de arm nemen. Hoe Daenerys dat gaat doen, zonder zich in te laten met slavernij, dat is nog koffiedik kijken. Uiteindelijk zal Daenerys wel in Westeros belanden, denken we, maar we vrezen voor haar mentale gezondheidstoestand. Papa Aerys – The Mad King – Targaryen was immers ook een paar vijzen kwijt en we weten al dat dat in hun dynastie wel vaker voorkwam. De eerste tekenen van waanzin hebben we al gezien en die zullen dit seizoen alleen maar sterker worden.

Over zeevaarders gesproken, hoe zit het met de Greyjoys?

Ah, de familie van Theon met de belangrijke verhaallijnen in de boeken en ochot ocheire een paar minuten screentime en een handvol vermeldingen in de serie. We zagen hoe Melisandre in seizoen 3 pater familias Balon vervloekte, maar op een overlijdensbericht is het nog altijd wachten. Nu we eindelijk weten dat twee van zijn broers, Euron en Aeron, hun opwachting zullen maken in het nieuwe seizoen, kunnen we stellen dat Balon gauw zijn adem zal uitblazen. Over hun andere broer Victarion is nog niets geweten, maar twee van de drie, daar zijn we al heel blij mee. Vooral de wreedheid van Euron en zijn liefde voor psychologische oorlogsvoering klinken als interessant voer voor de kijkers. Bovendien heeft de man zulke grote geheimen dat hij de tongen van zijn bemanning uitrukt, opdat ze niets zouden kunnen verklappen.

Euron Greyjoy Game of Thrones

Zijn zo’n hoge verwachtingen niet gevaarlijk?

Jammer genoeg wel. Dat werd vorig jaar pijnlijk duidelijk toen de Sand Snakes hun intrede deden. De kinderen van Oberyn Martell zijn in de boeken vrouwen met ballen aan hun lijf, die weliswaar hun vader willen wreken, maar daarvoor slimmere plannetjes uitdokteren dan het eenvoudige “laten we Myrcella kidnappen en/of vermoorden” uit de serie. Hun nicht Arianne (de zus van Trystane, die jammer genoeg enkel in de boeken bestaat) bedenkt zelfs een zet waarbij ze Myrcella uitroept tot koningin van Dorne en de Lannister-dochter zo opzet tegen haar broer, koning Tommen. Niet verwonderlijk dus dat de trouwe lezers behoorlijk ontgoocheld waren toen ze zagen hoe tweedimensionaal de Sand Snakes werden voorgesteld in de serie.

Is er nog hoop voor hen?

Tenzij Tyene het antigif heeft meegegeven aan Bronn om Myrcella te redden (wat we betwijfelen, aangezien we op de promofoto’s een rouwende Jaime Lannister zien met achter hem een opgebaard lichaam onder Lannister-kleuren), vrezen we ervoor. Het is een beetje cru om te zeggen misschien, maar wij hopen stiekem dat de Sand Snakes niet meer te veel aandacht krijgen in de serie. De karaktermoord is al gebeurd, drijf nu het mes niet dieper in de wonde.

Wat verwachten we nog meer?

Om te beginnen: een antwoord op de vraag “waar is Gendry naartoe?”. Die arme jongen dobbert al sinds seizoen 3 rond op de Narrow Sea, voor zover wij weten. Nu, Gendry heeft als voormalige leerjongen bij een smid behoorlijk wat kracht in zijn armen. Het zou ons dan ook niks verbazen als hij binnenkort aan de àndere kant van Westeros op een strand landt. Ferdinand Magellan, maar dan in een fantasywereld dus.

Gendry Game of Thrones

En nog een uitsmijter nu we toch bezig zijn… De ware identiteit van de High Septon!

Wie is de High Septon echt?

De oude, grijze man die vorig seizoen in King’s Landing aankwam als leider van de Sparrows, heeft voorlopig zijn naam nog niet onthuld. Is hij een complete nieuwkomer of heeft hij een band met andere personages die we al langer kennen? In de boeken wordt de High Sparrow omschreven als een “kleine magere man, met z’n haar in een dot, ogen zo bruin als modder en voeten met een dikke laag eelt”. De verwijzing naar modder en eelt roept associaties op met de moerassen waar de Crannogmen leven. We kennen al twee Crannogmen, Jojen en Meera Reed, en toeval of niet, maar die laatste wordt beschreven als “mager, met haar haar in een dot”.

Wat als… de High Sparrow hun vader is? We weten dat Howland Reed een goede vriend was van Ned Stark. Hij zou dus wellicht wraak willen voor de dood van Ned en diens familie. Dat Howland ook nog eens de enige levende persoon is die weet wat er al die jaren geleden in de Tower of Joy gebeurd is, maakt hem alleen maar interessanter. Crackpot theory? Absoluut! Maar zou het niet mooi zijn als Ned zo gewroken wordt?

Dit alles is natuurlijk slechts een greep uit het enorme aanbod aan speculaties en wilde theorieën rond Game of Thrones. Heb jij er zelf ook zo eentje? Deel je vermoedens met ons, we zijn benieuwd!

Share.

About Author

An Dierickx

A girl, on the internet! Houdt van fantasy en koekjes. Houdt niet van korte tekstjes over zichzelf schrijven.

Reacties