Game of Thrones: intussen in Westeros

0

Met een stuk of 40 main characters en minstens evenveel nevenpersonages is het niet verwonderlijk dat kijkers van Game of Thrones al eens de draad kwijtraken. Maar geen paniek, zoals altijd staat Geekster voor jullie klaar om alles nog eens mooi op een rijtje te zetten, zodat jullie meteen vanaf de eerste aflevering van seizoen zes helemaal mee zijn. We gidsen je in dit artikel door Westeros en passeren langs alle grote cliffhangers uit seizoen vijf. Fasten your seatbelts, want het zijn er wel wat!

De Starks

Jon SnowDé grote vraag die op ieders lippen brandt is natuurlijk “leeft Jon Snow nog?”. De 998e Commander of the Night’s Watch maakte zich niet bepaald populair in Castle Black. Na de veldslag met de Wildlings en met de dreiging van de White Walkers, besefte hij immers twee dingen: de Watch heeft meer mankracht nodig en de White Walkers moeten gestopt worden. Jon Snow stuurde zijn BFF Sam samen met Gilly naar Oldtown. Daar kan Sam zich verdiepen in de boeken van de maesters en zo hopelijk een cunning plan uitdokteren om de White Walkers te verslaan. Aan de Wall zelf besloot Jon twee vliegen te vangen in een klap en het op een akkoordje te gooien met de Wildlingen. Hij ging persoonlijk met hen onderhandelen in Hardhome, voorbij de Wall, maar daar werden ze aangevallen door de ijszombies. Het kostte Snow niet alleen enkele van zijn broeders, maar ook zijn laatste restje respect en populariteit bij de “crows”. Rotjong Ollie (oké, we begrijpen zijn woede wel) lokte Jon naar buiten, waar die andere rotzak Alliser Thorne en zijn kompanen hun dolk in Jons lijf plantten. For the Watch… Het ziet er niet goed uit voor de bastaardzoon van Ned Stark en zijn hoop om ooit de naam van zijn moeder te leren.

Sansa StarkNog in het noorden, in Winterfell, is het nagelbijtend afwachten wat er met Sansa en Theon is gebeurd. De oudste dochter van Ned en Catelyn werd vorig seizoen uitgehuwelijkt aan Ramsay Snow… euhm, Bolton. Die kon zijn sadistische kant botvieren en verkrachtte Sansa meermaals. Ook Theon/Reek moest nog steeds de vernederingen ondergaan, maar het leek erop dat zijn Greyjoy-persoonlijkheid zich naar de oppervlakte aan het worstelen was. Dat resulteerde in zijn bekentenis dat hij Bran en Rickon helemaal niet gedood heeft in seizoen twee. Voor Sansa was het een grote schok dat haar jongere broertjes nog in leven zijn. Tijdens een confrontatie met Myranda, het jaloerse vriendinnetje van Ramsay, zag het er even slecht uit voor Sansa, maar Theon kwam haar ter hulp. Hij duwde Myranda van de muur en samen met Sansa sprong hij de vrijheid tegemoet. Al was dat best wel een hoge sprong, hopelijk was de sneeuw zacht genoeg.


Arya Die andere Stark-dochter ging vorig seizoen in Braavos op zoek naar Jaqen H’ghar, maar het zou ons niets verbazen als Arya zich dat intussen al een beetje beklaagde. Haar roodharige redder uit seizoen twee blijkt immers de plak te zwaaien in The House of Black and White, een gebouw dat al even sinister is als de Faceless Men die er hun thuishaven hebben. Als Arya zich bij die groep wil voegen, moet ze “no one” worden en haar oude leven volledig achter zich laten. Dat blijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan, zeker wanneer ze plots Ser Meryn Trant opmerkt in de stad. Trant prijkt hoog op haar lijstje van mensen die ze liever dood ziet sinds hij in seizoen 1 afrekende met Syrio Forel, Arya’s zwaardmeester. Kleine moorddadige Arya laat het wassen van lijken even voor wat het is, steelt een nieuw gezicht uit de collectie van de Faceless Men en neemt wraak op Trant. Jammer genoeg voor haar wordt ze betrapt als ze het gezicht wil gaan terughangen. Jaqen en het naamloze meisje drijven haar in het nauw. Een van hen – maar wie precies, dat is een raadsel – drinkt vergif, en om het allemaal nog wat dramatischer en verwarrender te maken, wordt Arya plots blind.


Bran StarkZo, dat waren alle Stark-kinderen. Toch? Ah neen, Bran en Rickon zijn er natuurlijk ook nog. Over Rickon kunnen we kort zijn: hij trok met Wildling Osha weg van Winterfell om te ontsnappen aan de Greyjoys. Het laatste wat we van hem hoorden, was dat hij op weg was naar een vazal van de Starks. Over Bran, zijn oudere broertje, valt meer te vertellen. De verlamde Bran nam afscheid van Rickon en zette zijn tocht verder naar het noorden, samen met Hodor – de Grote Vriendelijke Reus van Westeros (enfin, zolang hij geen hoofden van rompen rukt, tenminste) – en Meera en Jojen Reed. Na een bijna-ontmoeting met halfbroer Jon Snow bereikte Bran met zijn gezelschap zijn bestemming: de Three-Eyed Raven, die in een grot leeft, verstrengeld met een boom. Daar ontmoetten ze ook de Children of the Forest, een mythisch volk. Jammer genoeg voor Jojen strandde zijn reis op een zucht van de grot, toen hij aangevallen werd door wights en vervolgens opgeblazen werd door een molotovcocktail.
Rest in pieces.

De Lannisters

Cersei Lannister

Over naar die andere grote familie dan. Cersei Lannister viel in het vijfde seizoen van haar voetstuk, en het was een harde kennismaking met de grond. De koningin-moeder probeerde haar schoondochter Margaery Tyrell buitenspel te zetten door haar te beschuldigen van medeplichtigheid aan de vieze manieren van broertje Loras. Broer en zus belandden in de cel, met dank aan de Faith Militant, zeg maar de harde kern binnen de officiële godsdienst van King’s Landing. Cersei mocht haar beste evil smirk bovenhalen. Tot haar neefje Lancel, die zijn heil vond in de monnikspij en matching knuppel, een boekje opendeed over zijn eigen gefoefel met de koningin-moeder. Het leverde Cersei een plekje op in de grimmige cellen onder de Sept. Uiteindelijk besloot ze om toch haar zonden op te biechten, maar zo gemakkelijk kwam de oudste Lannister-telg er niet vanaf. Integendeel, er stond haar een lange tocht te wachten door de stad, poedelnaakt en met kortgeknipte haren. Daarbij moest ze de kelk tot op de bodem ledigen: afval en verwijten vlogen haar om de oren en voortdurend klonk er “shame, shame, shame”. Cerseis lijdensweg eindigde aan de poorten van de Rode Burcht, waar maester Qyburn een verrassing in petto had: Robert Strong, die verdacht hard lijkt op een zombieversie van Gregor – The Mountain – Clegane.


Jaime LannisterJaime, de andere helft van de blonde Lannister-tweeling, trok dan weer samen met Bronn naar warmere oorden om prinses Myrcella terug te halen uit Dorne. Na een confrontatie met de Sand Snakes, de dochters van Oberyn Martell, kreeg hij zijn nichtje/dochter dan toch te spreken. Myrcella bleek inmiddels head over heels verliefd op Trystane, de prins van Dorne. De twee tortelduifjes wilden niet gescheiden worden en Trystanes vader Doran gaf hen allebei de toestemming om af te reizen naar de hoofdstad, op voorwaarde dat de jonge prins een plaatsje kreeg in de Kleine Raad rond koning Tommen. Het gezelschap nam afscheid en scheepte in, waarop Jaime en Myrcella het vader-dochtermoment beleefden waar de Kingslayer al jaren op hoopte. Lang duurde dat echter niet: Myrcella zakte in elkaar, terwijl Oberyns weduwe op de kade grijnzend het gif van haar lippen veegde.


Tyrion LannisterKleine broer Tyrion legde vorig seizoen heel wat kilometers af. Nadat hij papa Tywin had vermoord, werd hij door Varys (wat voor geniepige dingen voert die overigens allemaal in zijn schild, zeg) naar Pentos gesmokkeld, van waaruit ze koers zetten richting Meereen, de stad waar Daenerys Targaryen de plak zwaait. Tyrion werd echter ontvoerd door de in ongenade gevallen Jorah Mormont, die óók op weg bleek naar Meereen. Na een confrontatie met de Stone Men, waarbij Jorah greyscale opliep, werden ze door slavenhandelaars verkocht als gladiatoren. Na een demonstratie voor de ogen van Daenerys wist Tyrion zich te profileren als wijze raadgever voor de koningin.

Daenerys

Daenerys Targaryen

Die koningin beleefde op haar beurt een woelig seizoen. De rijke families van Meereen weigerden zich neer te leggen bij de afschaffing van de slavernij en maakten onder anderen Barristan Selmy een kopje kleiner. Om de crisis te bedwingen, besloot Dany om te trouwen met Hizdahr Zo Loraq, zowat de woordvoerder van de elite. Bovendien heropende ze de Great Pit, een soort Colosseum waar slaven elkaar bekampen op leven en dood. Die feestelijkheden draaiden uit op een nachtmerrie toen bleek dat de Sons of the Harpy van de gelegenheid gebruik wilden maken om Dany uit de weg te ruimen. Gelukkig waren daar Jorah en vooral Drogon, de grootste en meest uit de bek stinkende deus ex machina ever, Dany’s zwarte draak, die haar meevoerde naar onherbergzaam gebied. Behalve dat ze in the middle of nowhere zat, dook er nog een tweede probleempje op voor Daenerys in de vorm van een enorme – en schijnbaar niet echt vriendelijke – khalasar, een rondtrekkende groep Dothraki. In Meereen besloten Jorah en Daario Naharis op zoek te gaan naar hun Khaleesi, Tyrion kreeg samen met Missandei en Grey Worm het bevel over de stad.

De kliekjes


Stannis BaratheonTot zover de grote families. Tenzij je de Baratheons nog altijd als grote familie beschouwt, natuurlijk. Stannis, de enige overgebleven broer, beleefde immers ook niet meteen zijn meest glorierijke jaar. Waar hij op het einde van het vierde seizoen nog de reddende engel was van de Night’s Watch, kreeg hij daarna af te rekenen met zware tegenslagen. Eerst sloeg Jon Snow zijn voorstel om Winterfell te bevrijden, af en daarna raakte Stannis met zijn leger vast in een sneeuwstorm. Uit pure wanhoop, en aangevuurd door Melisandre, offerde de zelfverklaarde koning dan maar zijn eigen dochter Shireen aan de Lord of Light. Het maakte hem er niet sympathieker op bij zijn manschappen en ook zijn eigen vrouw Selyse, nochtans al sinds seizoen twee een godsdienstfanate, kraakte definitief. Ze hing zichzelf op aan een boom. Tot overmaat van ramp kreeg Stannis op hetzelfde moment te horen dat Melisandre het kamp had verlaten. Zij trok opnieuw naar Castle Black, terwijl het Baratheon-leger (of wat er nog van overbleef) naar Winterfell marcheerde. Wie hoopte op een belegering, kwam bedrogen uit, want Ramsay Bolton koos voor de aanval en slachtte het leger van Stannis af. Terwijl de verslagen koning in de sneeuw neerzeeg, dook Brienne plots op. Brienne, de ex-lijfwacht van Stannis’ broertje Renly en uit op wraak na het hele shadow-babyverhaal. Het laatste wat we te zien kregen, was hoe zij haar zwaard hief om Stannis de genadeslag toe te brengen.


Balon GreyjoyEn dan zijn er natuurlijk nog de Greyjoys, de familie van de Iron Islands die door de makers van de serie behoorlijk stiefmoederlijk is behandeld tot nu toe. Waar enige overlevende zoon Theon uithangt, dat weten we intussen. Zijn zus Yara hebben we niet meer gezien sinds haar mislukte poging om Theon te redden uit de klauwen van Ramsay. Papa Balon is, tot nader order, nog altijd koning over de Iron Islands. Raar, aangezien Melisandre in seizoen drie met behulp van bloedzuigers en het bloed van Gendry (waar hangt díe overigens uit?!) een vloek uitsprak over “the usurper Robb Stark, the usurper Balon Greyjoy, the usurper Joffrey Baratheon”. Twee van die drie legden vrij snel het loodje, maar Balon dartelt schijnbaar nog altijd lustig rond.

Zo, we hebben ongeveer vijf procent van de personages behandeld, schatten we. Maar hopelijk is jullie geheugen nu wat opgefrist voor de start van seizoen zes van Game of Thrones en kunnen jullie ongestoord naar de eerste aflevering kijken, zonder voortdurend je lief te moeten lastigvallen met “wie is dat nu weer?”. You can thank us later!

Share.

About Author

An Dierickx

A girl, on the internet! Houdt van fantasy en koekjes. Houdt niet van korte tekstjes over zichzelf schrijven.

Reacties