Game Of Thrones: Aflevering 3.2

0

Net als de vorige aflevering, werd de tweede aflevering van Game Of Thrones weer massaal gedownload en bekeken. Voor de tweede week op rij voorzie ik jullie van een bespreking en dien ik jullie te waarschuwen dat deze alweer spoilers bevat.

Dark Wings, Dark Words

On The Road To The wall

Jojen Reed

De introductie van Jojen Reed

Er wordt even gespeeld met een hoop dat Bran Stark terug kan lopen, maar met de introductie van de kraai met drie ogen wordt al snel duidelijk dat het een droom is. In deze droom wordt hij als het ware terug gekatapulteerd in de tijd voor de komst van de koning, toen alles nog goed ging (Aflevering 1.1). Hij wordt vergezeld van een droombeeld van Jon en Robb, die hem als van ouds begeleiden tijdens het boogschieten. Bran mikt op de vogel maar mist. Plots verschijnt er een jongen in het bos die hem vertelt dat de raaf symbool staat voor Bran zelf, en dat hij hem dus niet kan doden. Bran schiet wakker, en Hodor troost hem met een “hodor”. Samen met Rickon en Osha zijn ze nog steeds op weg naar the wall. Even later komt de jongen uit zijn droom in werkelijkheid tot bij hem. Het blijkt Jojen Reed te zijn, samen met mijn zus, Meera, de kinderen van Howland Reed, een bannerman van de Starks. Hij legt uit dat Bran een warg is, die door de ogen van dieren kan kijken. De raaf blijkt een ziener te zijn die hem dingen toont uit het verleden of de toekomst. Ook Jojen is een ziener, die een lange weg heeft afgelegd om Bran te helpen.

Harrenhal To Riverrun

Catelyn

Robb bevindt zich nog steeds in Harrenhal, waar hij na de ontdekking van het slagveld van de noordeners slecht nieuws te horen krijgt van Lord Bolton. Hij en Catelyn komen te weten dat Winterfell afgebrand en verlaten is achter gelaten door de mannen van Theon Greyjoy, de verrader. Ze weten niets over Bran en Rickon. Catelyns vader is plots gestorven, en ze besluiten naar de begrafenis te gaan. Op weg naar Riverrun klaagt Lord Karstark tegen Robb over het verlies aan manschappen door zijn huwelijk met Talisa en de steeds veranderende plannen. Catelyn vertelt aan Talisa dat ze telkens er gevaar dreigt voor een van haar jongens, ze een religieus relikwie maakt. Zo heeft ze gebeden voor Bran na zijn val, en geeft ze toe dat ze een hele nacht gewaakt heeft over Jon Snow toen hij de pokken had. Het was een emotionele toegeving – ik kreeg tranen in de ogen – toen ze toegaf dat ze van hem probeerde te houden en aan Ned gevraagd had om hem een naam te geven, maar haar belofte dan niet kon nakomen. Ze denkt dat het haar fout is dat haar familie zoveel slechte dingen meemaakt.

Uh-oh

Uh-oh

Arya, Gendry en Hot Pies zijn eveneens onderweg van Harrenhal richting de Riverlands. Ze worden tegengehouden door Thoros of Myr en de Brotherhood without banners. Na de belofte dat ze vrijgelaten zullen worden na het eten, besluiten ze mee te gaan naar een Inn. Net als ze willen vertrekken, komt de rest van de Brotherhood binnen met The Hound, die Arya herkent.

???

Theon

Theon Greyjoy wordt door een mysterieuze man vastgehouden en gemarteld. Hij wordt uitgehoord over zijn motief om Winterfell in te nemen, maar zijn antwoorden volstaan niet. Een jongen, die naar eigen zeggen door Yara (de zus van Theon) gestuurd is, belooft hem te helpen ontsnappen als het avond is.

Beyond The Wall

Orell

Jon verschijnt voor het eerst sinds lange tijd in een andere kleur dan zwart, en het grijs staat hem. De verschillende wildling kampen die samen op trektocht zijn, worden samengehouden door de schrik voor de dood. Jon wordt voor het eerst geïntroduceerd aan een warg, Orell, die door de ogen van verschillende dieren kan kijken, en als hij door de ogen van een vogel keek, zag hij verschillende dode mannen van the watch.

Sam

De overlevende divisie van the watch met onder andere Sam is begonnen aan hun trektocht naar the wall. Sam begeeft het na het geplaag van Rast, maar Edd en Grenn komen hem helpen en Mormont geeft Rast de taak om ervoor te zorgen dat Sam veilig naar de muur geraakt.

On The Road To The Capital

Totaal niet verdacht

Totaal niet verdacht

Jaime Lannister (The Kingslayer) en Brienne zijn nog steeds op weg naar King’s Landing, waar Brienne Jaime namens Catelyn wil afleveren in ruil voor Sansa en Arya. Met “A week’s journey with you, and she’ll order you to fall on your sword” en “It’s a shame the throne isn’t made out of cocks, they’d never would’ve got him [Renly] off it” maakt Jaime weer een goede entree. Tijdens een overtocht over een brug weet hij een van de zwaarden van Brienne te bemachtigen en zichzelf vrij te snijden, en de twee vechten. Net als Brienne de overhand heeft, worden ze gestoord door mannen te paard met de banner van Roose Bolton, en worden de twee gevangen genomen.

The Capital

Crossbow

Koning Joffrey zet zijn moeder op haar plaats met “That’s what intelligent women do, what they’re told”. Shae waarschuwt Sansa voor de bijbedoelingen van Littlefinger, en maant Sansa aan om het haar te vertellen als hij iets probeert. Tyrion vindt Shae in zijn bed, waar ze hem vertelt over de bedoelingen van Littlefinger, en vraagt hem om haar te beschermen. Net op dat moment krijgt Sansa bezoek van Loras Tyrell, knight of the flowers en broer van Margaery, waar Sansa vroeger al een oogje op had. Hij nodigt haar uit om samen met zijn zus en grootmoeder (Lady Ollena) naar de tuinen te gaan. Lady Ollena is een echte norse tante die de hele tijd gemene commentaren uit over o.a. Renly en haar eigen familie, wat behoorlijk amusant is. De uitnodiging blijkt echter een list te zijn om Sansa uit te horen over de ware aard van Joffrey. Margaery gaat op bezoek bij Joffrey, waar ze inspeelt op de informatie die ze gekregen heeft van Sansa, en de gewenste resultaten krijgt.

Ook in deze aflevering ging de tijd als een trein voorbij doordat we veel personages voor een korte periode te zien krijgen. Dit is soms een beetje verwarrend omdat ze van hot naar her lijken te springen, hoewel er vaak een mooie overgang voorzien was. Laten we nog niet in een hoekje gaan wenen omdat we alweer 1/5de van het seizoen hebben gezien.

Een paar opmerkingen uit de boeken:

Shae zegt in de serie “You pervert, you want her [Sansa]”, mooie symboliek voor wat er later zal volgen? De aansleep van de dood van Catelyns vader wordt ook vermeden, waardoor ik vrees dat er weinig diepgang zal zijn in de relatie tussen Catelyn en haar broer Emure. Nog steeds geen Mammoeten?

Share.

About Author

Avatar

Vegetarische letterkundige, geobsedeerd door fantasy, post-apocalyptische fictie, girly series, alles ivm WOII en sommige films. Een fan van foute woordgrapjes. En eten. Mmmm, worteltaart. My kryptonite.

Reacties