Fringe Seizoen 5 premiere

0

All bets are off! Zoveel is duidelijk. Het laatste seizoen van Fringe ging vorige week knallend van start en we zullen het geweten hebben. Steengoeie dialogen, een grimmige sfeer en een heerlijk verhaal die het Fringe universum moet afronden. Mensen die de reeks volgen op VIER, stop met lezen want deze post zit bomvol spoilers. Voor de andere: kom nader, kinderen, want hier volgt het verhaal van The Evil Observers!

Het seizoen gaat van start in het jaar 2036, waar een geavanceerd ras genaamd The Observers regeert. Observers zijn een ras die zich buiten tijd en ruimte bewegen, ze leven in verschillende tijdslijnen en dimensie en in de toekomst hebben ze ons verslagen en zijn wij hun dienaars.

Onze favoriete nutty professor Walter had een plan om The Observers te stoppen, heeft deze met behulp van September in stukken gefragmenteerd. Ze hebben een item nodig, een item dat Olivia kwam halen, maar werden in het nauw gedreven. Ze hebben zichzelf in amber gesloten ter bescherming. Amber kan je nog het best omschrijven als een ruimte bevriezen in tijd. Wie nu twijfelachtig in zijn haar krabt en in de verwarring diep zucht, ga als de bliksem de dvd box van Fringe halen en bekijk alle afleveringen opnieuw. You won’t regret it.
In het vorige seizoen bestond het huidige Fringe-team uit 2036 Walter en Peter, samen met William Bell ( wonderbaarlijk vertolkt door de Spock-veteraan Leonard Nimoy ) en bevrijdden ze de Bisshops. In deze aflevering gaan ze op zoek naar Olivia, samen met hun dochter Henrietta ( Etta, voor de vrienden ).

We komen te weten dat Central Park omgevormd is tot een vervuilend mechanisme, dat de lucht vervuilt. The Observers kunnen de grote hoeveelheid zuurstof in de lucht niet aan, dus dan is er de logische stap om de Aarde te vervuilen. Heb ik je al verteld dat Observers eigenlijk een geëvolueerde versie zijn van de mensheid uit een andere dimensie? Yeah, vervuilen lijkt me wel iets waartoe we in staat zijn.

Tijdens de reddingsactie “Save Olivia” wordt Walter gearresteerd en worden we getrakteerd op één van de sterkste scénes die John Noble al vertolkt heeft in Fringe. Hij ondergaat een marteling, waarin ze proberen mentaal door z’n hersenen te penetreren om  informatie te winnen. Walter focust zich op muziek en we horen het epische “Song for a unification of Europe” zachtjes weerklinken. Alles heeft veel weg van 1984 meets V for Vendetta. Een grimmige dystopie waarin muziek verbannen wordt. Waarin alle hoop verloren is.

Ondertussen is “Save Olivia” geëvolueerd naar “Save Walter”. Ze vinden hem bebloed en suf terug. Al snel is duidelijk dat de marteling zijn sporen nagelaten heeft. Hij herinnert zich absoluut niets meer van een plan. Razernij neemt macht over hem. Hij heeft iedereen teleurgesteld, hij heeft de wereld teleurgesteld maar vooral zichzelf teleurgesteld.

A dandelion stands on scorched earth – shades of the red rose in a vacant building lot from Stephen King’s – The Dark Tower

De laatste scéne is die van een verslagen Walter die al sloffend door een verlaten straat loopt. Hij vindt een CD en laat zich vallen in een autowrak. Hij steekt de schijf in de radiospeler en er weerklinkt muziek. Terwijl hij de trillingen van geluidsgolven opneemt, kijkt hij voor zich uit. Een kleine paardebloem steekt uit de verwoeste grond.

Een verdomd sterke aflevering vol metaforen en diepere lagen, knipogen naar muziek en literatuur, just the way I like it. Dit is waarom ik graag naar reeksen kijk. Het is puur escapisme, het is volledig overgaan in een andere, poëtische wereld. Of deze een utopie of dystopie is maakt niet uit, zolang ik het geloof of wil geloven.

Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties