Flashback: Firefly

2

Precies tien jaar geleden kwam de eerste aflevering (The train job) van Joss Whedon’s space western, Firefly, op de buis. Vandaag vieren we deze memorabele dag, en meteen ook de verjaardag van hoofdrol Captain Malcolm Reynolds, met een flashback naar het pareltje dat deze sci-fi reeks toch wel is.

Het briljante concept

Vooreerst moet ik toch wel vermelden dat Firefly een sci-fi reeks is that boldly went where no other has gone before, excuse de flauwe trekkie-mop. Space cowboys zegt u? Jawel.

De serie speelt zich af in het jaar 2517, enkele jaren na de verhuis van mankind naar een ander sterrenstelsel. We volgen het doen en laten van een bende rebellen en de mensen die hen vervoegen op hun Midbulk transport, standard radion-accelerator core, classcode 03-K64, Firefly ruimteschip. Enkele van hen vochten in de oorlog tegen de zogeheten Alliance (een fusie van de USA en China) en verloren, maar zijn lang niet al hun fight kwijt, getuige de barfights en pew-pew overvallen.

 

De personages

Het is bijna onmogelijk om een favoriet te hebben binnen deze band of misfits, want elk van hen heeft de leuke, quirky kantjes die een serie-hero betaamt. Kies je er echter toch eentje, be prepared voor alle pijn en heartbreak die je zal voelen want hey, het gaat hier over Joss Whedon.

Don’t. Ever.

Om alle mede-geeks die de serie nog niet gezien hebben (SHAME ON YOU) een extra duwtje in de rug te geven, hier even een korte voorstelling van onze rebellen:

Capt. Malcom Reynolds (Nathan Fillion): de leider, en eigenaar van het schip Serenity, nors maar met een groot hart, loyaal tegenover zijn crew, overtuigd van zijn beliefs en koppigste persoon in the verse. 

Zoe Alleyne Washburne (Gina Torres): de second-in-command, fiere en dappere vrouw, kalm in elke situatie en getrouwd met Wash, de piloot.

Hoban “Wash” Washburne (Alan Tudyk): Serenity’s piloot, fan van speelgoeddino’s en nog steeds halsoverkop verliefd op z’n vrouw. Grappigste van de bende.

Jayne Cobb (Adam Baldwin): verchtersbaas, uit op geld maar diep vanbinnen toch loyaal aan zijn mede-crewleden. Houdt van zijn moeder.

Inara Serra (Morena Baccarin): een zogeheten companionde 26e eeuwse versie van een courtesane. Huurt een deel van het schip.

Kaywinnet Lee “Kaylee” Frye (Jewel Staite): de vrouwelijke mechanicien van het schip. Zorgt ervoor dat Serenity in de lucht blijft en houdt van aardbeien.

Dr. Simon Tam (Sean Maher): Opgepikt door de crew op een tussenstop. Dokter en medisch researcher. Wijdt zijn leven aan het zorgen voor zijn zus, River.

River Tam (Summer Glau): Aan boord gesmokkeld door haar broer. Uiterst intelligent en lenig. Door experimenten heeft ze mankementen aan haar brein, waardoor ze soms agressief uit de hoek kan komen.

Derrial “Shepherd” Book (Ron Glass):  Een Shepherd, de firefly-equivalent van pastoor. Stuurt de crew in de ‘juiste richting’ en wijst hen op keuzes die in zijn ogen niet moreel zijn. Onverwachte kennis van criminele activiteiten.

Meer wil ik niet kwijt over de personages, die uiteraard veel meer diepgang hebben dan mijn snel opgekrabbelde persoonsbeschrijvingen.

de crew van Serenity

Extra redenen om van Firefly te houden

Chinees. Door de vorming van de Alliance spreekt iedereen Engels met een mondje Chinees erbij. Whedon zorgt voor grappig geplaatste maar onverstaanbare chinese conversaties waar je op de duur op gaat rekenen. Whedon zorgt ook voor een zelf uitgevonden slang-taaltje in het firefly-verse, dat onder andere ‘gorram’ en ‘shiny’ bevat, wat op zich al een pluspunt is in mijn ogen. (Tolkien, anyone?)

Firefly is echt actionpacked. Ondanks dat de serie jammer genoeg maar 1 seizoen met daarin 14 afleveringen telt, gebeurt er heel erg veel en verveel je je geen seconde. Iedere episode vormt een ‘avontuur’ op zich, met daarin de rode draad van de personages zeer mooi verweven.

de crew van Serenity

 

De sob-story van de gecancelde tv-serie

Zoals vele andere voorgangers en nakomers van Firefly, werd het na 1 seizoen al uit de air gehaald. Voor redenen die ik nooit zal vatten, aangezien het een gemiddelde van 4,7 miljoen kijkers per aflevering haalde.

Whedon liet zich echter niet kennen en bracht het vervolg op Firefly, Serenity, gewoon uit als film. Ook deze is het bekijken waard, zelfs los van de serie, maar ik vind het toch een meerwaarde hebben als je al een feel hebt met de personages uit de serie zelf.

Vandaag dus vieren we de verjaardag van Firefly op TV, maar ook een beetje de rouw die iedere fan kent omdat er geen tweede seizoen gekomen is. En ikzelf zal dat doen, genesteld in mijn zetel met de dvdbox in de aanslag en een doosje aardbeien bij de hand, nu ze nog lekker zijn.

 

Share.

About Author

Avatar

Illustrator, Whedonista en cosplay-liefhebber. Aspirant graphic-novelist en verwoed taartenbakker.

Reacties

Firefly, de reeks die ik nog steeds aan iedereen die ook maar lichtelijk neigt SciFi goed te vinden onmiddellijk aanraadt [lees: verplicht om te bekijken].