Emmynominaties: welke series en shows verdien(d)en een beeldje?

0

De 69ste Emmy Awards worden op 17 september uitgereikt. Tijd dus dat de genomineerden bekend worden gemaakt! Woensdagavond 13 juli was het zover. We zouden hier nu de volledige lijst kunnen kopiëren en plakken maar dan zouden we Geekster niet zijn. Wij gaan in de plaats daarvan eens kijken wat ons opvalt en nagaan of we het dus eens zijn of niet met wat de Amerikaanse televisieacademie denkt over onze favoriete series.

In het algemeen geven we jullie graag wel mee dat zowel Saturday Night Live als Westworld 22 verschillende nominaties hebben binnengehaald. Als je de volledige lijst eens bekijkt, zal je ook zien dat Game Of Thrones nergens te vinden is. De Amerikanen zijn de serie niet vergeten, maar de Emmys volgen nogal strikte uitzendregels en Game Of Thrones werd voor deze 69ste Emmy Awards niet op tijd uitgezonden. Meer zelfs, de première van het zevende seizoen is pas zondagnacht 16 juli.

Voor we aan onze analyse beginnen hierbij ook nog enkele weetjes.

  • Lady Gaga’s Superbowl Halftime Show maakt kans op 6 Emmys.
  • Ook enkele YouTubekanalen maken kans op een beeldje. In de categorie Outstanding Short Form Variety Series vinden we onder andere Epic Rap Battles of History en Honest Trailers.
  • Viola Davis maakt dit jaar kans om naast een Oscar en een Golden Globe voor haar werk in Fences daar nog een Emmy bovenop te doen voor How To Get Away With Murder.
  • Enkel Atlanta met de altijd goede Donald Glover is de enige nieuwe komedieserie die op het podium geroepen kan worden.
  • Nicole Kidman is genomineerd als Lead Actress in a Limited Series or Movie voor Big Little Lies. Nu is het hopen dat ze wint want Elien “Als ze hiervoor geen Emmy wint, mogen jullie een uitdaging voor me kiezen” gaat zich anders mogen voorbereiden. (Suggesties voor die uitdaging blijven welkom.)
  • Saturday Night Live bezet de helft van de nominaties voor Best Supporting Actress in a Comedy Series.
  • Vijf van de zeven genomineerden voor Beste Dramaserie hebben er nog maar net hun eerste seizoen opzitten.
  • Carrie Fisher is postuum genomineerd als Best Guest Actress in a Comedy Series, haar derde en helaas ook laatste nominatie voor een Emmy.

Kate McKinnon, Hillary Clinton, SNL, Saturday Night Live

Louis

Ik kijk eigenlijk vooral series en shows die van het Amerikaanse televisiehuis The CW komen. Voor mij persoonlijk was het dus uitkijken of Crazy Ex-GirlfriendJane The Virgin, iZombie of één van hun superheldenshows een nod zouden krijgen. Ik kan jullie bij deze goed nieuws melden en meedelen dat Crazy Ex genomineerd is voor deze song in de categorie Outstanding Original Music and Lyrics. Als je die al grappig en goed vindt, kan ik enkel zeggen dat de serie nog veel meer van dat te bieden heeft. Het is vooral jammer dat Rachel Bloom en Donna Lynne Champlin niet werden herkend als Lead of Supporting Actress in a Comedy SeriesHetzelfde geldt voor Gina Rodriguez, de Jane van Jane The Virgin. Het werk dat Rose McIver doet in iZombie mag ook dringend eens erkend worden. In dezelfde muziekcategorie als Crazy Ex-Girlfriend maakt ook Unbreakable Kimmy Schmidt kans op een beeldje. Tituss Burgess kan voor zijn Hell No / Lemonade parodie op het podium geroepen worden.

Dat The CW eigenlijk maar kans maakt op één beeldje ligt helaas wel wat aan de reputatie van de Emmys. Dit blijven de serieuze televisieprijzen. Gelukkig durven de Golden Globes iets gewaagdere nominaties en prijzen uitdelen. Een andere serie die ik persoonlijk echt mis doorheen de hele lijst is bijvoorbeeld The Good PlaceAnder verrassingen of bedenkingen maak ik me bij het feit dat American Horror Story: Roanoake maar twee beeldjes kan verdienen in twee technische categorieën. Dit jaar werd het verhaal nochtans superorigineel verteld. De Academie heeft zich duidelijk wel gestort op Ryan Murphy’s nieuwe project Feud.

Verder vind ik het jammer dat Thandie Newton en Jeffrey Wright beiden werden genomineerd voor Supporting Actress / Actor in a Drama Series voor hun werk in Westworld. Voor mij mogen die gerust kans maken op de hoofdprijzen. Ik zie ze beiden wel hun supporting categorie winnen. Westworld is trouwens ook genomineerd voor beste intro en het schrijfwerk van de finale aflevering. Verder had ik graag nog Ellie Kemper zien winnen in de Lead actress in a Comedy Seriescategorie voor het neerzetten van Kimmy Schmidt. Ook Tituss Burgess mag gerust plaats maken voor zijn Supporting actor in a Comedy Seriesbeeldje als het aan mij lag. In de Supporting Actress in a Comedy Seriespoule had ik dan graag één van de drie Saturday Night Live-dames zien winnen.

De Crazy Ex-Girlfriend Cast volledig opgemaakt voor een feestje. Helaas denken de Emmys daar anders over.

Timothy

Ik volg eerlijk gezegd niet zoveel series, maar het is niet te ontkennen dat ook het derde seizoen van Fargo weeral een briljant stuk fictie is (gebaseerd op een waar verhaal). Ewan McGregor heeft een nominatie als beste acteur beet  voor zijn rol als de twee Stussy-broers, de ene de parkingkoning van Minnesota en de andere een reclasseringsambtenaar. Ook Carrie Coon zet een geweldige prestatie neer als de gefrustreerde politievrouw die constant moet knokken tegen een wereld die haar negeert.

De beste rol in heel dit seizoen was echter weggelegd voor David Thewlis (Lupin uit Harry Potter) die op schitterende wijze de diep verontrustende V.M. Varga vertolkt. Met zijn verminkte tanden is dit personage een ware wolf die niet aarzelt om beetje bij beetje zoveel mogelijk geld naar zich toetrekt. Wanneer hij niet op het toilet zit, starend in de camera, terwijl hij een liter Ben & Jerry’s naar binnen schrokt, is hij bezig met zakenmannen te terroriseren, zijn zakken te vullen en historische verhalen te vertellen, waarin dan ook telkens een wijze les zit verscholen. Thewlis laat zich helemaal gaan in deze rol, en heeft er met zijn geweldige uitspraken een unieke stempel op gezet.

An-Sofie

De Emmys zijn altijd al een buitenbeentje geweest met hun uitreiking in de zomer. Dat de cut-off dit jaar Game of Thrones als slachtoffer had, daar zullen de vele concurrenten wel blij mee geweest zijn. Het helpt ook zorgen voor een frisse wind. Dat Saturday Night Live een hele reeks nominaties krijgt, toont aan dat deze show (intussen al een mooie veertiger) eindelijk een nieuwe adem gevonden heeft. De nominatie voor Melissa McCarthy als Sean Spicer en Alec Baldwin als Donald Trump is niet onterecht, maar ik hoop vooral dat Kate McKinnon met het beeldje gaat lopen. Het blijft wel heel bijzonder de helft van de nominaties bij Best Supporting Actress in a Comedy Series naar een programma gaat.

De teleurstelling voor mij is dat American Gods enkel in de technische categorieën genomineerd is. Misschien waren ze iets te ambitieus om 16 verschillende acteurs in te sturen als kandidaten, en hebben ze daar stemmen verspeeld. Ian McShane, altijd geweldig, was buitengewoon en had voor mij zeker de nominatie verdiend. Buitengewoon verrassend was voor mij John Lithgow in The Crown. Ik kende hem vooral uit Third Rock from the Sun, en hem dan ineens fragiel en sterk tegelijk Winston Churchill zien vertolken, het was een enorme belevenis. Mag van mij dus zeker winnen.

Verder viel voor mij op dat er zeer veel ruimte is voor nieuwe shows, en voor Netflix. Met The Handmaid’s Tale heeft Hulu zich ook meteen stevig op de kaart kunnen zetten als leverancier van nieuwe series. Misschien toch een teken dat de televisiewereld iets ruimdenkender is dan het filmcircuit, waar Netflix de facto verbannen werd in Cannes. Hoe dan ook hebben we dit jaar een stevige oogst aan goede series voor de kiezen gekregen. Hopelijk blijft dat ook zo, en blijven de zenders inzetten op originele nieuwe concepten. Nu alleen nog hopen dat het ook de nieuwe durvers zijn die in de prijzen vallen, en dat er niet gestemd wordt op wat bekend en vertrouwd is.

American Gods, Kristin chenoweth

Elien

Heel veel nieuwe televisieseries heb ik helaas niet kunnen volgen dit jaar. Dat is ook een beetje te danken aan deze tijden van peak TV. Door het overaanbod aan goede series, weet ik letterlijk niet waar te beginnen. (Stranger Things, ik weet het!) De series die ik wel kon meepikken en goed vond, zijn gelukkig ook in de smaak gevallen bij de televisieacademie.

Ik ben vooral erg blij met het jong en divers talent dat dit jaar erkend wordt. Donald Glover (Atlanta), Aziz Ansari (Master of None) en Riz Ahmed (The Night Of) als Beste Acteur (in comedy, comedy en drama) verdienen hun nominaties zeker en vast, alleen al voor de originaliteit die ze op het scherm brachten. This Is Us en Westworld hebben ook een paar indrukwekkende nominaties, maar beide series heb ik niet uitgekeken. Misschien toch maar opnieuw proberen.

Als eeuwige verdediger van Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. ben ik blij dat ze eindelijk eens een nominatie beet hebben. Helaas niet voor de visuele effecten, muziek of acteurs zoals het zou moeten, maar voor de spin-off online miniserie Slingshot. Het is een begin! Fan ben ik ook van Samantha Bee en John Oliver. Hun actuaseries maken allebei kans op een beeldje voor Variety Series. Ook opvallend: Jimmy Fallon is niet genomineerd in die categorie. Waarschijnlijk moet hij zijn stunt met Donald Trump (waarvoor hij veel kritiek kreeg) hier bekopen.

Verder moet het fenomenale en rage-waardige The Keepers de Emmy winnen voor Beste Documentaire en mag Big Little Lies alle 16 nominaties verzilveren. Want ja hoor, mijn favoriete serie van het jaar is een van de grote slokoppen dit jaar. Nicole Kidman neemt het zoals gezegd op tegen Reese Witherspoon voor Beste Actrice (in a Limited Series or Movie). Ook al is Reese mijn persoonlijke favoriete actrice, verdient Kidman het beeldje (challenge accepted, Louis!). Laura Dern, Shailene Woodley en Alexander Skarsgard werden genomineerd voor hun supporting rollen. Helaas valt Zoë Kravitz als enige vrouwelijk castlid uit de boot.

bll cast

Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties