De artistieke buitenbeentjes van Adventure Time

0

Het nieuwe seizoen van Adventure Time wordt afgetrapt met een aflevering in stop-motion, een primeur voor de reeks. Maar Adventure Time durft geregeld eens buiten de lijntjes te kleuren.

Alsof de leukste tekenfilmreeks van het moment nog niet genoeg onverwacht uit de hoek komt, is het een traditie geworden dat gastanimators nu en dan de serie op zijn kop komen zetten. Het zijn unieke afleveringen in een reeks die sowieso al eens durft te experimenteren. Bij ons opent het nieuwe seizoen met zo’n artistiek buitenbeentje, de eerste aflevering in stop-motion! Maar voor we daar verder op ingaan, blikken we eens terug op de vorige gastafleveringen.

A Glitch is a Glitch (seizoen 5, aflevering 15)

A Glitch is a Glitch is een volledig 3D-geanimeerde aflevering. De Ierse animator David OReilly kreeg totale creatieve vrijheid en schreef, regisseerde en animeerde de aflevering zelf. De Ice King laat een virus los in de broncode van het universum, zodat alles langzaamaan wordt verwijderd. Naast speciaal animatiewerk en het doorbreken van de vierde muur, staat deze aflevering ook bol van nerdy referenties zoals de Apple Macintosch-computer, Tron, Minecraft en Finn die emoticons zoals ‘T_T’ als expressie heeft.

James Baxter the Horse (seizoen 5, aflevering 19)

Finn en Jake ontmoeten James Baxter, een dansend paard op een strandbal die het leven van iedereen opbeurt. Geïnspireerd door het paard probeert het duo zelf iedereen aan het lachen te brengen, met desastreuze gevolgen. Gastanimator van dienst is de echte James Baxter, die bekendheid verwierf bij Disney en Dreamworks. De aflevering is vloeiender geanimeerd dan de rest. Het verhaal is een ode aan de animatiekunst, met onze helden als de makers van Adventure Time die de wereld vrolijker willen maken met hun werk.

Food Chain (seizoen 6, aflevering 7)

Waarschijnlijk de meest absurde gastaflevering, bedacht en geregisseerd door de Japanse anime-regisseur Masaaki Yuasa. Het is een visueel festijn met een absurde verhaallijn. Finn en Jake ontdekken de voedselketen in een wetenschapsmuseum. De Magic Man stuurt het duo op een hallucinante trip doorheen alle schakels van die keten, van vogels en wormen tot bacteria. Er zit ook een romantische verhaallijn in verweven, en een liedje om het compleet te maken.

Water Park Prank (seizoen 6, aflevering 37)

Samen met A Glitch is a Glitch en Food Chain is dit de derde aflevering die geen onderdeel uitmaakt van de uitgebreide Adventure Time-canon. Water Park Prank werd niet zo goed onthaald als de andere gastafleveringen en dat is vooral te wijten aan de tekenstijl. De aflevering van David Ferguson was gewoon absurd om absurd te zijn en voelt helemaal niet aan als een onderdeel van Adventure Time. Niet voor iedereen, maar wel een fijne afwisseling in stijl.

Bad Jubies (seizoen 7, aflevering 20)

En zo komen we bij de meest ambitieuze aflevering tot nu toe. Kristen Lepore werkte maar liefst een jaar aan de klei-animatie Bad Jubies, want per dag werden er slechts één of twee shots opgenomen. Daardoor ligt het niveau ook wel torenhoog. We zien de makers de pracht van Bad Jubies niet vlug overtreffen. De serie is ideaal voor stop-motion (denk aan het vormveranderen van Jake) en toont hoe mooi en speciaal de techniek kan zijn. De bovenstaande video werpt een blik achter de schermen.

Het nieuwe seizoen gaat met Bad Jubies van start op 22 maart om 18u op Cartoon Network. Als kers op de taart kun je op zaterdag 19 maart om 8u30 terecht op het kanaal voor de special rond Marceline the Vampire Queen, met een gastrol voor Rebecca Romijn!

Share.

About Author

Matti Meurisse

Tekent als het past, kijkt veel te veel films en series als het niet past en verkent ondertussen de wereld der comic books.

Reacties