De 10 beste recente series op Streamz

0

Vind je niets van je gading op Netflix of Amazon Prime Video? Dan is het aanbod van nieuwe dienst Streamz (het voormalige Telenet Play) misschien iets voor jou.

Naast de internationale streamingdiensten hebben we nu ook op Belgische bodem abonnementsformules die kwaliteit aanbieden. De vroegere Play- en Play More-formules van Telenet werden geherlanceerd als Streamz, nu voor het grote publiek. Die dienst heeft het beste van onder andere de Amerikaanse betaalzender HBO in huis. Daar horen klassiekers bij zoals Band of Brothers en The Wire, nieuwe klassiekers zoals Game of Thrones en Big Little Lies, maar ook eerder onder de radar gebleven parels zoals Sharp Objects, Barry en His Dark Materials. En het aanbod goede series is ook dit jaar verder aangevuld. Wij hebben de 10 beste recente series even opgesomd.

© HBO

I May Destroy You

Actrice, schrijfster en regisseur Michaela Coel bewijst met haar meest recente werk dat ze een talent is om niet te onderschatten. I May Destroy You wordt aangeprezen als een reeks die het thema van instemming (consent) onder de loep neemt, maar eigenlijk toont het hoe Arabella (een schitterende vertolking van Michaela Coel zelf) omgaat met seksueel misbruik. De jonge schrijfster worstelt na een eerste succes met haar tweede boek. Tijdens een avondje stappen wordt ze gedrogeerd. De volgende dag herinnert ze zich niets, tot ze plots een flits ziet van een man boven haar.

I May Destroy You schetst in 12 afleveringen een pakkend en pijnlijk realistisch beeld van misbruik, date rape drugs en wat een slachtoffer doormaakt, maar ook van vriendschap, de huidige datingwereld en het leven van vrouwen in het algemeen. Na één aflevering waren we al volledig mee, zo straf is Coels werk. (Elien)

© HBO

I Know This Much Is True

Dat familie tegelijk je redding en je ondergang kan zijn, bewijst deze 6-delige verfilming van het gelijknamige boek. Tweelingbroers Dominick en Thomas Birdsey lijken fysiek op elkaar, maar hebben een ander leven geleid. Beiden bleven echter niet gespaard van tragedie. Dominicks gezin viel uit elkaar door een tragisch verlies, terwijl Thomas schizofreen is en zijn ziekte maar moeilijk onder controle krijgt. In de eerste scène zien we hoe hij zijn eigen arm afsnijdt als offer om Armageddon te vermijden. Vanaf dan moet Thomas vechten om zijn broer een beter leven te geven.

I Know This Much Is True is geen makkelijke serie om naar te kijken, en iets minder bingegericht, maar absoluut je tijd waard. Mark Ruffalo acteert de pannen van het dak als beide broers, en ook de rest van de cast is uitstekend. En wij hielden ondanks de zware materie toch vooral een warm gevoel over aan de serie. (Elien)

© HBO

The Plot Against America

Als je even wat frustratie op overschot hebt, kan je die woede altijd kanaliseren naar The Plot Against America. De 6-delige reeks toont de opkomst van een antisemitische president in de VS en de gevolgen daarvan voor de Joodse bevolking. Bekijk dit samen met de uitstekende Canvasreeks Kinderen van de Holocaust en je baart je stilaan zorgen over de Nazi-symboliek die ook in ons land weer opduikt.

Vrolijk word je er niet van, maar dit is uitstekende televisie van David Simon, de bedenker van The Wire. Spannend, goed geacteerd en geschreven, en een waarschuwing, zeker in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. (Elien)

© Showtime

The Loudest Voice

Nog een ideale serie om je opgekropte woede en frustratie bij te uiten is deze 7-delige minireeks over Roger Ailes. Hij was de man verantwoordelijk voor de oprichting en de groeiende populariteit van de conservatieve zender Fox News. Hij was het onderwerp van de film Bombshell voor zijn jarenlange seksuele intimidatie van vrouwelijke werknemers. A real piece of work, zo blijkt, die alle slechte eigenschappen belichaamt die we ondertussen associëren met de zender.

Toch is de serie heel bingewaardig, vooral dankzij een fenomenale vertolking van Russell Crowe, die onder de make-up verdwijnt om Ailes te spelen. Ik vond het jammer dat er amper 7 afleveringen waren, dus dat zegt genoeg. (Elien)

© HBO

Last Week Tonight with John Oliver

Technisch gezien is dit geen serie, maar Last Week Tonight is ondertussen zo’n klassieker dat het een plaats in de lijst verdient. Bijna vier jaar geleden uitte ik al mijn liefde voor het ‘infotainment’-programma van John Oliver, en die liefde is enkel gegroeid. Net zoals latenightcollega’s zoals Jimmy Kimmel en Seth Meyers gebruikt hij humor om de kijker iets te leren, maar hij doet het wekelijks. Door dat uitzendritme is hij niet altijd even actueel als de rest, maar Last Week Tonight blinkt dan weer uit in research en volledigheid. Elke week snijdt de empathische en zelfspottende gastheer een nieuw thema aan, en elke aflevering steek je wat op.

Veel onderwerpen zijn gerelateerd aan de Amerikaanse maatschappij, maar ook internationale gebeurtenissen en fenomenen voorziet hij van achtergrond en commentaar. En af en toe gebruikt hij zijn platform ook om rattenporno op te sporen. Over veelzijdigheid gesproken. (Elien)

© HBO

I’ll Be Gone in the Dark

Als je recent het nieuws gevolgd hebt, zal je misschien al over deze zaak gehoord heb. Anders duik je met I’ll Be Gone in the Dark zonder voorkennis in de zaak van de Golden State Killer, een man die jarenlang verschillende buurten terroriseerde en nooit gevonden werd. Maar dat was buiten Michelle McNamara gerekend. De journaliste maakte er haar levenswerk van om de zaak opnieuw te bestuderen, vastbesloten om alle slachtoffers gerechtigheid te geven. Ze werkte samen met oud-rechercheurs, amateurdetectives op internet en de slachtoffers en zou haar bevindingen bundelen in een boek. Kort voor de deadline stierf McNamara echter in haar slaap.

I’ll Be Gone in the Dark is geen sensationele true crime zoals we er vandaag wel meer zien. Door de nadruk te leggen op de slachtoffers en op het effect dat het onderzoek op McNamara zelf had, is dit een gevoeligere reeks die toch nog de beste elementen van het genre bevat. Als je de reeks uit hebt, Google zeker eens Golden State Killer, want ook na de reeks was de zaak nog niet helemaal afgelopen. (Elien)

© HBO

Watchmen

Deze serie eindigde net nog in 2019, maar is in 2020 enkel relevanter geworden. De #BlackLivesMatter-beweging doet nu wereldwijd wat ook Damon Lindelof en zijn divers schrijversteam al probeerden met Watchmen. De openingsscènes tonen een van de eerste voorbeelden van uitingen van haat na de afschaffing van de slavernij. In 1921 vermoordden witte racisten in de Amerikaanse stad Tulsa tientallen zwarte inwoners en verwondden er honderden. De reden? De zwarte gemeenschap had een bloeiende buurt uitgebouwd, en dat konden bepaalde witte mensen niet verkroppen. Bijna honderd jaar later krijgen zwarte mensen nog altijd af te rekenen met buitensporig geweld, en dragen generaties de pijn van hun voorouders.

De nieuwe versie van Watchmen gaat op al deze thema’s in door het verhaal van de graphic novel te updaten en meer dan één bepaalde iconische held een andere achtergrond te geven. Met Regina King in de hoofdrol, een absolute topcast rond haar en emotionele, spannende en verrassende wendingen. Watchmen is onmisbare televisie. (Elien)

© HBO

Westworld

Westworld werd gemaakt om het succes van Game of Thrones te evenaren, maar echt vergelijken kan je de series niet (behalve misschien door het werk van componist Ramin Dwajadi voor allebei). De reis naar het Wilde Westen, een park bezaaid met robots waarmee mensen hun stoutste fantasieën beleven, begon met metafysische zoektochten naar de aard van menselijke herinneringen en vrije wil. Het tweede seizoen dook nog dieper in het doolhof tot het derde seizoen een ommekeer van genre en sfeer aankondigde.

De constanten in de ooit breinbrekende sciencefictionserie, nu afgelikte sci-fi pulp, blijven het steengoeie ensemble en hun rollen die steeds epischer worden. Zowel Evan Rachel Wood als Thandie Newton spelen vrijgevochten robots, maar met heel andere motivaties en paden. En terwijl oude klassebakken Anthony Hopkins en Ed Harris langzaamaan aan schermtijd moeten inboeten voor onder andere Tessa Thompson, doet ook Aaron Paul zijn intrede in het laatste nieuwe seizoen. (Matti)

© HBO

Succession

In de satirische dramakomedie Succession is iedereen een egoïst en dat is wat de reeks zo entertainend maakt. De reeks volgt het fictieve Waystar Royco, één van de grootste mediabedrijven in de wereld, in handen van patriarch Logan Roy en zijn familie. Dat valt het best te omschrijven als een kloon van Fox News, maar dan ook met pretparken en cruiseschepen. Oprichter Logan Roy is een Roger Ailes-esque figuur die altijd het laatste woord heeft, terwijl iedereen hem probeert te ondermijnen of te vlijen om zelf vooruit te geraken.

De parallellen met de meer in de realiteit gebaseerde minireeks The Loudest Voice zijn niet toevallig. Wie eens schaamteloos wil genieten van egocentrische rijken, die zich constant uit de nesten moeten werken, zal zich kostelijk kunnen amuseren met de 20 afleveringen Succession. (Yorick)

Share.

About Author

Elien Valcke

Gepassioneerd door taal (Nederlands-Engels-Spaans) en heeft er dan maar haar studies en carrière aan gewijd. Helft van een tweeling. Kijkt veel te veel films en tv-series. Oh, well.

Reacties