Blast to the past – Stargate SG1

0

Iedereen met een passie voor iets, kan wel ergens een verhaal of herinnering opdissen hoe deze passie net is ontstaan.
Het maakt niet uit of die passie sport, muziek, kunst of, in mijn geval, tv-reeksen is. Toen men met het idee van een Blast to the past-reeks op de proppen kwam, heb ik uiteraard niet lang over mijn onderwerp moeten nadenken. Stargate SG1 is de reeks die mijn voorliefde voor het kleine scherm heeft aangewakkerd. 

Ik herinner mij nog alsof het gisteren was, hoe ik als kleine meid samen met mijn vader naar de tv keek, mijn hoofd genesteld op een kussen in zijn schoot. De eerste reeksen die de revue passeerden waren mijn vaders smaak en deze hield reeksen in zoals Macguyver, Magnum P.I. en the A-team. Al snel nam ik mijn vader’s smaak in reeksen over. Toen men Stargate SG1 uiteindelijk in België op het kleine scherm vertoonde waren mijn vader en ik onmiddellijk verkocht. Het werd onze wekelijkse ‘date’, waar we samen met het SG1-team, telkens een uurtje nieuwe avonturen beleefden.

Stargate cast

Voor wie absoluut geen idee heeft wat dit Stargate Sg-dinges is, even een kleine uitleg. Stargate SG1 is een tv-reeks die, na het denderend succes, als vervolg op de film Stargate met onder ander Kurt Russel en James Spader werd uitgebracht. Er werd in de film een sterrenpoort ( Stargate ) gevonden in Egypte, waarmee men naar andere werelden kan reizen. In de tv-reeks wordt er een geheime militaire eenheid gevormd die deze verschillende werelden moet gaan verkennen en moet proberen contact te leggen met de locale bevolking. De militaire eenheid wordt opgedeeld in verschillende teams waarvan het eerste team SG1 heet, met als leden Major Samantha Carter (Amanda Tapping), Dr. Daniel Jackson (Michael Shanks), Teal’c ( Christopher Judge ) en Colonel Jack O’neill ( Mister Macguyver, Richard Dean Anderson ).

Stargate SG-1

Er zijn enkele spin-offs van gecreeërd zoals Stargate Universe en Stargate Atlanis. Ik heb van elke reeks wel enkele afleveringen meegepikt maar niets kan tippen aan het origineel. Onlangs had ik een discussie met wat vrienden over het volledige Stargate gebeuren. Toen men met de vraag op de proppen kwam wat ik vond van de spin-offs had ik maar één antwoord op mijn tong branden: ‘In mijn hoofd zijn deze reeksen nooit gemaakt en heeft men het originele Stargate SG1 niet tot schande gebracht!’ Dit is misschien een nogal extreme mening, maar waarom heeft men altijd de nood om een middelmatig vervolg te breien aan een reeks die op een perfecte manier is geëindigd.

Even terzijde wil ik vermelden dat dit jaar het 20-jarig bestaan is van Stargate SG1. FACTS, een geekbeurs in October te Gent, speelt hier goed op in door Christopher Judge als gast naar hun beurs te halen. Ik zal alvast mijn fangirl-mode vanonder het stof halen en mijnheer Judge een bezoekje brengen.

Laat mij afsluiten met een quote van de reeks;

‘Now I suppose this is the time for me to say something profound… Nothing comes to mind’
                                                                                                                                  Dr Daniel Jackson

Share.

About Author

Avatar

Reacties