Black Mirror

2

Wanneer ik de regionen van het internet bewandel, gebeurt het wel vaker dat ik echoën opvang van verborgen parels. Het gejuich en bejubel van een knap staaltje entertainment dat via allerhande kanalen in m’n oorkanaal terechtkomt. Ik hoor hiervan op te passen want tegenwoordig wordt er al druk gedaan bij het horen van een zorgvuldig gecomponeerde scheet. Moge het kankerkind Rebecca Black en een zeker Koreaanse dikzak daarvan getuigen.

Black-Mirror-Ep-1-5

Misschien trek ik m’n analogie iets te ver, excuus, dat gebeurt al wel es vaker. Eigenlijk wil ik het vooral hebben over zo’n pareltje genaamd Black Mirror, van de maker van Wipe, de heerlijk bijtend sarcastische terugblik op 2013. Black Mirror kan ik nog het best omschrijven als een zwaar maatschappij-kritische Twilight Zone. Iedere aflevering heeft een eigen cast en een eigen verhaal, overkoepelend thema: hoe technologie onze realiteit beïnvloed. Om het met de woorden van iemand die veel slimmer is dan ik te zeggen: ‘Technological progress has merely provided us with more efficient means for going backwards.’ Iedere aflevering is zo doordrenkt met cynisme tegenover technologie dat je op het einde achterblijft met een praktisch onmogelijk verteerbare steen op je maag.

Black-Mirror-Ep-2-17

Laat ik het uitleggen met het plot van de eerste aflevering: De eerste minister staat voor een dilemma wanneer Prinses Susannah ( vette knipoog naar Princess Kate ) gekidnapt wordt door een radicale bende. Om haar levend en wel terug te krijgen moet hij, live op alle zenders, seks hebben met een varken. Het filmpje waarin de huilende prinses de eisen voorleest werd op YouTube geplaatst en is ondertussen viraal gegaan. De eerste minister heeft 16u om de crisis op te lossen òf in te gaan op de eisen.

Black-Mirror-In-Memoriam-1

Got your attention? Goed. Nu we het toch over technologie misbruiken hebben: momenteel is er geen enkele zender in België die deze reeks toont, dus haal die piratenhoed boven want je zal vrije wateren moeten bevaren als je dit wil bekijken.

Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties