Naar jaarlijkse gewoonte staan de toplijstjes van 2016 bomvol steengoeie televisiereeksen. Het is een hele opgave om de ultieme toppers eruit te halen, maar toch probeerde onze redactie om de beste nieuwe en lopende reeksen op te lijsten. Dit zijn onze meest favoriete series van het afgelopen jaar!

Matti


st_seriesStranger Things (Netflix)

Netflix verraste ons deze zomer volledig uit het niks met Stranger Things. De mysterieuze sciencefictionreeks grijpt terug naar de jaren tachtig en inspireert zich hevig op E.T., The Thing en Close Encounters of the Third Kind. De hevige nadruk op nostalgie (ongetwijfeld ook een slimme marketingzet) wordt getemperd door sterke vertolkingen van zowel de jonge snaken, als oude bekenden zoals Winona Ryder. Gooi daar nog eens een kippenvel opwekkende soundtrack bij en je krijgt een van de beste series van 2016.

bojack-horsemanBoJack Horseman (Netflix)

De tragikomische animatiereeks BoJack Horseman siert de afgelopen jaren met recht en rede de eindejaarslijstjes. Ook in het derde seizoen deed BoJack (Will Arnett) waar hij goed in was: schijnbaar richting zoeken in zijn leven, maar desondanks richtingloos leven. De voorbijrazende humor (let even niet op en je mist een woordmopje) wordt afgewisseld met deprimerende, en herkenbare, levenslessen. Maar het is in de vierde aflevering van dit seizoen dat BoJack Horseman triomfeert. In een aflevering zonder gesproken woord probeert het titelpersonage, geïsoleerd van zijn wereld, connectie te zoeken met een verloren vriendin. Hartverscheurend en bloedmooi.

blackmirror_seriesBlack Mirror (Netflix)

Black Mirror, het geesteskind van Charlie Brooker, is ondertussen aan zijn derde seizoen toe en wat voor één. Centraal staat altijd de relatie tussen mens, maatschappij en technologie, maar elke aflevering is een verhaal op zich, zonder connectie met elkaar. Een verademing in de wereld van eindeloze tv-verhalen en zeker als ze van zo’n hoog niveau zijn. Brooker wordt voor zijn verhalen bijgestaan door getalenteerde mensen voor de camera (Bryce Dallas Howard, Kelly Macdonald), als achter de camera met onder meer 10 Cloverfield Lane-regisseur Dan Trachtenberg.

oj_seriesThe People v. O.J. Simpson: American Crime Story (FX)

Dit meeslepende rechtszaakdrama was gedoemd om kitsch te worden, maar leverde verrassende televisie op. The People v. O.J. Simpson is de vertelling van de beruchte rechtszaak rond O.J. Simpson, die in de jaren negentig een dubbele moord pleegde en toch vrijkwam. Je kent de uitkomst, maar dat staat niet in de weg van een sterk verhaal. De acteurs zetten krachtige vertolkingen neer en de focus op de Amerikaanse rassenkwestie is nog razend actueel.

Anfie


the crownThe Crown (Netflix)

The Crown is eigenlijk een gedramatiseerde documentaire over het leven van Elisabeth II, Lilibeth voor de vrienden. Netflix zag het meteen groot, en plant om haar volledige leven de revue te laten passeren. In dit eerste seizoen zijn de hoofdrollen voor de fenomenale Claire Foy en een verrassende Matt Smith. De reeks begint bij hun huwelijk in 1947 en eindigt met de Suez-crisis en de afgebroken verloving van Princess Margaret. Alles aan deze reeks is af: van de historisch correcte kostuums (en tiara’s, oh my) over de decors naar de sublieme muziek. De reeks blijft dicht bij de werkelijkheid, maar slaagt er toch in om mooie spanningsbogen op te bouwen. Lang geleden dat mijn historische hart zo vervuld was van vreugde als bij The Crown.

westworldWestworld (HBO)

Ik zal maar even met de deur in huis vallen: Westworld is het állerbeste dat ik dit jaar gezien heb. Die cast! Die muziek! Die no holds barred verhaallijnen en plottwists! Kan er iemand een hele reeks awards klaarzetten, niet in het minst voor Ramin Djawadi? Er wordt vaak naar de reeks verwezen als het nieuwe Game of Thrones, maar wat mij betreft heeft Westworld al in het eerste seizoen zijn grote broer compleet overklast. Nog niet overtuigd? Lees zeker onze reviews, en luister ondertussen even naar Paint It Black Westworld Style. We kunnen alleen maar hopen dat het snel 2018 is, en dat de Nolans even straffe auteurs weten te strikken voor seizoen 2.

marco poloMarco Polo (Netflix)

Voor het tweede seizoen heeft Netflix goed geluisterd naar de feedback van de kijkers: hoe minder Marco zelf in beeld komt, hoe beter de serie wordt. Dat ligt minder aan het acteertalent van Lorenzo Richelmy , die het goed doet met wat hij krijgt. Nee,  alle andere personages zijn nu eenmaal oneindig veel boeiender dan de buitenstaander Polo. Nu het Zuid-Chinese rijk onder de voet gelopen is door de Mongolen, wordt duidelijk dat de grootste dreiging van binnenin komt. Dat zorgt voor veel spanning, en een formidabele Khan, in de vorm van Benedict Wong. Combineer dit met een Mongoolse barbecue, en het is helemaal om vingers en duimen bij af te likken.

the night managerThe Night Manager (BBC)

Een beetje onder de radar van de meeste serie-liefhebbers heeft BBC zich ontwikkeld tot een hofleverancier van schitterende miniseries. Naast Sherlock hebben ze nog heel wat fantastisch materiaal in aanbieding, waarbij ze er ook in slagen om een stevige cast te verzamelen. In The Night Manager zien we Hugh Laurie, Tom Hiddleston en Olivia Colman op hun allerbest. In het bronmateriaal, een thriller van Le Carré, bulkt het van de moreel ambigue rollen. Deze verfilming is het ultieme bewijs dat het niveau van series niet langer moet onderdoen voor dat van de speelfilm: er is meer ruimte voor de verdieping van personages, en tegelijk ook meer mogelijkheid om de spanning stevig op te bouwen. De grootmeester zelf heeft toegegeven dat de veranderingen van de serie beter zijn dan zijn boek.  

Yves


mr robot seizoen 2 elliot hoodieMr. Robot (USA)

Wie dacht dat het na het eerste seizoen van Mr. Robot enkel bergaf kon gaan, was lekker mis. Mr. Robot raast ongehinderd door aan een verschroeiend tempo dat je keer op keer tot op het puntje van je stoel zal brengen. We zien de gevolgen van de gebeurtenissen van het eerste seizoen door de ogen van hacker Elliot Alderson en maken kennis met een aantal nieuwe personages die er nog een schepje bovenop doen. Het ijzersterke script wordt op magistrale wijze vertolkt door wederom een verbluffende cast. Ja, ik ben een grote fan en dit is voor mij zonder twijfel de beste serie van het moment.

better call saul goodman seizoen 2 amerikaanse vlagBetter Call Saul (AMC)

Better Call Saul is nog steeds Better Call Saul. En dat is eigenlijk het beste compliment dat je de serie kan geven. Bob Odenkirk is opnieuw geniaal als Jimmy McGill, een derderangs advocaat en (voormalige?) oplichter die zichzelf herhaaldelijk in de meest hachelijke situaties weet te verstrikken, om er zich vervolgens keer op keer ook weer uit te praten. Ook in het tweede seizoen slaagt Slippin’ Jimmy er opnieuw in tegen de schenen van het establishment te schoppen, de neerkijkende blik van zijn alwetende broer Chuck te trotseren en zich in nauwe schoentjes te werken ten behoeve van zijn ontluikende romance met Kim. Ik kan alvast niet wachten tot het derde seizoen.

Louis


Scream QueensScream Queens (FOX)

Kijk, om eerlijk te zijn, Scream Queens gaat zeker nooit prijzen winnen. Qua verhaal wordt er soms nogal eens een loopje genomen met logica of emotionele gevolgen van bepaalde gebeurtenissen. Nee, voor die hoogstaande drama ben je hier absoluut aan het verkeerde adres. Wat deze show dan wel zo leuk maakt? Ten eerste eigenlijk hetgeen het zogezegd ook slecht maakt. Het lichte, snelle verhaal kan je eigenlijk nog het beste vergelijken met de Saturday Cartoons. Snel verteerbaar en dus ideaal om eventjes te ontspannen met een klein uurtje brainless suspense. In het tweede seizoen bevinden de Chanels zich in een ziekenhuis dat geteisterd wordt door een resem toch wel bloederig moordende Green Meanies. Deze horrorkomedie is trouwens van de hand van het trio Ryan Murphy, Brad Fulchuk en Ian Brennan die je ook kan kennen van American Horror Story en Glee.

American Horror Story RoanokeAmerican Horror Story: Roanoke (FX)

American Horror Story is een iets specialere serie. Deze Anthology serie zoals dat genoemd wordt, reset eigenlijk ieder jaar waardoor de schrijvers vrij spel krijgen. Wat dan wel gelijk loopt tussen de seizoenen? Gelukkig worden telkens dezelfde topacteurs gebruikt  en vertellen ze telkens een Amerikaans horrorverhaal. Dat gebeurde ook dit jaar tijdens het zevende seizoen. En eigenlijk extra origineel. Ken je die low-budget re-enactment programma’s op TLC? Beeld je nu in dat een high-budget serie als AHS dit format overneemt met een griezelhuis als middelpunt en je krijgt één van de betere seizoenen to date. De schrijvers (2/3 van het Scream Queens trio) vonden dit jaar quasi perfect het evenwicht tussen horror, een beetje meta komedie en commentaar op onze maatschappij.

The Good PlaceThe Good Place (NBC)

De enige serie van de nieuwe shows dit jaar die mijn top vier heeft gehaald is The Good Place. Dankzij An-Sofie’s Pilot Potential heb ik de show een kans gegeven en ik ben er nog steeds zelf ook lovend over. The Good Place is zogezegd de plek waar alle goede mensen van deze wereld naartoe worden gestuurd eens ze het loodje leggen. Eleanor (Kristen Bell), al zegt ze het zelf, een medium slecht mens komt er per ongeluk ook terecht. Hierdoor is er dus een onregelmatigheid en gebeuren er rare dingen in de anders perfect samengestelde wereld. Op zich is de premisse wel grappig, een plek met enkel goede mensen. Tuurlijk dat die dan ook een beetje om ter best willen doen bijvoorbeeld. Maar ook kleine details zoals bovenstaande screenshot van wat je een goed of slecht mens maakt, zorgen ervoor dat de serie nooit gaat vervelen. Ook Tahani, door Eleanor Good Place-gewijs een condescending bench genoemd, is soms net iets té goed voor deze wereld.

SuperstoreSuperstore (NBC)

Van een heel ander kaliber dan hierboven is Superstore. Deze kleine komedie die ondertussen in zijn tweede seizoen is, heeft het vooral van de kleine dingen. Zo probeert het ook wat commentaar te geven op het ‘perfecte’ Amerika, maar dat op een zeer gepaste manier. De diverse cast is namelijk ideaal om ieder personage zijn eigen ideeën te geven over verschillende zaken als abortus, de verkiezingen, … Die thema’s klinken zeer zwaar voor een komedieformat van nog geen halfuur, maar er wordt zeer mooi mee omgesprongen. Het Megastore en zijn werknemers concept zorgt natuurlijk op zichzelf ook voor enkele grappige situaties. Bovendien is het top om America Ferrera terug bezig te zien na Ugly Betty.

Elien


person of interestPerson of Interest (CBS)

2016 was om vele redenen een triest jaar, maar ook omdat ik dit jaar afscheid moest nemen van mijn favoriete serie. Geen tekenen van seriemoeheid hier, integendeel, seizoen 5 was waarschijnlijk het beste seizoen van allemaal, zowel volgens de fans als de critici. Stoppen op een hoogtepunt noemen ze dat dan. Michael Emerson en Jim Caviezel zijn beter dan ooit als bedenker en operative van een Machine die ‘irrelevante’ misdaden tegen gewone mensen opspoort voor ze gebeuren. De overkoepelende verhaallijn bereikt haar finale, de actie is nog steeds top en we geven meer dan ooit om de personages. Het zijn maar enkele van de redenen waarom deze serie top was.

agents of shieldAgents of S.H.I.E.L.D. (ABC)

Een aantal MCU-fans had in 2013 het blijkbaar niet in zich om de eerste Marvel-serie rond Agent Phil Coulson even de kans te geven om haar plaats te vinden in die grote wereld, maar zij hebben naar mijn mening de verkeerde beslissing gemaakt. Het is niet makkelijk om de eerste te zijn, maar vanaf de tweede helft van het eerste seizoen vond de serie de juiste toon dankzij de twist in Captain America: The Winter Soldier. Seizoen twee was nog eens stukken beter met de introductie van de Inhumans, en seizoen drie oversteeg dat dit jaar door narratieve risico’s te nemen, de stakes te verhogen (dode personages blijven zo goed als allemaal muerto), de visual effects en stunts nog te verbeteren en afleveringen zoals 4,722 Hours te maken (waarin één personage centraal staat en moet zien te overleven op een andere planeet). Zonder Agents of S.H.I.E.L.D. waren er geen Agent Carter en ook geen Netflix-series geweest, die konden leren uit de vroege fouten van S.H.I.E.L.D. Nu de serie dit seizoen onderwerpen als Ghost Rider en in 2017 ook LMD’s (Life Model Decoys) aansnijdt, wil ik iedereen aanraden om Agents of S.H.I.E.L.D. alsnog een kans te geven. (Eervolle vermelding in hetzelfde genre: Agent Carter. RIP.)

supergirlSupergirl (The CW)

Een serie waar meisjes, vrouwen en comicbookfans allerhande al lang op wachtten, werd dit jaar werkelijkheid. DC-televisiegod Greg Berlanti van The Flash en Arrow nam ook deze voor zijn rekening, en opnieuw is de serie een schot in de roos geworden. Dat is voor een niet te onderschatten deel te danken aan Melissa Benoist, die van Kara Danvers/Zor-El een vrouw met ballen en tegelijkertijd een supercharmante vrouw maakt. Calista Flockhart was de MVP van comic relief en is perfect gecast als bazin van Kara. Eigenlijk is de hele cast geweldig. De visual effects zijn er sinds de pilot alleen maar beter op geworden en de verhaallijnen zijn goed uitgebouwd. Bij mij stond Supergirl dit jaar garant voor that warm, fuzzy feeling.

Nils


narcosNarcos (Netflix)

Plato o plomo. Voortaan een zegswijze die in mijn hart gebrand staat. Hoe? Narcos. Een prachtig epos van hoe Pablo Escobar destijds furore maakte van gewone man tot bijna-El-Presidente tot de meest waanzinnige en gevaarlijkste man van Colombia. Deze serie die chronologisch het leven van Escobar vertelt, maar ook van de DEA-agenten die hem op de hielen zitten, staat bol van sterk acteertalent, een sterk script en is bovenal muy, muy bien. Het verhaal van het Medellinkartel laat je zeker niet onberoerd. Dat je in het tweede seizoen zelfs sympathie kan krijgen voor het grootste monster van Colombia, dat is verdomd beklijvend. Het trio van een ijzersterke Wagner Moura, een getormenteerde Boyd Holbrook en cynische Pedro Pascal is er eentje waar we gerust meer van willen zien. Hoe zal de serie verder gaan in 2017, nu de Pablo Escobar ark is afgelopen? Met een bang hart kijken we uit naar het vervolg.

vikingsVikings (History Channel)

WHO WANTS TO BE KING? Het vierde seizoen van Vikings is net terug begonnen, maar de eerste acte van dit seizoen is zeker het vermelden waard. Waar de vorige seizoenen zich beperkten tot slechts tien episodes per seizoen, telt het vierde seizoen maar liefst het dubbele. Ragnar Lothbrok, gefaald en gebroken door de nederlaag in Parijs, die terug naar Kattegat keert. Verslaafd raakt aan opium, slechts een schim van zijn vroegere zelf. Björn Ironside die zich steeds meer ontpopt tot de badass die beschreven wordt in de geschiedkundige teksten. Harald Finehair, met een moorddadige ambitie. Wederom levert Vikings een verhaal met ups en downs, dat erg hevig leunt op het talent van Travis Fimmel om een waanzinnige epische drive naar voor te brengen. Waar we nu voelen dat hij langzaam de controle kwijt raakt over hetgeen hij met bloed, zweet en meer bloed heeft verkregen.. Het is de unieke sfeer, de unieke groei van de personages dat deze serie nog steeds een aanrader maakt in onze ogen. Benieuwd waar de volgende afleveringen naar toe gaan.

Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties