Blast from the Past: 1000 afleveringen Pokémon

0

Het voelt alsof het nog maar gisteren was dat we voor het eerst te horen kregen over de avonturen van Ash Ketchum, de hoofdrolspeler in de Pokémon-animereeks. De serie die intussen al miljoenen kinderen ervan heeft laten dromen om ooit een ware Pokémaster te worden zal deze week (9 november) zijn 1000ste aflevering uitzenden!

Hoewel elke generatie van Pokémon zijn eigen fanbase heeft, is er nog steeds een harde kern die werkelijk elke aflevering gezien heeft en die zich de titel van Pokémaster eigen heeft mogen maken in elke game. Onze held Ash Ketchum heeft het tot op heden nog niet zo ver geschopt, zelfs na 1000 episodes en maar liefst 23 films. Van de 805 beschikbare Pokémon is Ash er tot op heden in geslaagd om er 84 te vangen, of zo’n 10%. Zijn droom om kampioen te worden in de Pokémon League is tot op heden ook nog geen werkelijkheid geworden, na zes deelnames is hij nooit de onbetwiste nummer één geweest.

Pokemon anime

Men kan wel stellen dat Ash al meerdere keren de Pokéwereld gered heeft. Bedreigingen als Mewtwo, Team Rocket en Arceus hebben allen geprobeerd om voor vernietiging te zorgen, en telkens heeft Ash hen helpen tegen te houden.

Elke game in de Pokémon-serie heeft een andere hoofdrolspeler. Ash is gebaseerd op Red, de hoofdrolspeler van Pokémon Red, maar in tegenstelling tot de spelletjes blijft de serie telkens bij dezelfde protagonist. De vrienden die mee op reis trekken met Ash veranderen wel. Mensen die naar de originele serie keken, zullen zich zeker Misty en Brock herinneren.

Misty, de stoere waterpokémontrainer, besloot om Ash te vergezellen nadat hij in de eerste aflevering haar fiets vernield had. Brock, de gym leader van Pewter City, kreeg dankzij zijn vader de kans om het ouderlijke dorp eindelijk te verlaten en is meteen met Ash op reis vertrokken. Misty en Brock bleven zijn trouwe kompanen tot na de Johto League. Vanaf dat punt wisselde Ash van gezelschap in elke regio.

Bekende gezichten uit de games zoals May en Lillie speelden in de latere series belangrijke rollen, maar voor de fans van de originele series zijn Misty en Brock toch nooit overstegen.

Ash and Pikachu

Wie nog nooit van de zijde van Ash geweken heeft, is uiteraard zijn trouwe Pikachu. De elektrische muis was Ash in de allereerste aflevering liever kwijt dan rijk, maar nadat Ash zijn leven gered heeft, zijn de twee onafscheidelijke vrienden geworden, en tot op vandaag zijn ze dat gebleven. Pikachu werd al snel de mascotte van de serie en heeft meer spin-off-games gekregen dan eender welke andere Pokémon.

Fans van de originele games waren ongetwijfeld ook fan van de Pokémon Yellow-game, waarin het verhaal werd aangepast om aan te sluiten bij de anime en Pikachu ook effectief achter je aanliep.

Andere Pokémon hebben Ash wel al achter zich gelaten. En dat kon ons als kind wel raken. Wie beweert dat ze geen traantje gelaten hebben bij de aflevering Bye Bye Butterfree in het eerste seizoen, is in onze ogen een leugenaar.

Bye bye butterfree

Never forget.

De Pokémon-serie heeft intussen meer afleveringen gehad dan animatiereuzen als The Simpsons en South Park. Weinig series kunnen Pokémon dat nadoen, al zeker geen series gebaseerd op een reeks videogames en ruilkaarten. Toch blijven diehardfans kijken en genieten.

Team Rocket

Team Rocket houdt het weer voor gezien.

Persoonlijk zeggen de huidige seizoenen me niet zo veel meer. De allereerste serie zorgde mede voor de Pokémon-gekte van de late jaren ‘90, en ik heb zwaar genoten van elke aflevering. Ook al heb ik achteraf nog pogingen ondernomen om verder te kijken, is het me nooit gelukt om dat vol te houden. De spelletjes ben ik wel altijd blijven spelen en ik ben ervan blijven genieten.

Toen vorig jaar Pokémon GO op de digitale markt kwam, heb ik me net als half de wereldbevolking volledig laten gaan, wat voor mij ook aantoonde hoeveel mensen er nog steeds zijn met warme herinneringen aan de serie en de spelletjes. Mensen verzamelden in groepen op elk groot plein van elke stad waar Pokéstops te vinden waren. Sommigen durfden ook al eens voor overlast te zorgen door luide muziek af te spelen en meestal was dat de theme song van de originele serie. De anime zit zeker nog in de harten van vele kinderen van de jaren ‘90 en 2000, wat ook meteen aantoont dat de mensen die er ten tijde mee spotten zwaar ongelijk hadden. Ons hart gaat ook nog steeds een beetje sneller slaan wanneer we die eerste woorden “I want to be the very best” horen.

Intussen is de animatiestijl veranderd, de theme song is ook niet hetzelfde gebleven en zelfs de stem van Ash is al enkele keren veranderd. Maar onze drang om ze allemaal te vangen, leeft nog even sterk als 1000 afleveringen geleden, en dat mag gevierd worden. Dat doen we op de enige manier die we kennen: de volledige originele Pokérap meezingen!

Share.

About Author

Jens Osaer

Jens speelt games, is gepassioneerd door Dungeons & Dragons en maakt deel uit van Elven Voor Twaalven. Daarnaast leest hij ook graag eens een boek of comic.

Reacties