Help, Geekster, ik verveel mij! – Anime voor dummies

1

Laten we er geen doekjes om winden. Je wil de wereld van anime ontdekken, verkennen en uitspitten. De kleine pleziertjes van shoujo, shonen of seinen leren kennen. De verschillende vormen van ecchiness, voor de liefhebbers. Maar je weet niet waar te beginnen? Dat gebeurt. Gelukkig staat onze redactie klaar op de zijlijn om je het juiste duwtje in de rug te geven.

Anime is een medium dat de laatste decennia enorm aan het opkomen is in de westerse wereld. Zodanig zelfs dat je 99% kans hebt dat je al naar anime hebt gekeken zonder echt te beseffen dat het anime was. Lezers die opgroeiden in de jaren 90 hebben ongetwijfeld menig uur versleten voor de buis, kijkende naar Dragonball Z, Pokémon, Sailor Moon, … Het waren series die deel gingen uitmaken van je leven, je tv-routine. Was jij zo iemand, dan heeft anime al een grotere impact op je gehad dan je initieel dacht.​ Je begint te denken in explosies, je probeert je eigen aura tevergeefs te kanaliseren in een bliksemzwaard, je gedachten dwalen af naar gigantische robotgevechten. Hongerig naar meer. Meer verhalen waarin we ons kunnen verliezen, die resoneren met onze ziel! Anime, het is verdomd leuk. En verdorie, we willen meer beginnen kijken. Nu, als je anime wil gaan kijken zoals het hoort, dan moet je natuurlijk goed het verschil kennen met andere vormen van geanimeerde shows. Er zijn namelijk werelden, neen universa, van verschil mogelijk.

Anime 101

Laten we beginnen bij de basis: wat is anime nu juist? Simpel gezegd: anime is de kunst der Japanse animatie. Het is, zoals bij elke soort animatie of cartoon, het fenomeen waarbij een artiest een bewegend verhaal gaat brengen via animatie. Noem een anime echter nooit een cartoon; cartoons zijn synoniem geworden voor Amerikaanse animatie, maar anime is te uitgesproken om in hetzelfde hokje geplaatst te kunnen worden. Naast de populaire tv-shows zijn er bijvoorbeeld ook de populaire Japanse games zoals Kingdom Hearts of Final Fantasy. Ken je ze en heb je ze gespeeld? Dan ben je al tot op een zekere hoogte blootgesteld aan anime, aangezien de werelden en character designs nauw aansluiten bij wat anime definieert.

anime kingdom hearts

Sora en Riku, hoofdpersonages uit de hybride Kingdom Hearts-game

Goed, nu we hebben vastgesteld dat je waarschijnlijk enigszins bekend bent met anime, kunnen we gaan kijken naar de verschillende types. Animeseries zijn altijd gericht op een specifiek doelpubliek en hebben per doelgroep verschillende genres, net zoals het ene metalgenre het andere niet is. Deze doelgroepen splitsen zich stereotiep op in kodomo, shonen, shojou, en seinen. Kodomo is voor kinderen, shonen voor tienerjongens, seinen voor volwassenen en shojo is voor tienermeisjes. Betekent dit dan eigenlijk niet dat het grootste deel eigenlijk voor kinderen is? Helemaal niet! Er zijn naast deze types nog enkele andere, zoals eentje dat sporadisch gepaard gaat met tentakels, maar dat is een heel andere categorie waar we het hier niet over zullen hebben…

Hetgeen anime zo populair maakt en onderscheidt van andere mediums, is dat deze demografie zich nog eens opsplitst in verschillende genres, de ene al wijder aanvaard dan de andere. Eigen aan de genres is dat ze voornamelijk bepalen welk soort verhaal je gaat krijgen: sport, avontuur, horror, sciencefiction, komedie, romantiek, … Hiermee ga je bepalen welke soort anime je wil gaan kijken en blijft volgen en, in het verlengde daarvan, eigenlijk ook bij welk fandom je jezelf wilt indelen.

One piece naruto bleach

Van links naar rechts: Luffy uit One Piece, Ichigo Kurosaki uit Bleach en Naruto Uzumaki uit Naruto

Binnen de animegemeenschap zijn er de gateway-anime, zoals bv Naruto, One Piece en Bleach. Dit zijn de meest populaire en ze worden algemeen gezien als een instap. De nadelen zijn echter dat deze meestal nog steeds lopen en je dus aankijkt tegen een enorme berg episodes (bij sommige meer dan 300 afleveringen) om up-to-date te zijn. Niets zo goed als 200 afleveringen bingewatchen, denken we dan. Maar als je bedenkt dat er naast deze nog zoveel andere types en genres van anime bestaan… Wel, dan is dat maar het topje van de ijsberg, beste lezers. Onthou vooral: er is altijd een anime die nauw aansluit bij je interesses. Altijd. Ben je een horrorfanaat? Honderden titels beschikbaar. Ben je een hopeloos romantische ziel, met een tikkeltje grootheidswaanzin? Ze gooien er in Japan mee naar je hoofd. Je snapt ons punt, ongetwijfeld.

Een laatste punt dat in het achterhoofd gehouden moet worden, is het onderscheid tussen subtitles en dubbing. Anime is natuurlijk Japans, wat dus wil zeggen dat het grootste deel Japans gesproken is en je dus vertrouwt op ondertitels. Veel anime hebben echter een dub gekregen, voornamelijk diegene die populair zijn in het Westen. Subs vs dubs is geen kleine factor in het kiezen van anime. Sommige mensen verkiezen gewoon lekker kijken zonder zich iets van ondertitels te moeten aantrekken. Begrijpelijk, maar besef dat eens je de smaak te pakken hebt de keuze in dub-versies beperkt is. Daarnaast gaan er bij het rechtstreeks vertalen vaak gelaagdheid in dialogen, culturele referenties of grapjes verloren, die bij subs meestal in een voetnoot wat extra aandacht krijgen. Laat je dus niet limiteren en stel je open voor ondertitels om deze wondere wereld maximaal te ontdekken. Onze Vlaamse subs-cultuur is daarbij immers een grote steun ten opzichte van de Franse animescène.

De teller staat de dag van vandaag op meer dan 10.000 animetitels. Het is dan ook onmogelijk om uit al deze reeksen dé ultieme instaplijst te voorzien. Toch hebben wij er eentje samengesteld met het hele team die, volgens ons een goede introductie tot het medium verzorgt.

Shonen

Full Metal Alchemist: Brotherhood

(Hagane no Renkijutsushi)

anime full metal alchemist brotherhood

Genres: actie, fantasy, avontuur

Full Metal Alchemist, is één van, zo niet dé, bekendste animeserie van deze lijst. Het verhaal van de jonge alchemisten Alphonse en Edward Elric is er eentje om U tegen te zeggen, of het nu in de originele FMA of de herwerkte, meer getrouwe, FMA: Brotherhood is. Na het verlies van hun moeder proberen de broers Elric het werk van hun vader en alchemist-grootmeester na te bootsen, in de hoop hun moeder terug te krijgen. Het is echter verboden te knoeien met het leven, een fout die Edward een arm en een been kost; van Alphonse blijft slechts de ziel over. Die dag besluiten de broers alles achter zich te laten en hard te werken in de hoop ooit hun lichamen terug te krijgen, maar hun drang naar kennis leidt hen veel verder dan ze dachten. Het is een avontuur over verlies, perfectionering, broederliefde, machtswellust en verraad, allemaal meesterlijk in elkaar geweven door schrijver Hiromu Arakawa. De anime mag naast een topscenario ook nog eens stoefen met geweldige animatie en fantastische voicing die je meer dan eens niet onberoerd zal laten. Kortom, Full Metal Alchemist is verplichte kost voor al wie zich in de excentrieke maar fantastische animesubcultuur wil onderdompelen.

Vergelijkbare aanraders: D.Gray-man, Attack on Titan

Samurai Champloo

anime samurai champloo

Genres: actie, avontuur, komedie, samurai

“Een samoerai-anime? Waarom zou dat speciaal zijn? Er zijn er zoveel!” We horen het jullie al denken. Twee ronin op de dool met een serveerster? Niet bijster origineel, hoor ik jullie zuchten. En dan bekijk je de eerste aflevering. Deze anime heeft bakken stijl en een unieke soundtrack vol beats en hip hop, waardoor het hele verhaal doorspekt wordt met een nieuw soort samoerai-ambiance. Neem daarbij nog een dijk van een verhaal, topanimatie en het occasionele Japans keelzanggeluid (enka) en je hebt een instant-voorbeeld van hoe een anime ook anders kan. Hoe twee doelloze en contrasterende persoonlijkheden toevallig bij elkaar gebracht worden door een gevoel van rivaliteit, maar tegelijk vriendschap. Hoe ze beiden meedogenloze moordenaars zijn, met een peperkoeken hartje. We kunnen er alleen maar lovend over zijn. Daarnaast is het door zijn toevoeging van een urban stijl in muziek een goed voorbeeld van hoe een animeserie de manga kan overstijgen. Onmisbaar in je repertoire. Een eye-opener van hoe het ook anders kan. Hoe een stukje cultuur toch zo hedendaags wordt.

Vergelijkbare aanraders: Afro Samurai, Rurouni Kenshin

Daily Lives of High School Boys

(Danshi koukousei no nichijou)

anime daily lives of high school boys

Genres: komedie, school, slice of life

Daily Lives of High School Boys is het tegenovergestelde van veel anime op deze lijst. Geen superkrachten, demonen of andere paranormale zaken; deze anime volgt het uiterst doorsnee leven van drie al even doorsnee vrienden op de jongenskostschool van Sanada. Een overkoepelend verhaal is er voor deze slice of life/comedy-anime amper, de animo komt uit de dagelijkse situaties waarin de kompanen zich bevinden en hoe ze zich hier als domme tieners met een brein vol hormonen amper uit kunnen halen. Soms zeer (lees: té) herkenbaar maar altijd grappig, is deze Danshi koukousei no nichijou een ideale anime om de tijd mee te doden en om een eerste maal ondergedompeld te worden in de typische Japanese high school-setting.

Vergelijkbare aanraders: Gintama, Kimi to Boku, Gekkan Shoujo Nozaki-kun, Lucky Star 

Shonen/Seinen

Neon Genesis Evangelion

(Gospel of a New Century)

Neon genesis evangelion anime

Genres: actie, sci-fi, psychologisch, drama

Waar te beginnen? Neon Genesis Evangelion is een van onze favoriete anime aller tijden om meer dan één reden. Verbluffende actie, intriges, verraad, Bijbelse referenties, een Oedipus-complex om U tegen te zeggen, een (letterlijk) hemelse soundtrack, enz.. Voor wie denkt dat anime geen diepgang kan hebben, is er Evangelion. Neon Genesis Evangelion vertelt het verhaal van Shinji Ikari, een eenzame tiener die opgeroepen wordt om voor de organisatie N.E.R.V. als piloot van een gigantische robot de post-apocalyptische stad Neo Tokyo te beschermen tegen een reeks aanvallen van mysterieuze wezens genaamd Angels. De serie volgt het reilen en zeilen van de verschillende kind-piloten en de psychologische impact die het oorlogvoeren op hun heeft. De serie baadt zowel in de religieuze als psychologische verwijzingen (zoals depressie als schizofrenie) en verschillende referenties naar Freud en Jung. Geen lichte kost, zou je zeggen, maar het geheel wordt op sublieme wijze verweven met een mix van actie en humor op de tonen van de adembenemende soundtrack van Shiro Sagisu. Een absolute aanrader.

Vergelijkbare aanraders: RahXephon, Tengen Toppa Gurren Lagan, Gundam Wing

Seinen

Berserk

anime berserk

Genres: actie, fantasy, horror, militair

Is donkere fantasy met horror meer je ding? Dan is Berserk de ultieme must see. Geboren uit het lijk van zijn moeder, omarmt de jonge huurling genaamd Guts het slagveld als zijn enige manier van overleven. Hij beweegt zich van het ene bloedvergieten naar het andere om zijn leven op het spel te zetten en net rond te kunnen komen. Na een opstootje met de huurlingengroep Band of the Hawk wordt Guts gerekruteerd door de charismatische leider van de groep, Griffith. Met zijn massief zwaard, ijzeren handprothese en monsterlijke kracht bewijst Guts al snel een waardevolle toevoeging te zijn aan de groep, die het land met storm overrompelt. Maar terwijl de Band of the Hawk zijn missie naar meer herkenning verder zet, begint Guts zich langzaamaan te realiseren dat de wereld niet zo zwart-wit is als hij eerst dacht. Berserk is een grimmig verhaal dat zich afspeelt in een middeleeuwse setting en de strijd volgt van een man die zijn eigen pad zoekt, terwijl hij de lust naar macht van een ander ondersteunt. De serie stelt de vraag: ‘Waar leef jij voor?’ Het zet menselijke vrije wil tegenover gepredestineerd nihilisme. Meer intiem gesteld is dit de strijd van het menselijk lijden in de nasleep van het goddelijke lot en de ambitie van de medemens. Het is niet minder te omschrijven dan ‘episch’, een classic die als de meest bloederige edelsteen trots staat tussen alle andere onsterfelijke en legendarische animeseries.

Vergelijkbare aanraders: Claymore, Gungrave 

Chobits

anime chobits

Genres: komedie, drama, sci-fi, romantiek

Denk Ex Machina, maar dan romantischer. Een man die stilaan verliefd wordt op een robot, het lijkt een moeilijke en riskante materie. Maar toch pakt Chobits het op een erg mooie en humoristische manier aan. Er hangen wat kleine ecchi-momenten aan vast, maar dat breekt het geheel niet af. Integendeel. Een anime die eens niet overgoten is door spectaculaire gevechten, maar ingetogen het verhaal vertelt van een man en de afgedankte robot die hij in een steegje vond. Een anime waar je blijft naar kijken, zonder het echt te beseffen. Prachtig. Met films zoals Her in het achterhoofd, is deze anime meer van deze tijd dan ooit.

Vergelijkbare aanraders: DearS, Sora no Otoshimono

The New World

(Shinsekai yori)

anime shinsekai yori the new world

Genres: drama, mysterie, horror

Angst, verlies, hoop en verraad. Verlangen, kracht, leugens en perfectie. Kon Shinsekai Yori (The New World in het Engels) maar met enkel deze woorden beschreven worden. Maar zelden slaagt een anime erin zo vloeiend verhaal, art, sound en de evolutie van personages te mengen als deze. Het is niet eenvoudig om zo’n artistiek niveau van volledigheid te bereiken. Het resultaat is dat dit geen gemakkelijk verhaal is om te volgen. Dit donker meesterwerk stelt het menselijk verlangen in vraag, vervaagt de lijn tussen kinderen en volwassen, en presenteert een verdraaide moraliteit, zonder de hoop op een betere toekomst te verliezen. Het verhaal speelt zich 1000 jaar in de toekomst af, waar de mensheid een utopie heeft gecreëerd. Het volgt leerlingen uit een bepaalde school die hen leert hun Cantus of PK (Psychokinesis) te beheersen en ontplooien. Saki Watanabe en haar vrienden proberen hun origine en het donker verleden van de mensheid te ontwarren, met een reis bestaande uit pijn en lijden als gevolg.

Vergelijkbare aanraders: Psycho Pass, Nagi no Asukara

Death Note

anime death note

Genres: mysterie, politiethriller, psychologisch

Geen fan van actie en avontuur? Je wilt misdaad en onderzoek en blijft dus liever bij CSI dan een of andere kinderlijke animatieserie die het genre gaat verpesten? Dat is een toon die we niet graag horen. Voor jou leggen we Death Note op de tafel. Een diep, dwingend en uniek verhaal, door weinig andere geëvenaard. Een notitieboek valt uit de lucht en de mens die het gebruikt is in staat eender wie vermoorden, simpelweg door een naam in het boek te schrijven. Dit legt de kijker meteen een sterk betwistbaar thema gebaseerd op moraal en gerechtigheid voor. Raito (LightYagami, de toevallige vinder van het boek, hoopt hiermee een Utopia te creëren waarin hij de Almachtige is. Alleen criminelen worden gestraft in de hoop een betere wereld te scheppen. Maar is dit wel juist? Is deze nobele intentie dan… slecht? Het zijn exact deze vragen die de serie stelt aan de kijker. Het stelt je waarden en normen in vraag, laat je stilstaan bij de ethiek van zulke beslissingen en net daardoor verdient Death Note alleen maar lof. Al is het niet noodzakelijk het ethische debat dat de sterkte vormt van de serie, maar eerder de manier waarop het unieke verhaal zich ontplooit. Yagami wordt gedwongen een kat-en-muisspel te spelen met zij die hem willen opsluiten, waardoor je elke episode net dat ietsje meer op het puntje van je stoel zult zitten. Meer willen we echter niet weggeven: beleef het zelf en je zult ongetwijfeld meegezogen worden.

Vergelijkbare aanraders: Code Geass, Monster

Cowboy Bebop

anime cowboy bebop

Genres: scifi, actie, komedie, avontuur, drama

Cowboy Bebop is weer een van de animereeksen die beschermd wordt door het ‘classic armor‘. Het is een serie die de westerse kijk op anime enorm heeft beïnvloed en de tand des tijds heeft weten te overleven. Ook is het een van de weinige anime die een space opera genoemd mag worden. Verwacht je echter niet aan een soort geanimeerde Star Wars. Beginnen aan Cowboy Bebop met de verwachting van iets groots en episch is een stevige vergissing. Dit doet natuurlijk niets af aan de genialiteit. Waar de serie wél over beschikt, zijn de diverse personages, verschillende settings en (zoals je misschien al kon afleiden uit de naam) de soundtrack, bestaande uit “zwaardere” jazz die de sfeer perfect aanvult. We volgen het verhaal van een groep bounty hunters die door het zonnestelsel en de verschillende kolonies reizen, op zoek naar criminelen. We beginnen bij de twee hoofdpersonages, Spike en Jet. Zij proberen continue nieuwe bounties te vangen in een relaas van episodische afleveringen. Dit wil zeggen dat elke aflevering op zichzelf staat, in plaats van één groot overkoepelend verhaal te vormen; Spike heeft echter wel zijn eigen doorlopend verhaal en conclusie. Laat je ook niet afschrikken door de leeftijd van de serie: de verouderde animaties passen perfect bij de classy westernstijl.

Vergelijkbare aanraders: Black Lagoon, Trigun

Shojo

Skip Beat!

skip beat anime

Genres: komedie, drama, romantiek

Deze shojo-anime vertelt de zoektocht van de jonge Kyoko naar wraak; wraak in de vorm van… roem! Ze werd namelijk als voetslaaf gebruikt door haar jeugdvriend Shou Fuwa die, nu hij een idool is, Kyoko als een oude vod de deur wijst. Kyoko’s onderdrukte gevoelens en kwaadheid komen naar boven en met een vertoon waarmee het lijkt alsof de poorten van de hel geopend zijn, zweert ze beroemder te worden dan Shou en hem op een dag voor haar te doen knielen. De pittige jongedame heeft echter enkel haar huis-, tuin- en keukenvaardigheden om zich mee te bewijzen, en dit levert hilarische momenten op in haar zoektocht naar roem. Zo blijken haar ervaringen haar juist een streepje voor te geven op andere meisjes van haar leeftijden wanneer ze bij een auditie uit een radijs een roos maakt. Haar avonturen brengen haar ook op het pad van andere grote sterren, zoals de enigmatische Ren Tsuruga – de complete tegenpool van Shou. Verfrissend, erg grappig en bovenal voor alle leeftijden en kijkers.

Vergelijkbare aanraders: Kaichou wa Maid-sama!, Glass no Kamen, Ouran Host Club

 

Ziezo, de aanbevelingen zijn gegeven, een pad is vrijgemaakt. Waar het vanaf dan naartoe gaat, is volledig aan jou. Waar je zal belanden met sommige anime weet je nooit, en dat is er net zo mooi aan. Er zijn nog vele andere gateway-anime; sommige lezers zullen het niet misschien niet eens zijn met onze keuzes, en die zien we graag komen op Facebook voor een stevige discussie. Bring it on! Maar wees gerust, als je echt into anime wilt geraken, zal dat ook gebeuren. Zeker als je begint bij je eigen voorkeuren en niet meteen het onbekende induikt. Verwacht daarentegen ook niet dat elke anime goed is. Sommige zijn werkelijk een wrak van jewelste. We kunnen alleen maar hopen dat je niet op zo’n exemplaar stoot. Gun je zelf ook wat geduld als een serie niet meteen op gang trekt: het is typerend aan anime dat het nu en dan heel traag van start gaat. Doorzetters worden vaak dan ook beloond.

Het fijne aan anime is ook dat het in zijn animatiestijl iedereen wel kan bekoren. Het feit dat animators veel tijd en liefde steken in hun tekeningen, ze liever iets doen waar ze zelf van genieten dan iets om grof geld mee te verdienen, leidt tot iets waar werkelijk iedereen zich wel in kan vinden. Zelf een cynische volwassene zal zijn intrige kunnen halen uit een Death Note dankzij het verhaal. Laat een slechte anime je vooral niet ontmoedigen maar wees voorzichtig. Lees reviews, aanbevelingen en synopsissen voor het kijken en snel genoeg zal je overal ‘BAKA’ en ‘KAWAIIIII’ tegen zeggen! Welcome to the club. 

Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties