Äkta Människor (Real Humans) Seizoen 1

0

Real Humans, of Äkta Människor voor de puristen; het is een titel die al enkele weken op mijn tong ligt. Niet dat ik de Zweedse naam zomaar even correct kan uitspreken, maar ik probeer het zo goed mogelijk. Want dit is een science fiction reeks die absoluut respect verdient. Een reeks met een ambitieuze visie en een prachtige uitvoering met internationale allure. Kom mee en dompel je onder in de wereld van de hubots…

We bevinden ons in een semi-futuristisch Zweden. Er is geen sprake van vliegende auto’s of laserwapens, maar wel enkele doodgewone wijken in een Zweedse voorstad. Wat maakt deze reeks dan tot science fiction? Wel, de opkomst van zogenaamde hubots; robots die er als mensen uitzien en zich ook zo gedragen. Deze hubots zijn volledig ingeburgerd in de maatschappij, waar ze dienen als arbeiders, huishoudhulp of gezelschap.

De serie draait rond de sociale gevolgen die deze androïden met zich meebrengen, met verschillende verhaallijnen die door elkaar lopen. Zo is er het gezin Engman dat leert omgaan met een mechanische hulp in het gezin, een pro-humanistische groepering die aanslagen plant tegen hubot-verkooppunten, de bittere Roger die ontdekt dat zijn vrouw verliefd is op hun “perfecte” hubot, … De serie mengt op wonderlijke wijze verschillende uiteenlopende en sociaal relevante verhaallijnen. Het script werkt daarbij wonderen; het maakt de futuristische technologie aannemelijk en toont tegelijk het dagelijkse leven zoals wij dat kennen, zonder daarbij banaal te worden.

113831afficheRealHumans

Ook het acteren verdient veel lof. Behalve de vele menselijke personages, stelen de hubots daarbij de show; met briljant aangebrachte make-up lijkt de huid van de acteurs een iets nep terwijl hun bewegingen een beetje minder soepel zijn dan normale mensen. Het wekt een fantastische illusie dat je écht naar robots zit te kijken.

Het camerawerk weet soms te verbazen met vernuftigheid; gewoon al dat prachtige, donkere openingsshot! En ook de muziek mag niet vergeten worden. Donkere, kille beats die spaarzaam worden gebruikt.

Het tempo van de serie zit de eerste paar afleveringen perfect. Je maakt kennis met de personages en de werking van de hubots, om dan gaandeweg meer en meer hun impact op het leven van de mens te zien. Jammer genoeg laat de laatste aflevering van het eerste seizoen te wensen over. Het verhaal springt van hot naar her om toch maar alle verhaallijnen aan bod te laten komen, personages reageren onlogisch op gebeurtenissen en uiteindelijk blijven er veel te veel losse eindjes over. Uiteraard moet er een aanleiding zijn tot een tweede seizoen, maar de finale laat je simpelweg achter met een bittere nasmaak.

Uitgezonderd die laatste aflevering valt er op Äkta Människor weinig tot niks aan te merken: een intelligent verhaal dat prachtig wordt vertolkt en in beeld gebracht. En hiermee scoort de serie het allergrootste compliment die een science fiction reeks kan krijgen; het maakt de illusie van zijn ideeën volledig aannemelijk.

Share.

About Author

Avatar

Reacties