The Newsroom

0

Will McAvoy is de Jay Leno onder de nieuws-ankers (ja die analogie heb ik gepikt van de trailer, sue me). Razend populair, goed betaald en heeft on air weinig tot geen politieke mening. Dat was hij toch. Na een iet-of-wat controversiële hissy-fit staat hij op het punt een nieuw programma te willen samenstellen dat het belangrijke, gebalanceerde nieuws brengt in plaats van populistische (*kuch* Fox News *kuch*) rommel.

HBO’s nieuwste instant-classic The Newsroom is het geesteskind van Aaron Sorkin (de naam zou u bekend moeten voorkomen. Denk The Social Network, The West Wing) en druipt dan ook van het soort over-eloquente speech-dialogen dat we van hem gewoon zijn (zie ongeveer alles wat er uit Mark Zucherberg’s mond komt in The Social Network). Maar dit zeer vergeeflijke minpuntje is zowat het enige dat er mis mee is.

Het hele verhaal zit gewoon goed in elkaar. De karakters zijn interessant, menselijk en verre van foutloos. En hoewel elke aflevering een uur duurt is mijn honger week na week nooit gestild. We krijgen een dieper inzicht in wat er zich allemaal afspeelt op zo’n redactie en zitten helemaal mee op het puntje van onze stoel, samen met de personages te wachten op het verder ontwikkelen van “het nieuws”. Het helpt ook wel dat alle acteurs/actrices die meespelen meer dan hun best aan het doen zijn. Vooral aangenaam verrast door Jeff Daniels die ik tot nu toe alleen maar in Dumb & Dumber had gezien. U zal o.a. ook herkennen: Emily Mortimer  (Shutter Island), Allison Pill uit het geweldige Scott Pilgrim vs The world, Olivia Munn uit uw natte dromen en That one guy van slumdog Millionaire.

In the old days we did the news well. You know how? We just decided to.

De eerste aflevering (die u tegen nu al lang moest aan het opzoeken zijn) begint al meteen met een van de grotere nieuwsitems van de laatste jaren: De BP-oilspill langs de Golf van Mexico. Op dat moment was ik nog niet helemaal overtuigd van de serie en dacht dat het gewoon de zoveelste show ging zijn die de aloude Freak of the week-formulie ging volgen. Als in: elke week speelt er zich een of ander gigantisch nieuwsverhaal af, en dan stilletjes op de achtergrond, ergens waar het niet opvalt, ontwikkelen de personages zich wat verder. Maar The Newsroom weet dit slim te ontwijken. De mensen op de redactie spelen de hoofdrol en het nieuws, zoals dat in het echt ook is, gebeurt wanneer het gebeurt en slaagt er iedere keer in om alles overhoop te gooien.

Als u fan bent van het iets diepere genre van drama dat HBO met verbazingwekkende regelmaat produceert, zou ik het zeker een kans geven. We zitten ondertussen aan aflevering 8 en het heeft mij alleszinds nog niet teleurgesteld.

Share.

About Author

Avatar

Full-time PHP-developper en freelance nerd. VInd zijn muziek-,film- en boekensmaak beter dan die van u.

Reacties