6 series om te zien met Halloween

0

Het is weer die tijd van het jaar. Plots verschijnen er overal pompoenen in het straatbeeld, puilen de winkelrekken uit met oranje en zwart gekleurde merchandise en loopt iedere hipster rond met een pumpkin spice latte. Dit kan maar één ding betekenen: het is bijna Halloween. Weet je nog niet wat je gaat doen op 31 oktober? Wij zetten alvast de zes leukste series – zowel oud als nieuw – voor jouw binge-gemak op een rijtje. 

Goosebumps

GoosbumpsWe beginnen met een oldie but a goodie. Goosebumps is een Canadese horrorserie uit de jaren 90, gebaseerd op de gelijknamige boeken van E.L. Stine. Voor de meesten onder jullie misschien beter bekend als de Kippenvel-boeken en vandaar de perfecte serie voor alle 90s kids die even terug in de tijd willen gaan.

De serie werkt volgens de anthologie-logica, wat betekent dat iedere aflevering een zelfstandig verhaal vertelt. Soms had de serie telkens één aflevering per plotlijn, soms konden het er ook twee zijn. Voor die reden is deze serie een goede keuze als je slechts tijd hebt voor een aflevering of twee. Iedere aflevering gaat over een doodgewoon kind dat zich op een of andere manier telkens in nare, buitengewone situaties weet te verstrikken. De verhalen werden bovendien geïntroduceerd door Stine zelf. Hoewel je nu eerder in je broek zal doen van het lachen dan van het schrikken, is het zeker de moeite waard voor een goede dosis nostalgie. De show liep voor vier seizoenen.

True Blood

true-bloodAls je liever een recentere serie ziet, is True Blood misschien iets voor jou. Net zoals Goosebumps is het een adaptatie, dit keer van de The Southern Vampire Mysteries door Charlaine Harris.

In dit universum leven vampieren in de maatschappij onder gewone mensen. Door de uitvinding van True Blood, een soort van namaakbloed voor vampieren, kunnen de bloedzuigers overleven zonder slachtoffers te maken. Sookie Stackhouse, gespeeld door Anna Paquin (X-Men), is een telepathische serveerster die op een avond de mysterieuze vampier Bill Compton (Stephen Moyer) leert kennen. Bill ondervindt een ongewone aantrekkingskracht tot Sookie en leidt haar in tot het opwindende leventje van vampieren. Geen zorgen, het klinkt misschien wel wat als een zekere boekenreeks met glinsterende vampieren, maar het is allesbehalve van dat kaliber. True Blood is de seks, drugs en rock ’n roll van de vampierenseries. De serie heeft voor zeven seizoenen gelopen. Eerlijk toegegeven zijn de eerste drie seizoenen de sterkste, maar de laatste vier zijn zeker niet slecht.

Buffy: The Vampire Slayer

BuffyWe blijven in het vampierengenre met Buffy: The Vampire Slayer, een echte klassieker uit de jaren 90. We volgen Buffy Summers, een doodgewone studente die de gevaren van de middelbare school probeer te overleven. Maar dan ook echt letterlijk. Buffy is namelijk door het lot verkozen als de Slayer, een uitverkorene met bovenmenselijke krachten die de mensheid dient te beschermen tegen het kwaad. Samen met haar eigen scoobie gang bestrijdt ze iedere aflevering een nieuwe bedreiging.

De focus ligt op vampieren, maar je komt al gauw andere onsmakelijke schepsels tegen. Hoewel de serie een monster of the week-format volgt, heeft ieder seizoen wel een big bad, oftewel een grote slechterik waartoe het hoogtepunt leidt. De maker en schrijver van de serie is overigens Joss Whedon, ook wel bekend als de regisseur van The Avengers. Dat is de reden waarom deze serie ook zo leuk is: de dialogen zijn buitengewoon goed geschreven. Daarnaast tast Whedon heel graag de grenzen van genres af. Dit is ook wat Whedon aanzette om de serie te maken: in plaats van het dom blondje te zien wegrennen van een vampier, vond hij het veel leuker om het blondje de vampier z’n kop te laten inslaan. Wie vindt dat nou ook niet leuk? Halloween of niet, als je de soms twijfelachtige kledingkeuzes en cringe-worthy special effects kunt negeren, is Buffy een absolute must om gezien te hebben. De serie telt in het totaal zeven seizoenen, dus je bent er zeker een tijdje zoet mee.

Penny Dreadful

penny dreadful

Als vampieren je echt niet aanspreken, kan je Penny Dreadful proberen. Je kan het opzet van de serie vergelijken met Once Upon A TIme, maar dan met horror in plaats van sprookjes. In Victoriaans Londen vormen de engste personages uit het gothic horror-genre een ongewoon team. Hun doel: iedereen die hun in de weg komt, elimineren, en dan nog liefst op een zo gruwelijk mogelijke wijze. De serie valt daarom ook binnen het horrorgenre, met al het bloed, gore en seks dat daar bij komt kijken. Meer kunnen we helaas niet prijsgeven zonder in spoiler territorium terecht te komen.

Penny Dreadful is echter een absolute aanrader voor de literatuurliefhebbers onder ons. Naast dat er personages uit de literatuur aan bod komen, halen de makers hun mosterd bij de grote gothic horrorklassiekers zoals DraculaFrankensteinJekyll and Hyde, en The Picture of Dorian Gray. Met een topcast van onder andere Eva Green (CamelotDark Shadows), Billie Piper (Doctor Who) en Helen McCrory (Harry Potter), kon het ook haast niet anders dan dat het een topper van een serie zou worden. Jammer genoeg denkt niet iedereen daar hetzelfde over. De serie is nog vrij recentelijk van de buis gehaald na slechts drie seizoenen. 

The Addams Family

addams family

Misschien wel de meest voor de hand liggende keuze in dit lijstje is The Addams Family. Toch is het de moeite waard om hem even aan bod te laten komen, voor de simpele reden dat veel mensen niet weten dat hier überhaupt een serie van bestaat. De meesten halen namelijk de filmadaptatie uit 1972 voor de geest als ze aan The Addams Family denken. De allereerste adaptatie ooit was echter de live-action serie, die liep van 1964 tot 1966. Nadien zijn er bovendien nog animatiereeksen van de buitengewone familie gemaakt. Het is niet meteen de meest moderne serie die je kan kijken, maar zeker leuk voor diegenen die houden van de sfeer van oude films. De serie telt drie seizoenen.

Stranger Things

stranger things

Ten slotte is er nog Stranger Things. Als je nog nooit van Stranger Things hebt gehoord, leef je waarschijnlijk onder een rots. Deze serie was dé hype van afgelopen zomer. Het eerste seizoen ging op 15 juli 2016 op Netflix in première en is sindsdien een waar fenomeen. Het is tevens de perfecte Halloween-serie vanwege zijn sciencefiction- en horrorelementen en is verder een aangename flashback voor zij die in de jaren 80 zijn opgegroeid. Daarnaast kan je genieten van een stel straffe acteurs zoals Winona Ryder (Edward Scissorhands) en Carla Buono (Paper Towns), maar ook van verrassend jong talent. Aangezien wij bij Geekster over deze serie al een recensie hebben geschreven, verwijzen we je daarom graag door naar de review.

Of je nu voor oude of nieuwe series gaat, hopelijk heeft deze blogpost je al wat in de Halloween-sferen gebracht. Welke serie ga jij bekijken met Halloween?

Share.

About Author

Avatar

Journaliste in wording en filmwetenschapper van opleiding. Heeft een uitpuilende boekenkast, een beschamende hoeveelheid aan Pop Funko's en een obsessie voor uilen. Zou graag van fangirling haar beroep maken.

Reacties