The X-Files: wat je moet weten voor het elfde seizoen

0

2018 wordt spectaculair afgetrapt met een ietwat pijnlijk weetje voor de liefhebbers van tv-series. Het is 25 jaar geleden dat de eerste X-Files-aflevering werd uitgezonden. Yep, de nineties darling is inmiddels een kwarteeuw oud…

The truth is out there

The X-Files draait om de belevenissen van de zonderlinge FBI agent Fox Mulder (David Duchovny). Hij werkt vanuit een kelder in het hoofdkantoor van de FBI aan de X-Files. Dat zijn dossiers met de zaken die deze geheime dienst nooit heeft kunnen oplossen en waar soms een paranormaal tintje aan lijkt te zitten. Mulder gelooft hardnekkig in paranormale fenomenen en buitenaardse wezens en is eigenlijk de enige binnen de FBI die zich daarom in deze dossiers vastbijt. Alles verandert wanneer Dana Scully (Gillian Anderson) zich bij hem aansluit. Zij is een medisch wetenschapster en staat over het algemeen sceptisch tegenover de opvattingen van Mulder.

X-Files mulder en scully

In het eerste seizoen werkt dit duo tegen wil en dank aan allerlei zaken en lijkt het erop dat elk onverklaarbaar fenomeen op een logische manier valt te verklaren. Maar dan ontdekken ze de samenzwering. Een complot van hooggeplaatste figuren binnen de overheid die het bestaan van buitenaardse wezens en technologie geheim houden voor het volk en verregaande contacten hebben met aliens. En ineens is Mulder niet meer de zonderling die hij leek te zijn.

Invloed van de reeks

In 1989 viel de Berlijnse muur en in 1991 hield de Sovjetunie op te bestaan. Hiermee kwam er een einde aan de Koude Oorlog. Nu het communistische gevaar uit het oosten geweken was en de Amerikanen aan het langste eind hadden getrokken, leek er een lange periode van vrede en voorspoed aan te breken. Tenminste, dat was de heersende opvatting indertijd.

De eighties waren het Republikeins getinte Reagan-decennium en kregen nog een klein Bush-staartje. Maar het sentiment dat het publiek blij was met het beëindigen van de oorlogsdreiging werd bekrachtigd met de verkiezing van de democratische president Bill Clinton in 1992. Wel een probleempje voor de makers van tv-series en films, want nu de Sovjets ineens Russen heten en met zichzelf bezig waren, was er ineens geen grote vijand meer. Chris Carter, bedenker van The X-Files, loste dit op door de blik op Amerika te richten.

X-Files clinton

De kijkcijfers lieten elke week zien dat het publiek openstond voor een wereldbeeld waarin het gevaar niet van buitenaf kwam maar van binnenin. En het geloof in buitenaardse wezens bleek springlevend te zijn.
Chris Carter en The X-Files hebben veel van deze theorieën niet in de wereld gebracht, maar je kunt zonder enige twijfel zeggen dat deze andere manier van kijken naar de realiteit wel populair zijn geworden door deze tv-serie. Het maakte van Chris Carter in ieder geval de tv-koning van de jaren negentig.

De serie eindigde in 2002 na negen seizoenen en een film en was na het winnen van onder andere drie Golden Globe Awards over zijn hoogtepunt heen.

Wederopstanding van The X-Files

In 2008 verscheen er uit het niets een tweede X-Files-film, die niet veel teweeg bracht in de bioscopen. De titel leek dan ook definitief dood en begraven te zijn.

Maar met de komst van Netflix en andere diensten veranderde de manier van tv-kijken en in de jaren tien van deze eeuw lijken de jaren negentig lang genoeg verstreken te zijn om weer iets van interesse op te wekken voor deze serie. Hoewel David Duchovny en Gillian Anderson, in tegenstelling tot Chris Carter, een zeer voorspoedige carrière kenden na The X-Files stonden ze open voor een tiende seizoen onder de vlag van Fox, dat verscheen in 2016 en met zo’n 9 miljoen kijkers gemiddeld verrassend goed scoorde. Er komt in januari 2018 een elfde seizoen aan.

Instappen of niet?

Leuk, zo’n elfde seizoen, maar kan een beetje kijker nu nog wel instappen?

Ja. En je hoeft geen negen seizoenen weg te werken om iets van deze serie te snappen. De leeftijd van de serie werkt hier in je voordeel. De eerste negen seizoenen zijn nog echt gemaakt voor een tijd waarin je elke week speciaal afstemde op je favoriete tv-serie. De meeste episodes van The X-Files zou je kunnen omschrijven als een monster-van-de-weekaflevering. Sommige van deze episodes zijn niet slecht, wat niet wil zeggen dat je kijkplezier wordt aangetast als je ze nooit hebt gezien.

Voor de echt grondige voorbereiding kun je het beste de zogenaamde mythology-afleveringen bekijken. Dit zijn de afleveringen waarin er aandacht werd besteed aan de samenzwering. Die zijn het boeiendst.

Voor de mensen die dat teveel vinden, is er nog een ander alternatief. Om in te stappen kun je ook gewoon seizoen 10 bekijken. De eerste aflevering opent met een lange intro waarin de tijd tussen het verstrijken van The X-Files-reeks en het tiende seizoen wordt verklaard, waarbij er veel extreem korte clipjes uit de voorbije 25 jaar te zien zijn. Het is minder tof dan de mythology-afleveringen bekijken maar wel het beste alternatief voor zij die geen tijd hebben maar wel willen weten waar iedereen zich zo druk over maakt.


The truth is still out there

De eerste episode van het elfde seizoen is in Nederland op 4 januari om 21:00 te zien bij Fox. Een Belgische uitzenddatum is helaas nog niet bekend.

Share.

About Author

Dennis Van Beek

Leest boekjes met plaatjes en praat daar dan over op Geekster. Heeft ook een mening over andere dingen.

Reacties