The Rocky Horror Show-musical: gestoord, gek en geniaal

0

The Rocky Horror Show speelt in Antwerpen en dat zullen we geweten hebben! Deze prettig gestoorde musical is een perfect dagje uit en zal voor vele pijnlijke kaken van het lachen zorgen. Op vier november ben ik gaan kijken, lees hier het verslag.

The Rocky Horror Show is de originele musical uit 1973. Hier is twee jaar later een film, The Rocky Horror Picture Show, van gemaakt, met o.a. Tim Curry en Susan Sarandon. Het is een gestoorde parodie op Hammer, B-films en zelfs een beetje Dr. Strangelove. Door liedjes zoals Time Warp en Sweet Transvestite is Rocky Horror uitgegroeid tot een echte cultklassieker. De musical heeft voor een grote openbaring gezorgd en heeft travestie acceptabeler gemaakt. In Frankrijk en Amerika kun je ook nog steeds naar shadow casts gaan kijken, een voorstelling waar ze de film afspelen en acteurs voor het scherm alles naspelen. Pas wel op als het je eerste keer is, want voor je het weet, sta je op het podium de Time Warp te dansen!

De Vlaamse versie

rocky horrorDe show begint niet, zoals op de première wel het geval was, met een woordje uitleg van Stany Crets, maar met een intro van twee old school candy ladies, zoals het dus ook in de originele musical is. Ze leggen uit wat je mag roepen tijdens de voorstelling (Janet: “slet” en Brad: “asshole“) en dat je mag gooien met wat je wilt, maar niet op het podium. Daarna zingen ze het liedje Science fiction, double feature. Dan komt het welbekende verhaal van een jong koppel dat in een gestoord kasteel beland bij de travestiet Dr. Frank ’n Furter. Wanneer ze dan ook ontdekken dat die een man heeft gemaakt, proberen ze weg te raken uit het kasteel, wat natuurlijk mislukt.

De Vlaamse versie heeft niets veranderd aan het origineel, behalve dat ze enkele Vlaamse verwijzingen hebben toegevoegd. Een hele hoop thuis referenties (“Franky… Of moet ik zeggen… Kaat!”) en zelfs een auditie van The Voice worden achterelkaar op het podium getoverd.

De personages hebben elk hun eigen maniertjes. Janet (op de Vlaamse manier gezegd, trouwens) is een domme West-Vlaamse die veel giechelt. Brad is een overactieve sul waar je gerust het woord overacting op kan plaatsen (wat wel werkt). Riff Raff en Magenta zijn twee Poolse dienaren en Columbia een gestoorde groupie. Dr. Frank ’n Furter is zijn typische zelve, alleen wat Vlaamser. Eddie is dan weer de Antwerpenaar van dienst, wat ook volledig bij het personage past.

De acteurs

Elke acteur geeft zichzelf volledig, ze zijn hun rol geworden. Laurenz Hoorelbeke (die Dr. Frank ’n Furter speelt) kan tussen de lange noten en de dansjes (op heel hoge hakken) door nog steeds de adem vinden om te reageren op het publiek. Wanneer hij de overspelscènes speelt met Janet en Brad roept iemand in het publiek “slow motion” en daar gaat Hoorelbeke meteen op in. De rest van de scène speelt hij in slow motion. Wanneer diezelfde persoon weer slow motion roept bij de volgende scène reageert Hoorelbeke met “Die mop hebben we al gehad!”.

rocky horror

Koen Van Impe, die in de eerdere productie ooit zelf Dr. Frank ’n Furter vertolkte, geeft zich ook volledig als verteller en kijkt actief mee vanuit zijn zeteltje aan de rand van het podium. Hij reageert op het publiek wanneer ze zijn kleine stukjes onderbreken en danst mee met de Time Warp (of in de Vlaamse versie: Gat in de tijd).

Ik heb heel hard genoten van deze musical en wil nog vijf keer teruggaan. De tickets beginnen vanaf 22 euro voor restricted view, voor 43 euro heb je keuze uit de gewone zitjes (ik was er heel vroeg bij en heb dus zitjes op de eerste rij kunnen scoren) en als je 63 euro betaald heb je de Rocky Seats, de beste zitjes, een gratis showboek en een meet-and-greet met de cast.

Rocky Horror speelt nog tot 19 november. Tickets vind je op deepbridge.be. Als je kan, ga zeker kijken!

Share.

About Author

Avatar

Een nerd van het jaar 2000. Heeft nooit genoeg dice of campaigns om ze in te gebruiken. Er is een speciale plaats in mijn hart voor wezens met puntige hoektanden.

Reacties