Ola muchachos! Mijn naam is Manuel en sinds 1492 jaag ik met een onsterfelijke passie op ’s werelds bekendste en beruchtste monsters met slechts één doel: het definitieve monsterboek maken.

El diario de Manuel, sectie G.33K5T3R. 

Japón is niet meer wat het geweest is. Begrijp me niet verkeerd, amable diario, Japan is nog steeds een prachtig land. Maar mijn melancholisch hart verlangt terug naar de tijd der samoerai, waarin de eervolle weg van de krijger, of de Bushido, het geweten leidde. Naar de tijd waarin industrie en oorlog nog geen grip hadden op de onaangetaste naturaleza. Naar de tijd waarin er van atoombommen nog een sprake was…

Ik bevond me in de ruïnes van Janjira, vlakbij Tokyo. Uit voorzorg droeg ik zo’n gigantisch geel pak, terwijl mijn kernmeter op de afwezigheid van gevaar duidde. Maar de achtergelaten catastrofe vertelde meer. De verwoeste stad toonde hoe gevaarlijk kernmateriaal kan zijn, gooi daar militaire intencións bij en de uitkomst is het meest destructieve wat de mens ooit maakte. En in zijn onwetenheid maakte de mens met nucleaire wapens iets wakker dat onze ondergang kan zijn… En tegelijk onze redding. El rey del muestros. Godzilla!

godzilla1

Godzilla

De Engelse naam is de vertaling van het Japanse ゴジラ (Gojira). Godzilla valt te klasseren als een kaiju, een soort grote monsters die het vooral gemunt hebben op grote steden. Het prehistorische zeemonster is ongetwijfeld een van de oudste bestias die de aarde ronddolen. Je zou denken dat hij een dinosaurus is, maar Godzilla is zoveel meer dan dat.

De meest boosaardige uitvinding der mensheid, el bomba atómica, wekte het beest. Maar het gaf hem ook allesverwoestende kernkrachten. Oh, het is misschien wel het oppermachtigste monster el tiempo alguno

Godzilla is een donkergrijze dinosaurusachtige verschijning, een rechtopstaand reptiel met schubben. Het is een gespierd en dik beest met stekels op zijn rug tot het einde van zijn staart. Over de grootte van Godzilla wordt er onder ons monsteronderzoekers flink gediscussieerd, maar vast staat dat het kolossale reptiel telkens boven de hoogste gebouwen torent.godzilla_breath

Skreeeonk! Godzilla kondigt zijn komst steeds aan met zijn herkenbare, mechanische schreeuw. Je weet dan tegelijkertijd dat je je moet hoeden voor het machtigste wapen van het beest, zijn atomic breath. De nucleaire energie-aanval borrelt op diep in het beest en laat in zijn blauwe gloed een spoor van destrucción achter. Andere karakteristieke gevechtskenmerken zijn de uitzonderlijke kracht en het uithoudingsvermogen van Godzilla. Hij geeft nooit op, ook al is hij aan zijn laatste atomische adem toe.

El salvador entre del muestros, de verlosser onder de monsters, is misschien een betere bijnaam voor Godzilla. De prehistorische hagedis houdt misschien niet van mensen, hij komt ons wel telkens redden wanneer de nood het hoogst is.

Toen de driekoppige dragón King Ghidorah verderf en vernieling kwam zaaien, was Godzilla er. Ook toen Mechagodzilla, zijn robotische tegenhanger, ons wou kapot maken, konden we rekenen op Gojira. Hetzelfde bij Gigan, het ruimtemonster waartegen Godzilla bijna het onderspit moest delven. Ook King Kong was een geduchte tegenstander. Bij de laatste waarneming nam hij het op tegen een koppel parasitaire kaiju’s, MUTO’s genaamd. Gelukkig heeft Godzilla ook wat vrienden, zoals de motachtige Mothra.godzillakingkongEén ding moet duidelijk gemaakt worden. Godzilla neemt het niet op tegen de mensvernietigende monsters om ons een plezier te doen en de mensheid te redden van de totale ondergang. De andere kaiju zijn een dreiging voor het voortbestaan van Godzilla. Ze dreigen zijn heerschappij natural af te nemen, dus moet hij orde op zaken stellen. Wanneer de eenheid in de natuur verstoort wordt, zal de goddelijke hagedis steeds klaarstaan om zijn plek terug op te eisen.

Biotoop

Godzilla werd het vaakst gespot in het oostelijk halfrond. Als zeewezen verschuilt hij zich het diepst mogelijk in het noordelijk deel van de Océano Pacífico, totdat hij gewekt wordt door een atoombom of andere allesvernietigende reuzenmonsters natuurlijk.

Uiteindelijk beperkt Godzilla zich niet tot het gebied in en rond de Stille Oceaan. Godzilla zal elk vijandig monster volgen tot het uiterste van de wereld om hem kapot te maken waardoor niets of niemand veilig is voor zijn goddelijke kracht. Godzilla beweegt en de aarde buigt.

godzilla_biotoop
Variaties

gojira_japanDe grootte en goedaardigheid van het prehistorische monster hangt af van waarneming tot waarneming. El mundo mocht Godzilla voor het eerst aanschouwen in 1954. Hij zaaide dood en verderf in Tokio, er was bijna geen ontkomen aan.

Het voltallige leger kon hem niet kleinkrijgen, tot dokter Serziwa zijn superwapen in werking stelt. Tegen zijn geweten in vernietigt hij Godzilla met de Oxygen Destroyer. Serziwa liet zelf het leven, maar Gojira bleek niet dood te zijn. Gelukkig stond er daarna een meer mensvriendelijke Godzilla op want de mensheid had zijn hulp nodig.

Door de años heen ontdekte ik dat Godzilla gespot werd met nieuwe vaardigheden. Naast zijn atomische adem heeft hij ook krachten zoals atomische trilling, magnetisme, vuurballen, een elektrische beet en oogstralen. Er wordt ook beweerd dat hij helderziendheid heeft, supersnel kan lopen (ondanks zijn grootte en gewicht) en de mogelijkheid om te vliegen, iets dat deze monsteronderzoeker maar moeilijk kan geloven.

Ooggetuigen uit 1998 menen dat Godzilla stierf in New York. Deze ooggetuigen werden later ontoerekeningsvatbaar verklaard, wat mij doet vermoeden dat Godzilla zelfs helemaal nooit tot in New York is geraakt.godzilla_towersDecennia heb ik dit monster zitten volgen, elke aanwijzing leidde nergens naar en steeds was hij me te snel af. Om dan opnieuw jarenlang te verdwijnen. Tot vorig jaar… Ik mocht een blik op de koning der muestros werpen in een confrontatie die slechts luttele minuten duurde, maar voor mij voor een eternidad mocht doorgaan.

Ik kwam oog in oog te staan met de grootste Godzilla ooit gedocumenteerd. Mi corazón slaat sneller als ik ook maar terugdenk aan onze confrontatie. De eeuwenoude hagedis meet meer dan 100 meter en behoort tot de meest indrukwekkende beesten die ik ooit aanschouwde. Met zijn gigantische grootte en scherpe stekels is dit een hedendaagse dinosaurus.

Naar goede gewoonte offerde ik mezelf op om zijn dodelijkheid te meten. Het beest pronkte met zijn immense fuerza, maar het was uiteindelijk zijn atomische adem die mij de das omdeed. Ik hoorde het geluid uit zijn bek opborrelen en voor ik het wist, werd ik verschroeid tot as. De enige keer dat ik meer pijn had, was toen mijn eerste hartverscheurende amor mij liet zitten. Manuel heeft zijn lesje wel geleerd en laat Godzilla vanaf nu met rust. Net zoals ik had moeten doen met Conchita

Size chart

Bij de laatste waarneming gebruikte Godzilla een Boeiing 747 als tandenstoker.

Overzicht: Godzilla

Voordelen

 • Beschermt de mensheid (als zijn natuurlijke heerschappij in het gedrang komt)
 • Creëert met zijn vernieling extra werkgelegenheid voor stadswerkers
 • Best wel een schattig monster
 • Zijn gemuteerde kernkrachten zijn misschien de oplossing voor het nakende energieprobleem

Nadelen

 • Neemt gigantisch veel plaats in
 • Doet geen effort om historisch erfgoed niet te vernielen
 • Wispelturig gedrag
 • De dag dat hij zich tegen ons keert, zijn we gedoemd

Dodelijkheidsgraad

8.2 Goddelijk

Ik betwijfel of ik ooit een goddelijker beest mag aanschouwen dan Gojira. Godzilla mag zich dan ook terecht de koning der monsters noemen. De prehistorische hagedis van onschatbare leeftijd is onmetelijk groot en sterk. Bovendien wordt hij aangewakkerd door kernenergie. Niet geheel verwonderlijk plast elke natuurlijke vijand van Godzilla in el pantalón. Gelukkig staat hij aan onze kant. Momenteel toch, zolang wij geen bedreiging vormen voor zijn voortbestaan...

 • Brute kracht 9
 • Snelheid 6
 • Intellect 8
 • Levensduur 10
 • Aaibaarheid 8
Share.

About Author

Monster Manuel

Ola muchachos! Mijn naam is Manuel en sinds 1492 jaag ik met een onsterfelijke passie op ’s werelds bekendste en beruchtste monsters met slechts één doel: het definitieve monsterboek maken. Si.

Reacties