Een mening: iets wat iedereen heeft

0

Iets wat iedereen heeft, maar het soms wel eens verkeerd placht te gebruiken, is een mening. Mijn pragmatisch ingestelde vriend herhaalt keer op keer “Opinions are like arses, everyone has one”.
En net zoals die konten, kunnen de vrije gedachten van een medemens wel eens stinken en voor vervelende gevolgen zorgen, om het zacht te zeggen.

De stinkende waarheid

Vrees niet: vanaf deze alinea laat ik de achterwerken-allegorie achterwege en heb ik het over iets wat me nauw aan het hart ligt, zonder er pressed ham bij te moeten halen.

Geen enkele internetgebruiker kan er omheen; de wereld is gevuld met meningen. Het maakt niet uit of je een gebakje hebt gemaakt, een boek, een review of een politieke uitspraak. Ergens is er altijd wel iemand die hier een oordeel over wilt delen. En dit kan best goed zijn. Het grootste deel van de mensheid leert namelijk van kleins af aan, dat je voorzichtig moet omspringen met wát je zegt en gelijk ook even hóe.

webcomic owlturd mening

Owlturd/Shen saying it like it is. De volledige comic zie je door op de afbeelding te klikken.

Ik herinner me nog maar al te goed die keer dat een klasgenootje in het middelbaar me vroeg of ik haar nieuwe kapsel mooi vond en ik verontschuldigend “Neen” zei. Mijn eerlijke mening was goed voor een gespannen ochtend, gevuld met tranen van mijn klasgenootje en verwijtende blikken van mijn medeleerlingen. Les geleerd, vlakaf zeggen tegen iemand dat je het nieuwe experiment met de keratine op diens hoofd niet geslaagd vindt is not done.
Het “correct” (verbloemd, tactvol) delen van mijn mening werd een moeizame zoektocht, waarbij ik met flink wat jongleren de lange tenen van sommigen, en de kwetsbaarheid van anderen moest leren ontzien.

Een mening: how it’s done

Een grote hulp hierbij was een therapeute. Deze fijne dame ondersteunde me in het zelf ook mentaal sterker worden. Zelf heb ik ook steeds een probleem gehad met kritiek, en met name dan het ontvangen hiervan. Ik stuikte namelijk telkens als een zelfmedelijdend hoopje ellende ineen, omdat ik de commentaren telkens wel érg persoonlijk opnam. Dat iemand kritiek gaf op me betekende echter niet steeds dat ik een mislukkeling was, of een slecht mens. Neen, kritiek kon ook betekenen dat mijn omgeving me wilde helpen sterker en beter te worden in wat ik doe.

calvin and hobbes candid opinions mening

Zelfs Calvin doet zijn best *kuch*

Dat wil zeggen. Ik leerde ook tegelijk naar de bron kijken en van het bestaan van de ik-boodschap en opbouwende kritiek. En tegelijk hoe mensen die er duidelijk niet om geven hoe de ander zich voelt, te negeren. Woorden zijn iets merkwaardigs, uiteindelijk. Met een “Jij bent de slechtste van het team” kan je iemand mentaal kraken, terwijl een “Er is nog veel ruimte voor verbetering, maar ik zie dat je jouw best doet” een heel ander effect heeft. En hoewel ikzelf allesbehalve perfect ben in communicatie, denk ik wél een streepje voor te hebben op sommige inwoners van het World Wide Web.

Brulapen en pestkoppen

Je kent ze wel, de vuilnisbakken op het internet waar iedereen zijn gal uitspuugt en om de een of andere reden je moeder wel héél persoonlijk kent.
De commentarensectie en vaak ook de artikels van HLN, de message boards op 4chan, de slangenkuil onder ongeveer elke Youtube-video ooit. Mensen willen gehoord worden, aandacht krijgen, en als het even kan, niet onder die sociale druk moeten staan van ààrdig te moeten zijn voor elkaar.

Het gevolg: een reeks hersenloze commentaren waarbij de luidste bruller “gelijk” krijgt en waarbij niets of niemand ontzien wordt. Mensen schijnen te denken dat, als ze een zin vormen die min of meer leesbaar is en iets of wat goed klinkt, ze volledig in hun recht zijn met wat ze uitkramen. En vaak verwarren deze mensen hun eigen mening met een algemene waarheid…

unpopular opinion puffin mening

Ain’t nobody got time for yo shenanigans with my momma

In de meest extreme gevallen raken deze comments de ontvanger zo hard dat ze er blijvende mentale schade aan ondervinden. Zamii, Anita Sarkeesian en Charlotte Dawson zijn maar enkelen van de zovelen die een gigantische hoeveelheid kritiek en gepest over zich heen hebben gekregen. Los van wat je denkt over deze mensen, is zulk gedrag simpelweg ontoelaatbaar. Niemand zit te wachten op, noch is geholpen met doodsbedreigingen. En kwetsbare jongeren al helemaal niet.

Y’all…

Eigenlijk wil ik helemaal niets nieuws zeggen met deze blogpost. En waarschijnlijk zijn de mensen die ik het hardste wil bereiken met mijn boodschap allang gillend weggelopen met een schamper “TL;DR” er achter aan. Toch wil ik er hier op het einde nog even mee aandringen: bedenk je hoe dan ook dat de persoon aan de andere kant van het scherm een mens is, net als jij.

Dat jij er ver vandaan zit en die persoon waarschijnlijk nooit zal ontmoeten, doet er niet toe. Het gaat om iemand met hetzelfde kloppende hart als jij, met een familie en vrienden (of juist niet), met dromen en ambities en eveneens met een hoop onzekerheden. Net zoals jij jou ellendig en afgewezen kan voelen, kan wat jij zegt voor een hoop schade zorgen bij die andere persoon.

mening xkcd free speech

xkcd slaat spijkers met koppen.

Neen, ik roep niet op tot puur aardig zijn tegen elkaar, zo werkt dat nu eenmaal niet en dat is ook niet eerlijk. Maar y’all; doe jezelf en anderen een plezier en don’t be that guy/gal. Je kan perfect zeggen wat je denkt online zonder dat je daarvoor een pestkop moet zijn.

Bedenk je even hoe het zou klinken moest iemand in het echte leven tegen jou zou zeggen wat je zojuist neerschreef. Doet het je twijfelen om op die Enter-toets te drukken? Doe het dan maar niet.

Share.

About Author

Naomi Busard

Opgegroeid met Ocarina of Time, Banjo-Kazooie en Diablo 2. Casual geek en tettert hierover je oren af als je niet oppast. Tevens een spelling/grammar nazi die op de eindredactie eindelijk een plek heeft gevonden om als pietje precies wat nuttig werk te verrichten.

Reacties