Vorig jaar slaagde Samsung er in om een verleden van plastic smartphones en teleurstellende software achter zich te laten. Met de Galaxy S6, Galaxy S6 Edge en Galaxy S6 Edge ging het radicaal de weg op van premium design en software die tegelijkertijd sterk geoptimaliseerd en gestroomlijnd is. Met de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge moeten de Koreanen van Samsung bewijzen dat ze de puntjes op de i kunnen zetten door de mindere puntjes van vorig jaar weg te werken. Tijdens een eerste hands on in Londen kon ik de nieuwe smartphones testen en op het eerste zicht is het hen nog gelukt ook.

Specificaties Galaxy S7
Scherm: 5.1 inch AMOLED
Software: Android 6.0.1 Marshmallow
Processor: niet bevestigd
RAM: 4 GB
Opslag: 32 GB, uitbreidbaar met microSD-kaart
Camera: 12 MP (main) en 5 MP (selfie)
Batterij: 3000 mAh, fast charging, fast wireless charging
Andere: IP68 water- en stofdicht
Specificaties Galaxy S7 Edge
Scherm: 5.5 inch AMOLED
Software: Android 6.0.1 Marshmallow
Processor: niet bevestigd
RAM: 4 GB
Opslag: 32 GB, uitbreidbaar met microSD-kaart
Camera: 12 MP (main) en 5 MP (selfie)
Batterij: 3600 mAh, fast charging, fast wireless charging
Andere: IP68 water- en stofdicht

Het polijsten van een vlaggenschip

samsung galaxy S7 edge zwart

De Samsung Galaxy S7 Edge in het zwart

Hoe maak je een goede smartphone nog beter? Volgens Samsung door naar opmerkingen van de klanten te luisteren. We krijgen met de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge opnieuw de glazen voor- en achterkant gescheiden door een metalen rand langs de zijkant van het toestel. De Edge-variant heeft ook deze keer een gebogen scherm, waardoor het glas perfect in de metalen zijkant vloeit. Waar dit vorig jaar zorgde voor een nogal scherpe rand, is het metaal deze keer zodanig afgewerkt dat er geen scherpe hoeken meer zijn. Hierdoor ligt de smartphone veel beter in de hand. Beide varianten hebben trouwens een achterkant waarbij het glas licht afgerond is, wat een pak meer ergonomisch is. Dat zie je goed op onderstaande foto. En dat allemaal zonder dat je de houvast van de smartphone verliest, wat bijvoorbeeld bij de volledig metalen Huawei Nexus 6P soms wel het geval is.

samsung galaxy S7 goud

De gouden Samsung Galaxy S7

Intern is het een verhaal van iteratie. De processor en de GPU zijn weer eens een pak sneller geworden. Of we in België de Exynos 8 Octa 8890 dan wel de Qualcomm Snapdragon 820 processor krijgen, is niet geweten, al wist Tweakers te zeggen dat het de Exynos zal worden voor de Benelux. Beide zullen in ieder geval vlotjes werken. Er is een gigabyte RAM bijgekomen om het totaal op 4 GB te krijgen. Ook de batterij is in grootte toegenomen. De Samsung Galaxy S7 krijgt er eentje met een capaciteit van 3000 mAh, terwijl de Galaxy S7 Edge voorzien is van een gigantische batterij ter grootte van 3600 mAh.

samsung galaxy S7 edge wit

Dat grote verschil komt door het verschil in schermgrootte. De Galaxy S7 krijgt zoals de versie van vorig jaar een 5.1 inch AMOLED-scherm met een resolutie van 1440 x 2560. Het gebogen broertje krijgt ten opzichte van vorig jaar een groter scherm van 5.5 inch met dezelfde hoeveelheid pixels. Omwille van die grotere batterijen zijn de smartphones ook duidelijk wat dikker, tegen de trend van de industrie in. Iets wat we bij Geekster zeker verwelkomen. Beide smartphones ondersteunen ook nog steeds ultrasnel opladen, met of zonder kabel.

Nuttige toevoegingen

samsung galaxy s7 edge wit

Met de grondige redesign van vorig jaar kreeg Samsung een hoop kwade fans tegen zich. Het verliezen van uitbreidbaar geheugen en een verwisselbare batterij was voor sommigen een ware afknapper. Iets waar concurrent LG met z’n G4 goed op heeft ingespeeld. De verwisselbare batterij is dit jaar niet terug, maar een microSD-kaartje in je gsm steken is opnieuw mogelijk. Door intern voldoende ruimte te creëren zijn ze erin geslaagd om, zoals bij zowat alle Huawei-smartphones (behalve de Nexus 6P), je de optie te geven om een kaartje naast je SIM-kaart te steken. Dat is ook de reden waarom je in België enkel de variant met 32 GB intern geheugen zal vinden.

samsung galaxy S7 camera

De cameramodule steekt nog amper uit de smartphone zelf

De camera is dit jaar een verhaal van geven en krijgen. Je geeft die irritante camera bump af, waardoor de Galaxy S6 en S6 Edge nooit goed op tafel bleven liggen en krijgt in ruil een cameramodule die nog een heel klein beetje boven het oppervlak van de glazen achterkant steekt. Of de Galaxy S7 en S7 Edge nog zullen wiebelen, heb ik niet kunnen testen; er was namelijk geen houten tafel in de buurt.

samsung galaxy s7 wit

De witte Samsung Galaxy S7

Ook intern in de cameramodule is het geven en krijgen. Je geeft 4 megapixels af, waardoor de camera slechts foto’s neemt van 12 MP maar in ruil krijg je wel dual-pixeltechnologie. Dit lijkt verdacht hard op het verhaal van de Ultrapixel dat HTC enkele jaren probeerde te verkopen. Technologie is sindsdien een pak geëvolueerd en de resultaten mogen er zijn. Doordat er twee keer zoveel sensoren in de module zitten, kan de camera veel meer licht opvangen, zonder op andere vlakken te moeten compromitteren. Dankzij de phase detection auto-focus slagen beide smartphones er bovendien in om razendsnel te focussen op objecten. Uitgebreider testen is natuurlijk nodig om in te schatten hoe de camera bijvoorbeeld voor de dag komt in minder goede omstandigheden, maar dat is voor de review later dit jaar.

Deze diashow vereist JavaScript.

Eén van de grote voordelen van de AMOLED-schermtechnologie is dat de smartphone individuele pixels kan controleren. Samsung is zich er dit jaar blijkbaar van bewust geworden en bedacht dat een Always On Display best fijn zou zijn. Met deze functionaliteit kan je zelf instellen wat er op het scherm van je Galaxy S7 of S7 Edge zal verschijnen als je je smartphone vergrendelt. Je kan tussen een hoop verschillende modi kiezen, zoals het tonen van je kalender of gewoon het uur. Volgens Samsung gebruikt dit amper één procent van de batterij, wat in ieder geval veelbelovend is. Het lijkt in ieder geval enorm handig als je geen horloge draagt.

Samsung Galaxy S7 en S7 Edge: eerste conclusie

samsung galaxy S7 edge zwart

Nu Apple ook grotere smartphones heeft en Chinese fabrikanten met goedkope toestellen de markt overspoelen, heeft Samsung wat moeite om steeds meer Galaxy-smartphones te verkopen, zoals de investeerders verwachten. Een uitgebreide review is natuurlijk nog nodig om bijvoorbeeld de batterij en camera uitgebreid te testen, maar de eerste indruk is in ieder geval meer dan uitstekend. De smartphone reageert vlot, de camera is razendsnel en qua feel kunnen we zeker spreken over een hoogwaardig toestel. Als mensen in de winkel deze smartphone in de hand krijgen, zal de twijfel tussen de beste smartphones van Samsung en Apple meer dan ooit in het voordeel van de Koreanen beslecht worden.

En moest het bedrijf toch onverwacht falen, kunnen ze nog steeds GoPro slopen met compacte 360°-videocamera’s zoals de Gear 360.

Prijzen en beschikbaarheid

De Samsung Galaxy S7 zal beschikbaar zijn in een zwarte, witte, gouden en zilveren uitvoering. In de Benelux zal deze enkel te vinden zijn met 32 GB intern geheugen aan 699,99 euro.

De Samsung Galaxy S7 Edge zal beschikbaar zijn in een zwarte, witte, gouden en zilveren uitvoering. In de Benelux zal ook de S7 Edge enkel te vinden zijn met 32 GB intern geheugen aan 799,99 euro.

Ze liggen in de winkel van 11 maart en je kan vooruitbestellen vanaf 22 februari? Als je dat doet, krijg je er een Gear VR gratis en voor niets bij.

Share.

About Author

Yorick Dupon

Vraag me welke smartphone je moet kopen.

Reacties