De implicaties van Magic: The Gatherings Eternal Masters

1

Gisteren dropte Wizards of the Coast een bommetje op het ruilkaartspel Magic: The Gathering waar Fat Man en Little Boy een puntje aan kunnen zuigen. Op 10 juni, gelijktijdig met de Legacy Grand Prixs van Columbus en Praag, brengen ze immers Eternal Masters uit, die naar analogie met Modern Masters en Modern Masters 2015 enkele van de meest gezochte en waardevolste kaarten van het spel zal herdrukken voor het grote publiek. Maar wat zijn de implicaties van zo’n set?

Wat weten we al van Eternal Masters?

Momenteel nog niet ontzettend veel. De set verschijnt op 10 juni 2016, bevat 249 kaarten en werd ontworpen met de bedoeling ze ook te draften, net als Modern Masters en Modern Masters 2015Dat wil zeggen dat bepaalde archetypes grondig ondersteund zullen moeten worden en we allicht geen cube-achtig product mogen verwachten, dat stampensvol krachtige, zeldzame en high profile kaarten zit. De MSRP van een booster (Manufacturer’s Suggested Retail Price, de aanbevolen verkoopsprijs) bedraagt $9,99, net zoals de boosters van Modern Masters. We weten evenwel allemaal goed genoeg dat deze prijs in de praktijk door nagenoeg geen enkele winkel gerespecteerd zal worden en dat de boosters vermoedelijk voor 15 à 20 EUR verkocht zullen worden. De boosters zullen beschikbaar zijn in het Engels, Japans en Simplified Chinese.

Daarnaast kennen we al twee kaarten die herdrukt worden, en die op zichzelf nu al behoorlijk wat hype voor de set genereren: Force of Will en Wasteland, beide met nieuw artwork.

Force of Will

Force of Will

Wasteland

Wasteland

Ten slotte weten we ook dat Tom LaPille aan het hoofd van de set staat, wat enige reden tot bezorgdheid is. De man heeft een vrij unieke visie op welke decks “gespeeld zouden mogen worden” in het Legacy-formaat, en staat nog steeds bekend om zijn – om het zacht uit te drukken – idiote visie op de ban van de kaart Mystical Tutor

We discovered something rather interesting, and that is that Mystical Tutor decks were quite rare at Legacy tournaments that did not have tons of money on the line. At Grand Prix and other cash tournaments, people were happy to bust out their Mystical Tutors. However, in the comfort of their home stores they seemed to prefer doing other things that were more fun, if perhaps less powerful. This struck me as being a sort of gentleman’s agreement; everyone knew what sick decks were out there, but they chose not to play them.”

Tom LaPille, Format Considerations

Wat zal zeker niet herdrukt worden?

De aankondiging van de set is categoriek: “[The set] will not contain cards from the Reserved List“. Dat wil zeggen dat de “verzamelaars” die Magic: The Gathering als investering beschouwen in plaats van het kaartspelletje dat het werkelijk is, op beide oren kunnen slapen: de dual lands, de landjes die de grootste investering en dus ook de grootste hinderpaal zijn om in oudere formaten te stappen, worden niet herdrukt.

De tien Dual Lands

De tien Dual Lands

Dat wil ook zeggen: geen Grim MonolithMetalworkerMoat, Mox DiamondThe Tabernacle of Pendrell Vale of Lion’s Eye Diamond. De allerduurste kaarten van Legacy en Vintage zullen dus niet herdrukt worden. Hou dit feit nog eventjes in het achterhoofd, later keren we erop terug.

Geekster History: De Reserved List

Whoa whoa whoa“, hoor ik u denken, “wat is een Reserved List?”. De Reserved List is een beleidspunt van Wizards of the Coast dat al langer een heikel punt is en op termijn de doodsteek voor oudere formaten zoals Legacy en Vintage zal betekenen. Het begon allemaal in 1995. In de sets Fourth Edition en vooral de reprint-focused Chronicles waren de eerste keer dat op grote schaal kaarten herdrukt werden en heel wat “verzamelaars” zagen de waarde van hun investe… “verzameling” plots ineen stuiken. De backlash was enorm, en om een substantieel deel van de fans te vriend te houden (en vermoedelijk om rechtzaken, I shit thee not, te vermijden), deed Wizards of the Coast een belofte. Bepaalde kaarten zouden nooit meer herdrukt worden, noch onder dezelfde naam, noch als functionele reprints met een andere naam. De precieze inhoud van deze lijst onherdrukbare kaarten werd in de loop der jaren wel eens bijgeschaafd, en er werd wel eens van een kleine loophole, die stipuleerde dat reprints als foil-kaarten wél konden, gebruik gemaakt om kaarten als Mox Diamond of Phyrexian Negator te herdrukken, tot in 2010 de lijst strenger en waterdicht werd gemaakt.

Mox Diamond

Het zou me te ver voeren (en onze eindredactie tot waanzin drijven) als ik deze lijst verder in detail zou bespreken. Wie wil, kan de volledige lijst hier vinden. Het volstaat te weten dat enkele van Magics allerduurste kaarten, vermoedelijk omwille van legale repercussies, nooit meer opnieuw gedrukt kunnen worden, waardoor hun prijs alleen maar kan stijgen tot de Magic bubble ooit barst.

Wat wordt er wel herdrukt?

Eerlijk is eerlijk: buiten Force of Will en Wasteland hebben we niets dan speculaties. Beide kaarten zijn dermate breed inzetbaar dat je er ook nog geen draft-archetype van kan afleiden, en zo andere aanwezige kaarten kan deduceren. Persoonlijk vermoed ik dat een Reanimator-archetype het goed zou doen in draft, en verwacht ik dus reprints van EntombReanimate en fatties als Iona, Shield of Emeria en Elesh Norn, Grand Cenobite. Ook dure kaarten als Sneak Attack en Show and Tell, sleutelcomponenten van het Sneaky Show-deck, lijken vrij goede kandidaten voor deze set. Daarnaast kan je er donder op zeggen dat bepaalde commons die het formaat bepalen, zoals BrainstormLightning BoltSwords to Plowshares en Ponder vrijwel zeker aanwezig zijn.

Het zal vooral afhangen van de motieven van Wizards of the Coast om deze set te printen. Het bedrijf heeft zelf al meermaals aangegeven dat het niet echt rekening houdt met de Legacy- en Vintage-formaten. Is dit een ommezwaai, een poging om die formaten wat nieuw leven in te blazen? Verwacht je dan aan kaarten als Show and Tell. Het klinkt echter aannemelijker dat Wizards twee vliegen in een klap zal willen slaan door kaarten te herdrukken die zowel in Legacy als Modern vaak gespeeld worden en behoorlijk duur zijn geworden, zoals Liliana of the VeilSnapcaster Mage en onze goede vriend Tarmogoyf, die ondanks het feit dat hij nu al twee keer op korte tijd herdrukt is, steeds duurder blijft worden. Deze kaarten zouden op zichzelf al erg grote selling points voor de set zijn, zonder dat ze riskeren de hierboven vermelde verzamelaars, die vermoedelijk even pissed off gaan zijn om een reprint van Show and Tell als om een reprint van Moat, voor het hoofd te stoten.

Let wel dat net de keuze voor Force of Will en Wasteland vooral die eerste optie lijkt te impliceren. De kaarten zijn niet legaal in het Modern-formaat, en door ze al eens te reprinten in bijzonder kleine oplage, als Judge Reward en Expedition in Oath of the Gatewatch, heeft Wizards de wateren al eens getest om te kijken hoe het publiek reageert op high profile reprints. Het is eveneens waarschijnlijk dat ze niet al hun kruit willen verschieten en kaarten als Liliana of the Veil en Snapcaster Mage willen voorbehouden om de poster children van een eventuele derde Modern Masters-set te zijn.

Om dus kort samen te vatten: we hebben er het raden naar.

De vergelijking met Modern Masters en Modern Masters 2015

De naam van de set, Eternal Masters, legt meteen de link met de sets Modern Masters en Modern Masters 2015. Beide sets zijn gestoeld op een uniek concept, dus om Eternal Masters beter te begrijpen, is het zinnig om naar z’n voorgangers te kijken.

Zoals gezegd zal ook deze set ontworpen worden met de specifieke bedoeling dat ze ook gedraft kan worden. Dat betekent dat er ook minder spectaculaire kaarten herdrukt zullen worden, om een bepaald draft-archetype mogelijk te maken.

We weten dat er high profile reprints aankomen, maar wees er maar zeker van dat er voor iedere goede rare of mythic ook een volslagen crapper in de set zal zitten. Ik kijk bijvoorbeeld naar de legendarische draken van Kamigawa, die als mythic rares herdrukt werden in Modern Masters. Dit zal NIET de set zijn die alle availibility issues de wereld uit helpt, of het formaat plots toegankelijk zal maken. De prijzen van boosters zullen artificieel opgekrikt worden en als je dat combineert met het feit dat er ook volslagen rotzooi in de pakjes kan zitten, kom je tot de conclusie dat je in essentie op de Lotto speelt, nog meer dan je dat normaal doet wanneer je boosters koopt in plaats van losse kaarten.

Tarmogoyf

Tarmogoyf, oorspronkelijk een rare, werd in Modern Masters plots een mythic rare.

Merk ook op dat Force of Will, net als Tarmogoyf in Modern Masters, herdrukt wordt als mythic rare. Zoals je weet, bevat ongeveer slechts een op de acht boosters een mythic rare. Als je veel geluk hebt, zal een volledige doos Eternal Masters dus misschien 1 Force of Will bevatten. We kennen het verhaal nog. Mensen die een Tarmogoyf uit hun booster Modern Masters haalden, dachten niet “Oh, een Tarmogoyf. Als ik die ruil, kan ik daar heel wat andere kaarten voor krijgen“, maar eerder “Oh, een Tarmogoyf. Nu ik er al eentje heb, ga ik best op zoek naar nog drie extra exemplaren, zodat ik ze in Modern kan spelen!“. Het resultaat was dat het aanbod van bepaalde gezochte kaarten nauwelijks groter werd, maar dat de vraag wel explodeerde. Mede hierdoor is Tarmogoyf, na twee reprints, momenteel een pak duurder dan voor de reprints. De spreekwoordelijke druppel op de spreekwoordelijke hete plaat.

De repercussies

Nauwelijks meer aanbod, maar veel meer vraag? Ik heb nooit economie gestudeerd, maar de resultaten laten zich raden. Als kaarten als Force of Will initieel een prijsdip kennen, zal dat niet lang duren. Heel wat “glory seekers“, die nooit in oudere formaten hebben willen of kunnen investeren, zullen er nu van dromen via deze reprints toch een voet tussen de deur van het formaat te krijgen. Verwacht dat de meeste high profile reprints na een eventuele initiële dip toch weer flink duurder worden. Dat neemt niet weg dat sommige kaarten die als rares herdrukt worden, vermoedelijk wel een permanente prijsknauw zullen krijgen. De twee gekende reprints, Force of Will en Wasteland, zijn erg vergelijkbaar qua speelbaarheid en prijskaartje, maar vermoedelijk zal de eerste er op termijn alleen nog maar duurder op worden en zal de tweede terugzakken naar een betaalbaarder prijskaartje.

Als bepaalde kaarten duur blijven of duurder worden, maar je wel een kans hebt ze te trekken uit een (relatief) goedkoop boosterpack, heeft dat ook zo z’n gevolgen. De prijs van ongeopend product van deze set, en meer specifiek boosterboxen, zal hoog zijn en door “investeerders” nog hoger gemaakt worden. De set zal door zijn prijs niet toegankelijk zijn en dus weinig gedraft worden, wat eeuwig zonde is, gezien Wizards of the Coast speciaal moeite heeft gestoken in het uitwerken van een gebalanceerde draftomgeving. Verwacht dat voor iedere boosterbox die er verkocht wordt, er minstens een in een kast zal verdwijnen om binnen enkele jaren voor woekerprijzen verkocht te worden.

box modern masters

Lach wat je wil, maar een doos Modern Masters is een betere belegging gebleken dan je spaarboekje.

Maar niet alleen bepaalde reprints zullen duurder worden. Door deze uitbreiding zal het Legacy-formaat (en in mindere mate ook Vintage) in de schijnwerpers gezet worden en zullen toch mensen het wagen zich in het formaat in te kopen. Het formaat groeit, waardoor ook de vraag naar de niet-herdrukbare kaarten van de reserved list, zoals de dual lands, zal groeien. Ik heb nog geweten dat een Underground Sea ooit 50 EUR kostte. Nu kosten ze 250 EUR. Ik wil eigenlijk echt niet weten hoeveel ze zullen kosten na het verschijnen van Eternal Masters… Het formaat dreigt, ondanks high profile reprints, onbetaalbaar te worden en uiteindelijk een stille dood te sterven ten gevolge van de Reserved List.

De conclusie

Eternal Masters is een kans. Een kans voor hoarders zonder scrupules om geld te verdienen, maar ook een kans voor mensen die wel in oudere formaten wilden stappen maar dat tot nog toe niet konden, om nu toch in het bad te springen. Bepaalde kaarten zullen permanent minder gaan kosten, maar andere kaarten, die essentieel zijn voor het formaat, zullen door de verhoogde vraag steeds hoger blijven klimmen tot de oudere formaten op den duur ontoegankelijker dan ooit zullen zijn. Als die oudere formaten op enkele stappen van de rand van de afgrond stonden, hebben ze nu alvast een duwtje in de rug gekregen…

Ben ik een onheilsprofeet? Misschien wel. Dit was alleszins mijn kijk op de zaken. Mijn eigen mening. En meer dan ooit ben ik benieuwd om ook die van jullie, mijn lezers, te kennen. Laat de discussie beginnen!

Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties