Je koopt beter een New Nintendo 3DS dan een Switch

0

Ik ben nooit echt een gamer geweest. Ik heb hier en daar wel eens een spel op de pc gespeeld, maar een Xbox of een PlayStation heb ik nooit gehad. Nintendo heeft daarentegen altijd een speciaal plekje in mijn hart gehad. Mijn originele Nintendo DS heb ik zelfs zo vaak gebruikt dat het onderste scherm helemaal kapot is gebarsten. Met de aankondiging van de Nintendo Switch was ik daarom in eerste instantie enthousiast, omdat ik al lang aan het nadenken was om een New Nintendo 3DS te kopen. Een nieuwe, verbeterde Nintendo-console? Top, dacht ik dan. Na dagen wikken en wegen besloot ik echter toch voor de 3DS te gaan. En dat wel voor de volgende redenen.

Money, money, money

Ten eerste is er het kostenplaatje. De Nintendo Switch heeft momenteel een richtprijs van een dikke 300 euro. Dat prijsje geeft je de console zelf, het docking-station, de Joy-Con-controller en -grip, de adapter, een HDMI-kabel en twee bandjes om je controllers aan vast te knopen. Relatief goedkoop als je beseft hoeveel je ermee kan doen: je kan ‘m zowel als handheld als console gebruiken.gold block mario nsmb2In tegenstelling tot de New Nintendo 3DS en 3DS XL is hij echter nog altijd vrij prijzig. De gewone New Nintendo 3DS kost momenteel 150 euro. De grotere variant komt neer op zo’n 200 euro. In de doos krijg je je console en de stylus. Dat laatste speel je hopelijk niet binnen een dag kwijt zoals ik. Wel opgelet: de adapter moet je apart kopen. Uitgerekend is dat nog altijd een pak goedkoper dan de Switch: je kan voor de prijs van één Switch twee 3DS’en kopen.nintendo 3ds animal crossing happy home designer bundleDaarbij moet je ook de rekensom maken dat je sowieso nog een spel zal moeten kopen. Als de Switch net zoals de 3DS z’n games zal verkopen rond de 50 euro, lopen de kosten op. Voor mijn nieuwe Nintendo 3DS XL en spel heb ik in totaal ongeveer 250 euro neergeteld. Daarvoor heb je nog niet eens een volledige Switch. Bovendien heeft de 3DS veel special edition-uitgaven, zoals bijvoorbeeld de Animal Crossing Home Designer New Nintendo 3DS XL of New Nintendo 3DS XL Zelda Edition. Deze bundels bevatten niet alleen een exclusieve versie van de 3DS, maar ook het bijhorende spel. Dit allemaal aan een gunstig prijsje, omdat de handheld al een tijdje op de markt is.

Onbeperkte gameverzameling

De New Nintendo 3DS heeft ten tweede een gigantische bibliotheek aan spellen. Omdat deze handheld al een aantal jaartjes te koop is, is het aanbod aan spellen groot. De New Nintendo 3DS is trouwens compatibel met spellen van eerdere versies. Je kan dus zowel DS als 3DS spellen op de console spelen. Die oude New Super Mario Bros voor de DS die aan het verstoffen is in mijn la, kan ik nu dus weer bovenhalen. De aankoop van een 3DS is daarom een aanrader als je al eerder een console uit de handheldfamilie in je bezit hebt gehad.

nintendo selects 3ds mario yoshi zelda starfox

De spellen van de Switch zullen daarentegen exclusief zijn aan de console. Dit wil zeggen dat de spellen specifiek gemaakt zijn voor de Switch. Wii U-spellen kan je er bijvoorbeeld niet op spelen. Dit maakt dat jouw spelaanbod erg beperkt is. Bovendien lijkt het erop dat er weinig spellen beschikbaar zullen zijn bij de lancering. De meest gehypte games zoals Super Mario Odyssey en Xenoblade Chronicles 2 zullen pas beschikbaar zijn tegen het einde van 2017. The Legend of Zelda: Breath of the Wild is het enige spel dat op de releasedatum te koop en ietwat de moeite is. Op de zoveelste Just Dance staan de meeste van ons namelijk niet te wachten.

Gratis online spelen

Iets waarop ik daarbij echt afknapte op de Switch was het feit dat online services betalend zullen worden. Tot de herfst zul je de online mogelijkheden gratis kunnen uitproberen, maar nadien zul je iedere maand een vast bedrag moeten betalen, vergelijkbaar met hoe Xbox Live of PlayStation Plus het aanpakt. Online spelen bij de Nintendo 3DS is daarentegen gratis. Die maandelijkse kost zul je dus in acht moet nemen als je de Switch wil kopen en niet iedereen heeft dat ervoor over. De 3DS is dan een uitstekend alternatief.

nintendo network online

Wordt het een succes?

De 3DS heeft overigens zijn levensduur al bewezen. We zijn al jaren vertrouwd met een versie van de openklapbare spelconsole. Het is een commercieel succesvol product en zal heus nog een aantal jaren meegaan. Zo liet Nintendo ook weten dat ze niet van plan zijn om de productie van de Nintendo 3DS of games stop te zetten simpelweg omdat de Switch er nu zit aan te komen. Of de Switch een succes wordt, is nog maar de vraag. Het zou zonde zijn te investeren in een console die een stille dood zal sterven.

nintendo wii u 3ds sales

Handheld? Ga voor de 3DS

Ten slotte is er nog de handzaamheid van de Switch als handheld. De Switch prijst zichzelf voor het feit dat het een hybride is tussen een console en een handheld. Je kan switchen tussen de twee opties. Je klikt na het spelen op je tv de Joy-con vast aan de zijkanten van de console en maakt van de Switch een handheld. Superhandig.

3ds switch vergelijking grootte

Alleen is dat niet even praktisch als je ermee wil reizen. De 3DS klap je open en dicht, waardoor het ten eerste de schermen beschermt tegen krassen en ten tweede ruimte bespaart in je tas. Ik kan mijn New Nintendo 3DS XL nog altijd met gemak met me meenemen in m’n handtas. Bij de Switch zal dit helaas niet lukken. Het apparaat is daarvoor te groot. Bovendien zal je het scherm moeten afdekken als je krassen wil voorkomen. Uiteraard is het doel van de Switch niet om een handheld te zijn, maar om een middenweg te voorzien. Wil je echt on the go gamen, dan zou ik voor de 3DS gaan.

Uiteindelijk ligt de keuze bij jou en wat jij zoekt in een console. De Switch is aantrekkelijk vanwege zijn hybride karakter, mooie graphics en veelbelovende gametitels. Bovendien is de console de beste keuze als je graag op groot scherm gamet. De New Nintendo 3DS is echter een pak goedkoper, gemakkelijker als handheld te gebruiken en beschikt over een grote keuze aan games. Z’n online features zijn tevens gratis, terwijl je bij de Switch maandelijks zal moeten betalen. Ik speel alvast verder op mijn 3DS.

Share.

About Author

Avatar

Journaliste in wording en filmwetenschapper van opleiding. Heeft een uitpuilende boekenkast, een beschamende hoeveelheid aan Pop Funko's en een obsessie voor uilen. Zou graag van fangirling haar beroep maken.

Reacties