SNES Classic Edition: Welke games moet je zeker spelen?

0

Na de belachelijk succesvolle NES Classic Edition hadden de hoge pieten van Nintendo door dat de nostalgiemijnen nog niet helemaal waren leeggehaald. Tijd om het grote geschut boven te halen met deze SNES Classic Edition. Wat staat hier nu allemaal exact op? Wij zetten het eventjes voor jou op een rijtje!

Contra III: The Alien Wars (Serge)

Contra III is de opvolger van de succesvolle run-and-gun platformers op de NES. Hier voornamelijk gekend als Probotector, is het spel nu in zijn originele versie te spelen als de heldhaftige soldaten in plaats van de robots in Probotector. Het jaar is 2636 en aliens hebben een invasie gelanceerd waar alleen jij en je partner de aarde kunnen van redden.
Vecht jezelf doorheen zes grote levels met indrukwekkende bazen en een oneindige zwerm van vijanden die op je afkomen. Vol van de klassieke mode 7 waar de SNES voor gekend was en een moeilijkheidsgraad die zelfs de meest ervaren speler zal uitdagen!

Donkey Kong Country (Timothy)

Rare en Nintendo, het is niet vaak dat je zo’n geweldige combinatie tegenkomt van developer en publisher. Op de SNES is de Donkey Kong Country-franchise hun bekendste en beste reeks (met goede reden, want het zijn verdomd goede en creatieve platformers). Deze titel maakte trouwens als een van de eerste games gebruik van pre-rendered 3D-graphics, een noemenswaardig feit op consoles in die tijd. Die staat zeker en vast op hetzelfde niveau als Super Mario World en is een must-play voor platformerfanaten. Al zijn deel twee en drie ietsje beter…

Earthbound (Jens)

Earthbound, ook bekend als Mother 2, is een favoriet onder Nintendo-liefhebbers. De game zelf is nooit officieel verschenen in Europa, dus voor velen kan de SNES Classic hun eerste kennismaking met het spel zijn. De game is een RPG die zich afspeelt in de jaren 80. Al snel blijkt de wereld een mengelmoes van gekheid te zijn en moet je samen met Ness en zijn vrienden de wereld proberen te redden van “universal cosmic destroyer” Giygas. Games als Earthbound zijn zeldzaam. De recente Undertale heeft zijn inspiratie overduidelijk bij de Mother-franchise gehaald en is de eerste game in lange jaren die Earthbound-fans nog eens kon bekoren. Als RPG-liefhebber ben je het jezelf verschuldigd om deze te spelen.

Final Fantasy III (Yves)

Final Fantasy III werd oorspronkelijk uitgebracht als Final Fantasy VI in Japan. Maar omdat Squaresoft een aantal Final Fantasy-games had overgeslaan in het westen, werd deze hier omgedoopt tot het derde deel in de serie. Dit is ongetwijfeld één van mijn favoriete RPG’s aller tijden. Het was de eerste keer dat ik een RPG speelde en alle puzzelstukjes voor mij precies pasten: een diepgaand verhaal, personages met een ziel, prachtige muziek en de klassieke Final Fantasy-gameplay op z’n best. De game werd een instant klassieker en werd al verschillende keren opnieuw uitgebracht: op PlayStation, Game Boy Advance en Wii. Geniet van de operascène in het filmpje hieronder, een tijdloos stukje muziek dat nog altijd wordt uitgevoerd als ware het een klassiek stuk.

F-ZERO (Timothy)

Deze titel creëerde bij zijn lancering een nieuw subgenre: de futuristische racer. Die zorgde dan ook voor de creatie van WipeOut (niet die tv-show). Naast het creëren van een subgenre vind je hier ook de überbekende Captain Falcon terug, wiens Falcon Punch gegrift staat in de schedel van elke valkenslagende geek. Maak je alvast maar klaar om doorheen de vijftien verschillende levels te scheuren tegen absolute topsnelheden.

Kirby Super Star (Louis)

Kirby Super Star of ook wel Kirby’s Fun Pak bij ons hier in Europa kwam in 1996 uit op de SNES en zweeft nu ook terug naar de Super NES Classic Edition. Ons roze ronde vriendje doet vanalles in wel acht verschillende game(werelden). Zo kan je racen tegen King Dedede, kan je grotten gaan onderzoeken naar schatten, kan je vechten tegen een verzameling bazen en kan je ook je consoleknoppen kapotrammen in enkele tijdsgebonden minigames. Naast die spellen vind je ook nog vier relatief lijvige platformgames. Kirby’s gekende eigenschappen van vijanden opzuigen en uitspuwen, zweven en overall cuteness passeren allemaal de revue. Kirby kan hier trouwens de opgenomen vaardigheden van zijn opgezogen vijanden zelf gebruiken of laten materialiseren in een helpend personage. Dat nieuwe karakter kan dan door ofwel de SNES zelf ofwel een medespeler worden bestuurd.

Kirby’s Dream Course (Louis)

Kirby is net zoals Nintendo’s mascotte Mario overal in thuis. Zo ging hij ten tijde van de SNES gaan minigolfen! Maar dat met een twist. In plaats dat Kirby golft met een balletje doorheen een kleurrijke wereld, is Kirby zelf de bal. Zijn vijanden doen ook mee als obstakels die je moet gaan overwinnen om de hole/laatste vijand te verslaan. Ook deze keer neemt Kirby gaven van die vijanden over. Op die manier verandert hij bijvoorbeeld in een tornado of een ufo. Er zijn acht reeksen van acht golfbanen die je kan spelen. Daar ben je toch ook wel weer eventjes zoet mee!

The Legend of Zelda: A Link to the Past (Yves)

The Legend of Zelda: A Link to the Past geldt ongetwijfeld als één van de absolute kroonjuwelen van de nostalgische heilige graal die we de SNES noemen. De derde game in de The Legend of Zelda-serie was zo’n grote sprong vooruit voor de serie die we niet meer zouden zien tot Ocarina of Time en Breath of the Wild. Het is dan ook niet alleen een revolutionaire game in zijn eigen reeks maar ook in het genre dat het mee vorm gaf. De Triforce van talent dat samenkwam om deze game tot leven te brengen: Takashi Tezuka, Shigeru Miyamoto en Koji Kondo. Ik herinner me nog dat ik tranen in de ogen kreeg toen ik voor het eerst naar buiten ging als Link en de regendruppels op Hyrule zag vallen. Klassieke hoekstenen van de franchise zoals de Hookshot, Pieces of Heart en de Master Sword werden hier geïntroduceerd. Dungeon design als kunstvorm werd hier geboren. Een klassieker in elk opzicht en verplichte kost voor iedereen die ooit een controller in zijn hand neemt.

Mega Man X (Serge)

Mega Man X is de eerste in een volledig nieuwe reeks van Capcom. Waar we onze vertrouwde “Blue Bomber” achterlieten op de NES komt er nu een nieuwe held om ons te redden. Dr Light, de maker van Mega Man, heeft X gemaakt als de meest geavanceerde robot ooit. Maar het zal tijd kosten om er zeker van te zijn dat hij geen misbruik zal maken van zijn vrij denken. 30 jaar later wordt X teruggevonden. Dat leidt tot een revolutie in de technologie van robotics. Maar dan gaat er iets fout! De reploids, zoals ze zich noemen, gaan rogue en het is aan X om ze te stoppen. Een nieuw avontuur vol verborgen geheimen, platforming op zijn best en urenlang speelplezier.

Secret of Mana (Serge)

Squaresoft, de onbetwiste meesters van de RPG in het SNES-tijdperk, brachten ons in 1993 een pracht van een spel. Europa had een vrij klein aanbod als het op RPG-titels aankwam, dus toen Secret of Mana ons bereikte in de zomer van 1993 kon onze vreugde niet op. Uniek in zijn soort, want je kon immers met twee vrienden elk een personage onder controle nemen en tegelijk met drie spelers het spel doorlopen. Honderden upgrades, dorpen en uitdagende bazen stonden in de weg van ons vrolijke trio. Kleurrijke pastelbeelden brachten de landschappen tot leven gecombineerd met een grappige cartoonstijl voor de helden en monsters om je ogen de kost te geven. Een parel die we nu terug mogen herontdekken!

Star Fox (Jens)

Star Fox verscheen in 1993 voor de Super Nintendo. Hier in Europa heette het spel Starwing. De game was een van de eerste 3D-games op de SNES. Door gebruik te maken van de Super FX-chip zorgden de makers ervoor dat we luchtgevechten konden houden in wat in die tijd een enorme grote omgeving leek. Als Fox McCloud moet je het Star Fox-team leiden, bestaande uit Falco, Peppy en die verdomde kikker Slippy die telkens om hulp komt smeken. Dat gezegd zijnde, Star Fox is een van de beste games op de SNES en hoort zeker op deze lijst te staan. Do a barrel roll!

Star Fox 2 (Jens)

Star Fox 2 is een uniek verhaal. Hoewel de game afgewerkt is en klaar was voor zijn release in 1995 is het toch nooit op de markt gebracht. De Nintendo 64 kwam er namelijk aan en het bedrijf koos ervoor om te werken aan een N64-opvolger voor de klassieker. De game is later via roms en emulators speelbaar gemaakt op pc, maar heeft nog nooit een release gekend op een echte Nintendo-console. Voor veel mensen zal dit de eerste keer zijn dat ze deze ruimteshooter kunnen spelen. Met meer vrijheid, vehicles en personages beloofde deze game ooit om het origineel te overstijgen. Na 22 jaar zullen we eindelijk te weten komen of dat klopte.

Street Fighter II Turbo: Hyper Fighting (Serge)

Wat kan je nog zeggen over het best bekende vechtspel dat op de SNES en in de arcades aanwezig was? Dat het een verduiveld goed spel is, natuurlijk! Bij de originele acht vechters die we mochten vertegenwoordigen in SF2 krijgen we nu ook nog eens de vier eindpersonages erbij. Ieder personage heeft zijn repertoire bijgewerkt om ervoor te zorgen dat hij of zij de world warrior zal worden. SF2 brengt ook nog eens een ongeziene snelheid met zich mee, waardoor de actie snel en brutaal hard op het scherm getoverd wordt. Geen betere zondagnamiddag dan met je vrienden een potje SF2 te spelen om te zien wie er de uiteindelijke kampioen is!

Super Castlevania IV (Timothy)

Het is tijd om een derde keer terug in de schoenen te kruipen van vampierenjager Simon Belmont. Die dekselse Dracula is maar niet dood te krijgen, en het is aan jou om terug zijn kasteel te infiltreren, tien bazen én de vampier zelf af te maken en maken dat je weg bent voordat de boel in elkaar stort. Buiten het feit dat het nu 16 bit is, kun je met de zweep nu in acht verschillende kanten slagen, én je kunt de zweep gebruiken om over grote putten te slingeren zoals een ware archeoloog. Naast de verbeterde zweep is er nu ook een paswoordsysteem, zodat game-overs minder storend zijn dan in de vorige drie titels op de NES.

Super Ghouls ’n Ghosts (Timothy)

De Ghouls ’n Ghosts-franchise bevat een aantal van de moeilijkste games aller tijden. Ook deze SNES game is daar geen uitzondering van. Je controleert de dappere ridder Arthur die telkens hij geraakt wordt zijn harnas verliest. Wanneer je vervolgens rondloopt in je onderbroek, zal de volgende aanval fataal zijn, en ben je een kostbaar leven kwijt. De vijanden blijven komen en komen, en wanneer je ten slotte ooit voorbij de eindbaas geraakt, krijg je het miserabel slechte nieuws dat je heel het spel nog eens moet doorspelen voor het ware einde te zien. Om nachtmerries van te krijgen… (tenzij je gaat savescummen met de SNES Classic’s intern save-systeem.)

Super Mario Kart (Yves)

Het was de start van een spin-off die populairder zou worden dan de serie waar het van afstamt. Super Mario Kart was meteen een schot in de roos. Het idee is simpel maar geniaal: samen met zeven andere personages uit het Mario-universum race je op verschillende tracks waar je power-ups kan verzamelen om je tegenstanders te dwarsbomen. Het resultaat: menig hilarisch hectische races en het einde van vele vriendschappen. De game mag er dankzij zijn faux-3D misschien nogal dated uitzien, de gameplay houdt verbazend goed stand. Het is ook de geboorte van een reeks legendarisch veelkleurig irritante tracks die je het bloed vanonder de nagels zullen halen:

Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars (Louis)

Wisten jullie dat er een RPG bestaat met onze geliefde Mario in de hoofdrol? In Legend of the Seven Stars neem je het op tegen de Smithy Gang die de RPG-wereld hebben overgenomen net nadat Bowser Princess Peach/Toadstool had ontvoerd. Mario, Bowser, Peach, Geno en Mallow gaan er hierna samen op uit om Smithy te verslaan. Het spel bestaat uit het ontdekken van de verschillende werelden en turn-based gevechten met Smithy’s bende. De game zelf heeft geen directe sequel gekregen. Maar mensen die Paper Mario, Mario & Luigi: Superstar Saga gespeeld hebben, zullen zeker een aantal zaken herkennen.

Super Mario World (Jens)

Super Mario World is het resultaat dat je krijgt als je al de beste elementen uit de drie klassieke Mario-games neemt, samensmelt en verbetert. Toen de SNES nieuw op de markt was, was dit dé game om aan te tonen wat het systeem aankon. Heel mooie graphics, klassieke Nintendo-deuntjes die tot vandaag in ons hoofd blijven plakken, en gameplay die zo fijn in elkaar zit dat het een standaard geworden is voor alle toekomstige Mario-games. Wat ook niet mag vergeten worden is dat deze game de allereerste keer was dat Mario en Yoshi samen in een game zaten. Niet alleen is het spel op zich enorm, maar het zit dan nog eens boordevol met geheime levels en alternatieve routes. Super Mario World is alles wat goed en mooi is aan de klassieke Mario-games en iedere zelfrespecterende fan van de rode loodgieter moet deze game minstens een keer meegemaakt hebben.

Super Metroid (Yves)

Dat ik hier Super Metroid ga aanraden mag je niet verbazenSuper Metroid is het vervolg op Metroid II: Return of Samus, dat onlangs een remake kreeg op de Nintendo 3DS. Metroid II was een leuke poging, maar de echte sequel die het origineel verdiende, was deze Super Metroid. Deze game heeft nog meer dan de eerste game een gigantische open world avant la lettre. Een doolhof aan gangen waar je bepaalde delen van de wereld die voorheen onbereikbaar bleken nu toch kan betreden naarmate je de nodige vaardigheden hebt bekomen. Dit soort leveldesign heet tegenwoordig de Metroidvania-formule (verwijzend naar Metroid en Castlevania, de twee games die deze soort van levelopbouw praktisch tegelijk pionierden) en wordt nog steeds met succes toegepast in recente games zoals Guacamelee of Axiom Verge. De game blinkt ook uit in de manier waarop het, zeker in 1994, een verhaal wist te vertellen zonder woorden. Super Metroid was geen uitgesproken commercieel succes voor Nintendo, maar het werd wel één van de meest gelauwerde videogames aller tijden.

Super Punch-Out!! (Timothy)

De schoonheid van de oudere Punch Out-games ligt in de simpliciteit van de controls. Je hebt drie mogelijkheden om aan te vallen en drie mogelijkheden om te verdedigen. Met deze zes opties moet je je een weg meppen doorheen talrijke kleurrijke boxers die elk hun eigen sterktes en zwaktes hebben. Het is min of meer een puzzel die je behendigheid op de proef stelt. Vergeet echter niet dat je maar drie minuten hebt om de tegenstander compleet af te rossen.

Yoshi’s Island (Timothy)

Yoshi’s Island hoort tot een van die games die superleuk zijn, maar net dat één grote nadeel hebben. In dit geval spreken we over Baby Mario. De piepjonge loodgieter begint bij het kleinste beetje schade al de pannen van het dak te brullen dat het niet meer mooi is. “Zet dan het geluid uit wanneer je deze überschattige cartooneske platformer speelt?” hoor ik sommigen al oogrollend zeggen. Dan kun je echter de catchy muziek niet meer horen, dus het is gewoon een kwestie van superalert te zijn en de baby niet al te vaak laten sterven.

Share.

About Author

Timothy

Houdtdt van ananas, de Metal Gear Solid franchise en Evil Dead te quoteren. Heeft een kokosnoot BH in zijn kast liggen maar heeft nog geen rieten rokje gevonden dat erbij past.

Reacties