Europa Universalis, Crusaders Kings, Hearts of Iron,… het lijstje met geweldige strategiegames gemaakt door Paradox Interactive is indrukwekkend. Een gemeenschappelijke factor van deze games is de locatie van het spel, de aarde. Tot de release van Stellaris dan, space, we komen eraan!

Vertrouwde elementen: een klassieke Paradox strategy game

Stellaris
Ontwikkelaar: Paradox Interactive
Platform: Windows/Mac/Linux/Steam OS
Aantal Spelers: 1
Release: 9 mei 2016

Zeer cru gesteld bevat Stellaris dezelfde elementen van iedere Paradox Interactive (strategie)game. Je beheerst een natiestaat/provincie en probeert door middel van diplomatie, handel, kolonisatie of oorlogsvoering een bepaald doel te bereiken dat je zelf vooropstelt. Het doel is meestal zoveel mogelijk provincies of oppervlakte te veroveren. Stellaris speelt zich echter af in één ruimtestelsel, en daar controleer je niet een natiestaat maar ben je de aanvoerder van een hele planeet en ras.

Onderzoeken van een “anomalie”, de poort naar research-bonussen en meer

In het begin van een campagne start je met je eigen planeet, dit kan de aarde of elke andere (al dan niet fictieve) planeet zijn. Het  ras dat je vertegenwoordigt, heeft zonet de technologie ontwikkeld om de ruimte te verkennen. Doorheen ieder spel van Stellaris begin je dan ook steeds met jouw lokale zonnestelsel te onderzoeken. De survey van een planeet kan grondstoffen aantonen, die je kan ontginnen door laboratoria te plaatsen in een baan rond deze planeet. Heel snel al zal je de nabije zonnestelsels gaan scannen, ontdekken en ontginnen. Deze concepten zijn best leuk om uit te voeren, de early-game is steeds spannend tijdens het ontdekken van nieuwe planeten, die al dan niet koloniseerbaar zijn. Gespannen wacht je ook het moment af wanneer je voor het eerst contact maakt met een andere buitenaardse civilisatie.

Aan de basis van de verdere evolutie van dit spel staat science. Jouw verdere vooruitgang en opportuniteiten worden ook bepaald door de technologieën en kennis die jouw onderzoekers bemachtigen. In tegenstelling tot vele strategiegames heeft Stellaris geen grote tech tree, maar eerder een soort van card deck. Iedere keer als je een research voltooit, worden 3 nieuwe technologieën willekeurig gekozen waaruit je het volgende onderzoeksproject kan selecteren. Al zijn deze beschikbare technologieën nog steeds in tiers ondergeschikt, wat ervoor zorgt dat je geen late-game schepen, bonussen of andere zaken kan vrijspelen in het begin van het spel. Het idee achter dit systeem is goed uitgewerkt: niet elke civilisatie ontwikkelt op dezelfde manier, deze semi-willekeurigheid zorgt ervoor dat ieder spel zich anders ontplooit.

Positief is dat Paradox veel betere tutorialization in dit spel heeft gestopt. In tegenstelling tot hun voorgaande games krijg je hier als nieuwe speler een behoorlijke uitleg over de meeste gamesystemen.

Gigantische schaal met ondiepe waters

Nadat je als speler jouw eigen zonnestelsel ontdekt heb, kan je beginnen met de kolonisatie van andere planeten. Eenmaal je een planeet gekoloniseerd hebt, is het beheer van individuele planeten simplistisch.  Een planeet heeft een beperkt aantal biomes of “vakjes” waarop je een gebouw kan neerplaatsen. De tiles geven ieder individuele bonussen, dit kan vergelijken worden met tiles vanuit de Civilization-reeks. Deze gebouwen geven steeds een bonus in 1 van de resource energy credits: money, geld dat gebruikt wordt voor onderhoud van ruimteschepen, mineralen zijn noodzakelijk om zaken (ruimteschepen, onderzoekscentra,…) te bouwen en ten slotte hebben we influence. Influence wordt gebruikt in diplomatie met andere buitenaardse beschavingen en om de lokale politiek te beïnvloeden.

Een overzicht van de op dat moment ontdekte sterrenstelsels en hun eigenaars

Een overzicht van de op dat moment ontdekte sterrenstelsels

Nadat je enige zonnestelsels hebt onderzocht, kom je al gauw in contact met een andere civilisatie, op dit moment treed je binnen in de tweede grote en laatste fase van het spel. De controle over zoveel mogelijk sterrenstelsels via diplomatie en samenwerking met buitenaardse civilisaties of agressieve overnames door oorlogsverklaringen. Je moet niet veel afweten van de ruimte om te weten dat die groot is, zéér groot. In Stellaris kan je spelen in sterrenstelstels met maar liefst 700 sterren, ieder met 2 tot 10 planeten. Wow! Meer dan ooit kan je talloze uren in een campagne investeren om het ganse universum te controleren.

Alle bovenstaande elementen zullen veteranen van het strategiegenre als muziek in de oren klinken, jammer genoeg ontbreekt Stellaris de gekende diepte die een Paradox-game bevat. De combat bijvoorbeeld tussen ruimtescheppen is enorm simplistisch en werkt rond een blad-steen-schaarmechanisme (of was het nu schaar-steen-papier?). Verder zijn de spelmogelijkheden in Stellaris beperkt, in tegenstelling tot Europa Universalis of Crusaders Kings  waar je verschillende doelen kan opstellen: het overwinnen van bepaalde historische gebieden, kolonisatie van Afrika, economische dominantie enzovoort. Het aantal scenario’s dat je kan uitspelen in deze spellen is ontelbaar. In Stellaris begin je steeds als één planeet en met één ras, in een willekeurig zonnestelsel, in een willekeurig sterrenstelsel. Het doel is altijd hetzelfde: 40 procent van het sterrenstelsel controleren, alle andere civilisaties uitroeien of integreren in jouw macht. In meerdere campagnes is jouw doel dus steeds hetzelfde en voer je constant dezelfde acties uit.

Een space battle tegen aliens!

Een space battle tegen aliens!

Stellaris is nog steeds een fantastische strategiegame, maar mist de diepte om hier honderden uren in te stoppen zoals je als fan makkelijk kan doen in andere Paradox-games.

Uitgebreide aanpasbaarheid

Stellaris biedt de kans om al jouw interstellaire dromen uit te spelen met een beschaving ontwikkeld naar jouw keuze. Het spel bevat een modus waarin je je eigen civilisatie kan bepalen. Tientallen keuzes qua uiterlijk (van een wormachtig naar een vogelachtig of menselijk uiterlijk), perks (bonussen die jouw civilisatie heeft), ontwerp van ruimteschepen en nog zoveel meer.

Meer nog, Mod-support is altijd een groot onderdeel geweest van Paradox strategy games. Zelfs al in de pre-release-communicatie sprak het marketingteam over de uitgebreide mod-support van deze game. We zullen dus niet lang moeten wachten vooraleer we volledige mod-remakes van deze game zien.. Graag het volledige Star Wars-universum nabootsen, of liever Star Trek? Gegarandeerd dat het eraan komt. Paradox Interactive verdient in ieder geval alle lof voor deze ondersteuning én uitgebreide aanpasbaarheid in de creatie van jouw eigen civilisaties. Ongetwijfeld heeft dit een grote herspeelbaarheid tot gevolg.

Alle tools om jouw eigen civilisatie te ontwerpen.

Alle tools om jouw eigen civilisatie te ontwerpen.

Ideaal voor beginners

Stellaris geeft me een dubbel gevoel, enerzijds is het een Paradox Interactive-game en dat zie je. Vele elementen uit hun andere games komen opnieuw tevoorschijn. Bovendien zorgt de betere begeleiding ervoor dat je niet hopeloos tientallen uren alles moet uitdokteren.

Anderzijds stelt de game teleur in de mid- en lategame. Je blijft vrijwel constant repetitieve acties doen en vrijwel iedere campagne valt in dezelfde sleur van een sterrenstelsel verkennen, oorlog verklaren en koloniseren. Hoewel sommigen denken dat ze dit argument ook kunnen toepassen op Europa Universalis of Crusaders Kings, ligt het bij de voorgaande games anders. Meer random events en een speelveld dat meer divers is, zorgde voor constante verandering in tegenstelling tot het universum van Stellaris, waar ieder sterrenstelsel vrijwel hetzelfde is met uitzondering van het cosmetische. Gelukkig word je verwend met een geweldige soundtrack!

Na enige tijd grenst jouw civilisatie met buitenaardse en al dan niet vriendelijk buitenaardse civilisaties

Na enige tijd grenst jouw civilisatie aan al dan niet vriendelijke buitenaardse civilisaties

Stellaris is voornamelijk de ideale game voor beginnende strategy-gamers en kan de ideale opstap zijn naar meer hardcore strategiegames. De hardcore-fan zal wel nog steeds enig speelplezier hebben met Stellaris, de game heeft nog steeds een fantastische nieuwe context, met een heleboel vertrouwde maar ook vernieuwende elementen. Maar voor hen zal Stellaris eerder een tussendoortje zijn in afwachting van Hearts of Iron IV, die andere grote Paradox Interactive-game, die in juni uitkomt.

7.5 Goed

Stellaris is de meest toegankelijke strategy game van Paradox Interactive. De space-setting is welgekomen. Het spel kampt echter met een relatief oppervlakkige gameplay in de mid- en lategame die veteranen van het genre niet zullen smaken.

  • Vormgeving 7
  • Audio 8
  • Gameplay 7,5
  • Levensduur 7,5
Share.

About Author

Alexander Van Rompuy

Ik ben fan van tech & games, meer moet dat niet zijn!

Reacties