Who watches the Overwatch? (Hands-on)

0

Het was een kille, grauwe vrijdagmorgen. Vermoeid maar zeker stapte ik op de Thalys van Antwerpen naar Amsterdam. Om 10u begon er namelijk een perspreview van Overwatch, Blizzard’s eerste nieuwe IP in 18 jaar. De eerste shooter uit de studio die titanen als Starcraft en (World of) Warcraft heeft ontwikkeld. En hoewel er sinds eind vorig jaar een closed bèta loopt, heb ik nog nooit de kans gekregen om het te spelen. Tot nu.

Pick up and play

In alle eerlijkheid: ik heb me in de laatste paar jaar nog nooit zo hard geamuseerd met een multiplayer game als met Overwatch. Toen het aangekondigd werd, leek het enorm hard op een Team Fortress 2-kloon, tot op de grafische stijl toe. Veel ogen gingen dan ook spontaan aan het rollen toen er werd gezegd dat het MOBA-achtig (denk: Dota 2, League of Legends) ging zijn, mezelf inbegrepen. Maar het is verschrikkelijk moeilijk om een genre te plakken op Overwatch, buiten first person shooter.

Overwatch action shot

 

Heeft het MOBA-invloeden? Zeker. Ieder personage heeft een drietal abilities en een ultimate attack. Alle 21 heroes in de game hebben een verschillende ability-set en zijn opgedeeld in 4 grote classes: offense, defense, tank en support. Doordat er wel een opdeling in classes is, is er genoeg variatie in de heroes en vindt iedereen wel het personage dat het best bij zijn of haar speelstijl past. Overwatch forceert de variatie tijdens de matches ook. Tijdens de pre-game lobby, waarin iedereen een hero kiest om mee te beginnen, worden er ook pijlers gegeven als: “Too many of one hero” of “No defense/offense/tank/support”. Als de match eenmaal bezig is, kan je nog steeds veranderen van hero, dus je beginkeuze staat niet vast zoals bij menig MOBA.

Overwatch jongleert misschien wel 21 verschillende personages, toch voelt het enorm gebalanceerd aan. Eerlijk is eerlijk: ik speelde tegen andere game-journalisten, dus misschien dat er sneller balancing tweaks komen als de game eenmaal door iedereen gespeeld kan worden. De wisselwerking tussen de verschillende personages en classes voelt enorm vloeiend en organisch aan, wat het resultaat is van de fijne balans die in het spel zit.

Overwatch map

 

De gamemode die ik kon spelen, was een hybride versie van een point capture en escort. Het start met het typische beschermen of aanvallen van een plek op de map, maar als het aanvallend team wint moet er vanaf dat punt een voertuig geëscorteerd worden doorheen de map. Het is een mix van twee populaire gamemodes in andere shooters, maar zorgt – opnieuw – voor voldoende variatie zodat het nooit saai begint te worden.

Grafisch is de game ook fantastisch. Kleurrijke omgevingen uit iedere hoek van de wereld die een zeer positief beeld van de toekomst willen scheppen. Een groot verschil van de gemiddelde near-future donkere stijl van de meeste andere shooters de laatste tijd. Het voelt allemaal aan als een saturday morning cartoon, met de artstyle, het design en het verhaal van de personages én de soundtrack. Wat voelt als een frisse adem.

Community

Overwatch is enorm gefocust op een hechte community opbouwen. Dit uit zich in de Play of the game, waarin het beste moment in de match van een speler aan iedereen getoond wordt. Voor je statistieken worden weergegeven, krijg je ook de kans om te stemmen op de MVP (most valuable player). De vier beste spelers op basis van gescoorde punten, aantal eliminations, hoeveel health ze hebben bijgevuld en zoveel meer. Dit zorgt ervoor dat je niet alleen kijkt naar hoe goed je het er zelf vanaf hebt gebracht, maar ook je teamgenoten en tegenstanders.

Tijdens de demo die ik heb gespeeld heb, heb ik wel weinig gemerkt van een echt progression-systeem. Gezien alle heroes en abilities van in het begin al speelbaar zijn en je geen load-outs kan aanpassen, zijn alle unlockables dus in de vorm van kostuums en poses. Hoe diep dit systeem was, kon ik niet afleiden uit de tijd die ik had met het spel.

Overwatch zit vol belofte, zowel voor een pick up and play shooter als een competitieve eSports-game. Overwatch komt uit op 24 mei voor PS4, Xbox One en PC, met een open beta weekend dat loopt tussen 5 en 9 mei.

Share.

About Author

Avatar

Reacties