Tenzij je het laatste jaar onder een hele grote steen hebt vertoefd, heb je ongetwijfeld al screenshots, fan art en goodies van Neko Atsume (“Kitty Collector“) zien verschijnen op je sociale media. Meer dan 10 miljoen kattenliefhebbers hebben de oorspronkelijk Japanse app ondertussen gedownload. Deze Geekster wapende zich met kattensnoepjes en speeltjes en dook onder in de aaibare game om te onderzoeken waar de hype vandaan komt.

Neko Atsume japans

Een overzicht van de Japanse tuin

Het concept van het (gratis!) Neko Atsume is zo simpel als het maar kan: koop speelgoed en plaats dit in je tuin, vul het eten aan, en wacht tot je kattengezelschap komt opdagen. Aanvankelijk heb je niet veel opties door je beperkte budget. Begeleid door een vrolijk tokkelend muziekje en mauwgeluidjes kan je toys aanschaffen in de goodie shop, die je betaalt met silver of gold fish. Beiden zijn currency waarmee de katten die je tuin bezoeken je belonen, maar je kan eveneens gold fish aanschaffen met echt geld.
De verschillende speeltjes die je ermee kan aanschaffen zijn behoorlijk ruim in aantal en variëren van een pingpongbal tot een kartonnen locomotief. Zoals eerder gezegd selecteer je jouw keuze en kan je deze na de aankoop in de tuin plaatsen om zo de lokale poezenbevolking aan te trekken.
Tevens kan je ook de tuin uitbreiden en een make-over geven zodat deze een westernlook (Western Style) heeft, of waar je jou in een Japanse tuin waant, of, waarom ook niet, je interieur omtovert in een heus patisseriepaleis (Sugary Style). Met wat gerichter aankopen kan je al jouw speeltjes aanpassen aan het interieur, zoals een traditioneel kookvuur voor de Japanse tuin en macaronmandjes voor de patisserietuin. In totaal beschik je over zes verschillende achtergronden en honderden items, dus je kan volop experimenteren en herschikken.

Neko Atsume screenshot

Enkele katten die samen spelen, met de zeldzame Joe Dimeowgio links bovenaan

Welke items je gebruikt hebben een effect op welke katten jouw tuin bezoeken. Naast de gewone katten die je met alledaagse voorwerpen kan aantrekken heb je ook de unieke katten, waar je wat dieper voor in je visbeurs zal moeten tasten. Deze zeldzame fijn besnorde gasten zijn extra schattig, extra stoer, of gewoon extra grappig in vergelijking met de andere katten en hebben steeds een uniek design.
Waar je alledaagse katten gewoon een andere oog-en vachtkleur hebben, heb je bijvoorbeeld de hyperschattige Sassy Fran, een serveersterkat met bijhorende kostuum, die een leuke knipoog is naar de kattencafés in Japan. Lady Meow Meow is met haar meloenkapsel en sterallures dan weer een combinatie van de bekende limecat en Lady Gaga. En dan heb je nog de kookgrage Guy Fury, de hardwerkende Conductor Whiskers, de nuffige Pers King Xerxes die in een heus Perzisch tapijt gewikkeld is enzovoorts.
Alle katten hebben ook een persoonlijkheid en een power level, welk aanduidt hoe gemakkelijk ze zich door andere katten laten wegjagen. In Neko Atsume hebben de meeste katten hebben een voorwerp dat bij hun persoonlijkheid past, zoals een tent met piramidedesign voor een wel héél royale kat…

Neko Atsume Sapphire Jeeves

De ultra-zeldzame Sapphire en Jeeves prijken bovenop de koekjestoren in de Sugary Style tuin

Het moet gezegd zijn dat de exclusieve gasten van jouw cathood erg goed uitgewerkt zijn en boordevol knipogen naar popcultuur en geschiedenis zitten. En het voelt ook als een beloning aan als je eindelijk dat ene dure item hebt gekocht en de volgende keer je de app opent, je verwelkomd wordt door een kat met twee staarten, een schattige siamees en haar butler of de allesziende spleetogen van een waarzeggerskat die op jou gericht zijn.
Bovendien geven de poezen je na enkele tevreden bezoekjes jou een memento. Dit kan van alles zijn; snoep, steentjes, een oud kompas, een haarlint, … Mementos zijn trophies: het bewijs van de liefde van de kat voor jouw tuin alsook een figuurlijk klopje op de rug. Hoewel Neko Atsume een game is waar je hoogstens een half uurtje per dag mee zal spelen, zal je er dus het nodige verzamelplezier uit halen met de mementos, alle verschillende katten in huis halen en alle items die er zijn te verzamelen.
De game wordt daarnaast regelmatig geüpdatet waarbij weer nieuwe speeltjes, katten en achtergronden beschikbaar gesteld worden. Gezien de gestaag groeiende fanbase zullen er zéér waarschijnlijk geregeld updates blijven komen.

Neko Atsume katten

Een screenshot van een wel héél ongewone situatie: blijkbaar waren al mijn katten opeens érg verlegen. Of had ik mijn tanden nog niet gepoetst toen ik de app opendeed, dat kan ook.

Naast het verzamelelement heb je jammer genoeg niet zoveel aan de game, maar ergens hoeft dat ook niet, ook al was het een leuke extra geweest. Neko Atsume is bedoeld als snel, luchtig vermaak tussendoor. Het spel openen en even checken duurt vaak nog geen minuutje. Je hebt geen interactie met de katten – je kan er niet mee spelen of aaien of ze speciale acties laten doen – maar je kan ze wel namen geven of er foto’s van maken.
Als je echt alles wilt halen – alle katten, alle speeltjes, alle mementos en voor de gekke mensen, 99 keer alle soorten kattenvoer – ben je daar wel even zoet mee. Er zijn wat trucs om het sneller te laten gaan, die ik onderaan deze review deel.

Al met al kan ik Neko Atsume warm aanraden. De app is simpel en de gameplay wijst zichzelf aan. Door het menu navigeren is erg toegankelijk door de treffende lay-out en op de lange duur open je de app even om eten bij te vullen en je fish op te halen.  Dit maakt van dit poezenfestijn een aangenaam en kort tussendoortje waar je veel plezier aan kan hebben. Voor alle poezenliefhebbers of aanbidders van schattige zaken.

Neko Atsume gameplay tips
  • Breid zo gauw mogelijk je tuin uit. Dubbel zoveel plaats, dubbel zoveel katten, dubbel zoveel kans dat je ze allemaal vlugger verzamelt.
  • Space efficiency: er zijn items die meer dan één kat kunnen herbergen, ook al nemen ze slechts één plaats in; de Tiramisu Cube en de Lacquered Bowl zijn hier voorbeelden van. Grotere items zoals de Kotatsu of de Cat Metropolis lokken erg veel katten en leveren hierdoor meer fish op als beloning.
  • You reap what you sow: koop zo vlug mogelijk Frisky Blitz. Het blijft langer liggen dan alle andere soorten eten en lokt veel meer katten, die ook meer beloning geven. Thrifty Blitz is gratis maar lokt bijlange niet zoveel beestjes naar je tuin. Als je ander kattenvoer koopt, koop deze in bulk. Sashimi is goed om de zeldzamer exemplaren te vangen en is ook bij de minst dure van de exclusievere blikjes voer. Voor meer info over met welk voer de zeldzamere katten aan te trekken klik je hier.
  • In Neko Atsume kan je dagelijks ook bonus fish scoren: zet je wifi of 4g aan, ga naar “News” en geef je daar verkregen daily password in bij Other -> Connect. Per vijf dagen ontvang je een extra blik voer, wat mooi meegenomen is.
  • Voor meer prangende vragen kan je altijd de Neko Atsume Wiki bezoeken!
7.6 Cat-tastic!

Het is te merken waar de hype vandaan komt: toegankelijke gameplay in een erg schattige game, die ook nog eens gratis is - je kan het perfect spelen zonder één cent uit te geven. Gooi er een hoge speelduur bij en de belofte van meer uitbreidingen en je hebt een degelijke cultgame.

  • Verhaal 5
  • Vormgeving 9
  • Audio 7
  • Gameplay 7
  • Levensduur 10
Share.

About Author

Naomi Busard

Opgegroeid met Ocarina of Time, Banjo-Kazooie en Diablo 2. Casual geek en tettert hierover je oren af als je niet oppast. Tevens een spelling/grammar nazi die op de eindredactie eindelijk een plek heeft gevonden om als pietje precies wat nuttig werk te verrichten.

Reacties