Monster Hunter is onverwachts uitgegroeid tot één van de grootste steunpilaren van moederbedrijf Capcom. Door een steeds grotere fanbase in het Westen en een harde kern in Japan is het langzamerhand één geworden met de Capcom-naam. Het is dan ook niet te verwonderen dat Capcom hun IP wil uitbreiden door te experimenteren met nieuwe formats. En laat dat exact zijn waar Monster Hunter Stories ons brengt. Want Stories is een RPG-spin-off van de bestaande Monster Hunter-games, duidelijk gericht aan een doelpubliek dat iets jonger van aard is. Onze redactie dook in de game, ploeterde erin rond en ging na of het onze verwachtingen tegemoet kwam.

Monster Hunter Stories

Ontwikkelaar: Marvelous
Uitgever: Capcom, Nintendo
Platform: Nintendo 3DS
Aantal spelers: 1, met online multiplayer
Release: 8 oktober 2017
Reviewexemplaar op N3DS verkregen via uitgever.

Een andere kijk op de wereld

Sinds de intrede van Monster Hunter Tri op de Wii ben ik fan van de wereld in Monster Hunter. Een wereld waar de dieren het voor het zeggen hebben en niet de mens, spreekt me nu eenmaal enorm aan. Maar de mens zou de mens niet zijn als hij niet een manier vond om hiermee om te gaan. Dat is in het kort waar een game als Monster Hunter om draait. Want in Monster Hunter gaat het namelijk over de jacht. Jij, de jager, tegen alle kracht, vernuft en kolkende lava-adem die de aarde jouw weg op smijt.

En zo gaat het elke intrede van Monster Hunter. Jagen, verzamelen, epische strijd met bliksemwolven en vuur leviathanen. Maar is dat echt de manier waarop de mens zich behoort te gedragen in een dergelijke volatiele wereld? Is de strijd tegen de natuur een noodzakelijk kwaad? Of zou het ook anders kunnen?

Monster Hunter Stories

VLIEGEN WHOOOOO

Dat is de centrale moraal van Monster Hunter Stories, de RPG-spin-off binnen het Monster Hunter-universum. Want in plaats van monsters aan te vallen in hun natuurlijke habitat, ga je in Monster Hunter Stories een vriendschapsband met diezelfde monsters aan. Exact, binnen het Monster Hunter-universum zijn er een select aantal pacifisten die inherent tégen de massale genocide van deze prachtige wezens zijn. Het doet bij momenten heel hard denken aan How To Train Your Dragon

Hoe train ik mijn bliksemleviathan?

In een klein dorpje in de uithoek van de wereld vind je immers een gezelschap vrienden die per abuis een ei van een Monster (vertederend Monsties genoemd in het spel) ontdekken. Waar je normaliter een Kinship Stone nodig hebt om eieren uit te broeden, gebeurt hier een klein mirakel. Het ei komt uit, zonder Kinship Stone. Een vriend voor het leven wordt geboren. Dat zet een hele serie events in gang, die ertoe leiden dat ons hoofdpersonage de veiligheid van zijn dorp verlaat om de wijde wereld te verkennen. 

Monster Hunter Stories

Je Kinship Stone, de sleutel tot je succes.

Maar niet alleen. Samen met je trouwe Monsties ga je immers het pad van de nobele ontdekkingsreiziger op. Elke hoek, grot en waterval ondersteboven keren, op zoek naar antwoorden. En eieren. Want dat is de motor van Monster Hunter Stories. De nooit-eindigende queeste waarbij je op zoek gaat naar de perfecte partners voor je avonturen. Je ontpopt je tot een heuse nestbezoeker, waarbij je zorgvuldig elk ei wikt en weegt, meeneemt en vervolgens John Hammond-gewijs uitbroedt, zodat je op hen kan imprinten. Een logischer en natuurlijker proces in vergelijking met Pokémon bijvoorbeeld. Zo verzamel je je verschillende partners voor je avonturen.

Pawrtners voor het leven

Partners? Inderdaad, want Monster Hunter zou Monster Hunter niet zijn als het niet een grote diversiteit aan Monsties kan voorleggen. En dat is niet anders in Monster Hunter Stories. Meer nog, de wereld is zo vormgegeven dat het onmogelijk is om met hetzelfde monster alles te verkennen. Je hebt bijvoorbeeld een Tigrex nodig om lianen op te klimmen, of een Barroth om ondergrondse tunnels te verkennen. Elk monster heeft met andere woorden unieke kwaliteiten, die je slim moet inzetten om het meeste uit elke overworld te halen. En dat maakt dat je nooit met één party door heel de verhaallijn trekt. Net als bij Pokémon zal je geregeld een nieuwe party moeten samenstellen, die je toelaat de bloedhete vulkaan of ijskoude toendra te verkennen zonder kleerscheuren.

Maar kleerscheuren lijken onvermijdelijk, gezien de overworld bezaaid is met wilde Monsters. En die zijn er natuurlijk niet zo happig (haha) op zijn dat je hun territorium even komt ingelopen met een horde van je eigen Monsties. En net als in andere RPG’s zal zo’n ontmoeting met een Monster je in een turn-based-battle-omgeving brengen. Maar het verschil met normale RPG’s is dat je hier samen met je Monstie de strijd ingaat en je maar in zekere mate kan bepalen wat hij doet. Monsties hebben nu eenmaal een eigen willetje.

Monster Hunter Stories

Time for Whoop-ass

Meownsterlijk simpel

Het vechtsysteem is simpel, maar meteen duidelijk. Met een Power-, Speed- of Technique-attack kan je de tegenpartij aanvallen. Zie het als een simpele versie van de wapendriehoek uit Fire Emblem-games. Want Power wint immers van Technique, Technique van Speed en Speed van Power. Slaag je erin telkens een goede aanval uit te kiezen? Dan vult je Kinship-meter zich (die de band met je Monstie voorstelt). Eens die vol is, kan je samen met je Monstie vechten als één unit en met één bikkelharde supermove de vijanden (soms letterlijk) de grond inboren. Of doen exploderen in een vortex van lava. Jullie keuze.

Het mag dan simpel lijken, de moeilijkheidsgraad van Monster Hunter Stories kan soms erg exponentieel omhoog gaan. Opnieuw verplicht het spel je ertoe om slim je aanvallen te kiezen, de juiste items te kiezen om je te helpen en bovenal geregeld te wisselen van Monstie. Elk Monstie heeft immers een voorkeur voor een bepaald type aanval en element. Zo zal een Zinogre steeds geneigd zijn een Power- en Speed-aanval te leveren, die daarbovenop een Bliksemelement heeft. Erg goed tegen de vliegende Rathalos, maar minder effectief tegen andere Zinogres bijvoorbeeld. Vergis je niet, Monster Hunter Stories houdt je altijd op de toppen van je tenen.

Monster Hunter Stories

Rathian heeft genoeg van de random encounter.

Het is overigens leuk om te constateren dat de ziel van Monster Hunter altijd heel prominent aanwezig is. De hoeveelheid knipogen naar de kerngames zijn absoluut niet op één hand te tellen. Meer zelfs, de slimme opletter ziet ook alvast een easter egg voor de aankomende Monster Hunter Worldgame. Je hebt echt het gevoel dat deze game zich zo naast de kerngames kan afspelen, waardoor de wereld van Monster Hunter significant uitgebreid wordt. Ook qua muziek voel je je op geen enkel moment in een andere setting dan de grote natuurpracht van Monster Hunter.

Monster Hunter Stories biedt ook meer diepgang dan je op het eerste zicht denkt, door de toevoeging van Monstie Genetica. Je kan je Monsties immers fusioneren tot betere versies van zichzelf, door slim in te zetten op de DNA-matrix die elk Monstie bezit. Zo kun je zelfs vaardigheden aan Monsties geven die niet eigen zijn aan hun soort. Zoals bijvoorbeeld de Lagombi, die zich normaliter enkel beperkt tot sneeuwballen gooien, een Fireball-gen te geven. Zo kan die ook een gloeiende bol lava spuwen als het nodig is. Handig in die ijswereld.

Doorbijten

In totaal zit je met Monster Hunter Stories aan een campagne van ongeveer 30 uur, wiens levensduur hard verlengd wordt door het (broodnodige) zoeken naar nieuwe Monsties en bijhorende vaardigheden voor je bestaande crew moordgezelschapsdieren. Naarmate je je verder door de campagne beweegt, kan je ook steeds zeldzamere Monsties rekruteren, met alle voordelen van dien. Die hebben immers leukere combinaties van genmutaties.

Monster Hunter Stories

Het lijkt alsof deze Zinogre net een grap vertelde…

Samengenomen levert Monster Hunter Stories ons een RPG-spin-off die we niet anders dan geslaagd kunnen noemen. De game blijft hondstrouw aan de lore van Monster Hunter en breidt deze succesvol uit met een morele strekking die niet meer te verwaarlozen valt in het narratief van de reeks. Neem daarbij de meest visueel impressionante 3DS-game, gepaard met de anticipatie die je enkel voelt bij het uitbroeden van een zeldzaam ei en je hebt een meer dan waardig alternatief voor Pokémon in je handen.

Denk eraan. Make love, not war, people. 


Monster Hunter Stories bij bol.com

8 Nyavontuur

Monster Hunter Stories is een prachtige 3DS-game die een waardige RPG-spin-off blijkt te zijn van een Capcom-paradepaardje. Ondanks de simpele combat ben je best veel uren zoet met dit meer dan waardig alternatief aan Pokémon. Voor liefhebbers smullen, voor nieuwkomers een frisse wind.

  • Verhaal 7
  • Vormgeving 9
  • Gameplay 8
  • Audio 8
  • Levensduur 7
Share.

About Author

Avatar

Navigator Games & Kijken. Overwinnaar Pokémon Championship 2000. Droomt uitsluitend in epische bliksemzwaardgevechten. Trust in Nic Cage. NNID: Sjmille

Reacties