Wat je moet onthouden van de Playstation Experience 2016

0

Dit jaar vond voor de derde keer het Playstation Experience evenement plaats. De lange presentatie zet zoals de naam doet vermoeden uitsluitend de console van Sony in de kijker. Dit jaar geen enkele nieuwe hardware, maar wel een pak games. Hierin zitten natuurlijk de gebruikelijke remakes/hd-collecties, maar ook een paar aankondigingen die niemand echt had zien aankomen. Een mini-bombshell vlak voor het eindejaar, en dit moet je er zeker van onthouden.

Een standalone extensie voor Uncharted 4

Sterk door zijn succes met de dit jaar uitgekomen Uncharted 4, heeft studio Naughty Dog al meteen ingezet op een uitbreiding. We krijgen gelukkig geen dwaze mappack voor de multiplayer, maar een volwaardig en standalone-avontuur. Hierin laat Nathan het spotlicht wel voor zijn vrouwelijke tegenhangsters Chlöe Frazer en Nadine Ross. Aan de trailer te zien gaan onze protagonisten iets geluidlozer te werk, al kunnen ze duidelijk wel hun mannetje staan als de poppen aan het dansen gaan. Hoe de vork in de steel zit voor dit verhaal zal de tijd (en marketingcampagne) wel uitwijzen.

Crash Bandicoot nostalgia bundle

Dat Activision jaren geleden de rechten op de bekendste bandicoot ter wereld verwierf schoot meer dan één speler in het verkeerde keelgat. Niet alleen kwamen er een hoop titels van betwistbare kwaliteit uit, sinds de hernieuwing van de licentie in 2011 kwam Crash gewoonweg niet meer aan de bak. Activision staat natuurlijk bekend voor zijn innovatieve licenties en revolutionaire aanpak in ontwikkeling, dus hier is een remaster-bundel! Godzijdank gaan ze niets uit hun stallen vernieuwen, maar wel de eerste drie top-episodes van toen de serie nog in bezit was van Naughty Dog. Dat alle sterfanimaties getrouw moeten worden overgenomen lijkt ons vanzelfsprekend.

I’ll be Knack

Een barslechte ontvangst is voor SIE-Japan geen reden om te stoppen met wat ze doen, in tegendeel zelfs. Met Knack 2 hoopt de studio alleszins de kindvriendelijke mascotte weer wat positief in de kijker te zetten. De trailer geeft natuurlijk nog niet prijs of de leveldesign verbeterd is en de of de talloze bugs verdwenen zijn. Wel zien we dat co-op een wat volwaardigere functie zal vervullen. Kan de studio zijn ideeën deze keer wel verzilveren?

Let it Die- free to play en nu verkrijgbaar

Let It Die is een titel die je zeker een kans moet geven. Niet alleen is het een werk uit de knotsgekke stallen van Grasshopper Manufacture, het is ook free-to-play en nu al verkrijgbaar op het PSN. Met de trailer alleen is het genre misschien niet duidelijk. Het gaat hier om een survival/actie-game met een lichte RPG-dimensie. Het langgerekte label kan weliswaar vervangen worden door een pertinente vergelijking: neopunk Dark Souls. Als dat je aanspreekt hoef je niet te twijfelen, en als je ons al even volgt weet je dat wij ook al op de kar zijn gesprongen.

Naast deze grote titels kwamen ook wat minder bekende games even dag zeggen. De lijst is lang maar onder andere de veelbelovende online fighting/adventure-game Absolver had een nieuwe trailer mee, Supergiant’s nieuwste creatie Pyre liet wat meer van zich zien en ook NieR Automata, het laatste werk van PlatinumGames, genoot van wat tijd op de presentatie.

Ports & Remakes grabbelton

Naast Crash Bandicoot, dat wel zijn eigen ondertitel in dit artikel verdiende, waren er nog meer remakes afgezakt naar de Playstation Experience. Zo komt de iconische racing franchise WipeOut nog eens aan de bak met een remake-collectie dat zowel de HD, HD Fury als 2048 iteraties zal bevatten. Wie wat verder wil terugblikken kan zich verheugen op een opgefriste versie van het unieke ritmespel PaRappa the Rapper, strategie boegbeeld op PSP Patapon, of de kleurrijke platformer LocoRoco. Twee titels vallen echter op in deze aankondigingsgolf: de wederkeer van de actie klassieker Yakuza en de wedergeboorte van 1v1 monument Windjammers. Je hoort dat goed, Windjammers. Naast een grafische opsmuk kan je natuurlijk ook op wat vernieuwde features tellen, zoals een online modus.

Yakuza Kiwami

Windjammers

You ain’t seen the Last of Us

Afsluiten doet de Playstation Experience in stijl: een rechtstreeks vervolg op The Last of Us! Het verhaal van Ellie en Joël gaat dus wel door. Uiteraard weten we momenteel evenveel als een Noord-Koreaanse burger over de rest van de wereld: niets. Het is duidelijk dat beide personages ouder zijn, maar wat er gaande is blijft een raadsel. Een vervolg was natuurlijk onvermijdelijk gezien het kritisch en vooral financieel succes van de titel. Alleen is de vraag of de makers het verhaal even succesvol kunnen voortzetten. De kracht van The Last of Us was namelijk zijn nogal duidelijke einde; eentje waar het verhaal af was. Desalniettemin kunnen we logischerwijze vertrouwen op de expertise van studio Naughty Dog. Als iemand de nu Last of Us-serie kan vormgeven en tot cultstatus hijsen, dan zijn zij het wel.

Zo, bijgebeend. Al bij al een verrassend stevige Playstation Experience met onverwachte aankondigingen. Vooral een vervolg op The Last of Us was een totale, maar niet onaangename, verrassing. Wat vond jij ervan? Melken ze Ellie en Joel uit? Of kan het je niets schelen en was de Crash Bandicoot remake voldoende? Of loop je net als mederedacteur Alexander al te stuiptrekken bij het idee Windjammers weer vast te pakken. Voor al jullie reacties maar één plek: de comments!

Share.

About Author

Jason Blomme

Games games en nog eens games. Ik ben geboren met een controller in de handen en zal zo waarschijnlijk ook heengaan. En podcasts.

Reacties