Metal Gear Solid: de bizarste boss battles!

0

Vandaag op 13 juli kan Hideo Kojima, de enige echte rock-god van video games, dertig kaarsjes uitblazen op een kartonnen doos-vormige taart. Zijn geesteskind, de Metal Gear-franchise, nestelt zich namelijk op tram drie. De vraag die op iedereen zijn lippen brand tijdens het feestje: waar blijven de androgyne David Bowie getinte strippers? Bij ons stelden we echter enkel de vraag welk aspect van de Metal Gear Solid franchise we in de verf willen zetten. Het logische antwoord: de kleurrijke baas gevechten, want daar staat de wereld’s meest gestoorde spion soap opera voor bekend, te samen met onmogelijk gecompliceerde verhaallijnen en ingenieuze gameplay.

Metal Gear Solid – Vulcan Raven

Psycho Mantis dit, controller van poort 1 naar poort 2 dat… De discussie over baas gevechten zal vaak stil komen te staan bij deze zwevende Rus. Ergens terecht, want het was een unieke gimmick. In de schaduw van dit iconisch gevecht rust echter een met minigun bewapende sjamaan. Net zoals baas Liquid Snake heeft ook deze man een allergie voor hemden, shirts, truien en alles van kledij dat zijn majestueuze bovenlichaam bedekt.

Het is met deze halfnaakte man dat je een waar kat-en-muis spel gaat spelen in een verlaten magazijn vol containers. In dit metalen doolhof wandelt de menselijke tank continu achter je aan, klaar om je lichaam vol kogels te doorzeven. Het is een waar genot om continu valstrikken klaar te zetten om beetje bij beetje zijn levensbalk naar beneden te kappen. Het hek is al helemaal van de dam wanneer je als een ware moderne David (Hayter) je guided missiles bovenhaalt om er de nietsvermoedende Goliath mee in de rug te schieten.

Wanneet het je eindelijk lukt om hem neer te krijgen, wordt hij op poëtische wijze verslonden door zijn eigen raven.

Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty – Fatman

Michiel: Wie terrorist zegt, denkt misschien niet meteen aan een aan obesitas lijdende inline skater, en toch schotelde Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty ons deze waanzin voor in de persoon van Fatman. Dat hij een beetje geobsedeerd was door explosieven, bleek al toen hij op tienjarige leeftijd zomaar eventjes een werkende atoombom bouwden en tijdens het incident op de Big Shell zal je dan ook meerdere bommen moeten ontmantelen. Elke bom is een persoonlijk meesterwerk dat de Emperor of Explosives nog ondertekende door zijn persoonlijk parfum erop te sproeien.

Het gevecht tegen Fatman op het helipad stelt spelers tegenover een nogal absurde situatie. Door zijn uiterlijk denk je misschien dat je hem gemakkelijk zal kunnen raken, maar dan begint hij snel rond te skaten en overal bommen te plaatsen of op Raiden te schieten. De eerste keer dat hij snel en hard tegen Raiden kwakt, is dan ook een raar moment. Het wordt een gevecht tegen de tijd, want je moet niet enkel Fatman verslaan (door hem op de grond te krijgen en hem dan neer te schieten of, als je heel getalenteerd bent, hem in zijn hoofd te schieten terwijl hij rond sjeest), maar je moet ook nog alle bommen ontmantelen. Zelfs als hij verslagen is (wat hij niet zo erg vindt, want hij heeft zijn mentor kunnen overtreffen), laat hij een relatief goed verborgen bom achter. Als je eenmaal de flow van de confrontatie doorhebt, is het gevecht tussen Raiden en Fatman zeker niet het moeilijkste van MGS2, maar wat mij betreft wel het meest memorabele.

Metal Gear Solid 3: Snake Eater – The Pain

Yves: Metal Gear Solid 3 heeft geen gebrek aan batshit crazy boss-fights maar deze is er toch wel eentje om te onthouden. Een veteraan van WOII die dankzij(?) een infectie van een parasiet insecten kan gebieden door middel van feromonen? En dan nog eens grote hoeveelheden adrenaline kan produceren waardoor hij met intense pijn kan omgaan? Het resultaat: a man made of hornets. Classic MGS.

metal gear solid 3 snake eater the pain bossHet gevecht met The Pain vindt plaats in een grot, waar je uiteraard begroet wordt door een gigantische zwerm wespen. The Pain gooit meteen een paar ampules met feromonen richting Snake om zijn wespen richting Snake te sturen, want zoals wel vaker in de MGS-games, moet ook deze rakker berusten op een paar ingenieuze trucjes om zijn act met veel drama over te brengen. Nog een leuk weetje: The Pain heeft een koninginnewesp verstopt in een compartiment van zijn beschermende pak. Het geluid dat deze maakt met haar vleugels, in combinatie met de feromonen, zorgt er voor dat de wespen denken dat hij de koningin is. Clever!

Maar het moment suprême is toch wel wanneer The Pain zijn balaclava verwijdert en hij zijn zogenaamde bullet bees aan gigantische snelheid afvuurt op Snake, rechtstreeks uit zijn mond! Nee, zelf een evenbeeld van jezelf creëren volledig gemaakt uit wespen kan hier niet aan tippen.

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots – Crying Wolf

Wanneer het duidelijk werd in MGS4 dat Old Snake terug naar Shadow Moses moest voor wat onafgemaakte zaakjes, begon mijn nostalgie-metertje te tingelen. Terug doorheen de claustrofobische gangen en besneeuwde vlaktes van de verlaten wapenbasis. De plek waar hij zijn kwaadaardige tweeling broer bevocht. Na een heleboel gesluip doorheen de ijskoude gangen, kom je terecht op een groot plein in het midden van de basis.

Nauwelijks kun je een schot ontwijken van Crying Wolf, één van de complete krankjorum vrouwen van de Beauty & the Beast unit. Dit gevecht is zowel een ode aan het originele gevecht met Sniper Wolf uit MGS1 als een nieuwe versie van een sniper battle. Je kunt je niet zomaar ergens nestelen in een put en haar vol lood pompen. Je zal continu op verplaatsing moeten gaan, want Crying Wolf heeft namelijk ook haar eigen robot-wolf-pak waarmee ze je heel de tijd opjaagt. Ondertussen loopt ook heel de arena vol met gewone soldaten, wiens kogels je even goed fataal kunnen worden.

Metal Gear Solid: Peace Walker – Gear REX

Gedurende het verhaal van Peace Walker ben je continu bezig met het verslaan van tanks, helikopters, jeeps en AI wapens. Helaas slaagde geen enkel van deze erin om een blijvende indruk na te laten. De echt leuke gevechten kom je pas tegen nadat een pratende kat je naar een mysterieus eiland vaart. De naam Trenya zal wel een lampje doen branden bij de Monster Hunter-fans. Hier lopen drie grote monsters rond, waaronder dit monster van adel.  De lokale bevolking zweert dat dit een zuur-spuwende zombie dinosaurus is. Wij weten echter dat dit Godzilla afdankertje al een geluk geen canon is, en eerder een knipoog naar de originele Metal Gear REX uit MGS1.

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain – The Skulls: Mist Unit

Wanneer je in het begin van het spel de gevangengenomen Kaz gaat bevrijden, werp je de arme uitgehongerde sukkelaar op je paard en begin je richting de LZ te galopperen. Dit was ten minste het plan, maar dan duikt er opeens uit het niets een dikke mist op. Doorheen die grijze troebele lucht strompelen vier zwarte gestaltes alsof ze net van de set van Dawn of the Dead kwamen. Wanneer ze echter jouw aanwezigheid opmerken, veranderen ze in ware übermenschen die je het vuur onder de schenen leggen. Maken dat je daar godverdomme weg bent, is de boodschap.

Doorheen het spel heb je verschillende confrontaties met de SKULL unit, maar het is uiteindelijk het gevecht op een verlaten vlieghaven die me het langste bijbleef. Wanneer je helikopter uit de lucht werd geknald, zie je dat je opnieuw omringd bent door een ondoordringbare mist, en dat je helikopter volledig stuk is geroest. Ondertussen wordt je omringd door vijandige soldaten, die opeens stuk voor stuk beginnen neer te vallen. De abominabele Mist Unit slaagt opnieuw toe! Ditmaal zijn de vier monsterachtige soldaten van plan om jouw leven te beëindigen met hun machetes en bovennatuurlijke krachten (die natuurlijk een pseudo-wetenschappelijke uitleg hebben natuurlijk).

Share.

About Author

Geekster

Uw moederschip met als missie: duidelijkheid scheppen in de oneindige kosmos der geeks en popcultuur trivia. Doorheen de meteorietenregen van comics, games, boeken films & series.

Reacties