Gwent Gamescom Hands-on: geen Hearthstone maar met tijd gwent alles

0

Gwent is als die ene liefde die graag hard-to-get speelt. De game wordt uitgebracht op consoles en pc maar laat de Apple-producten, zowel desktop als mobiel, aan hun lot over. Laat ik nu net een fervent Apple-gebruiker zijn. Gelukkig kan ik nog rekenen op de krachtige, zwarte ros van Sony om Gwent binnen te rijven. We hadden een afspraak met de vikings van CD Projekt Red om het even te hebben over de huidige staat en de toekomst van het kaartenspel.

Waar Gwent nu staat

Momenteel zit het spel nog volop in public beta. De developers zijn nu druk bezig om aan de hand van de statistieken balans te brengen. Het doel van Gwent is om spelers te laten winnen op basis van skill, niet geluk. Waardoor we dus kunnen concluderen dat RNG minder prominent zal aanwezig zijn dan in Hearthstone.

CD Projekt Red heeft al een eerste test gedaan hoe ze Gwent kunnen gebruiken voor e-sports. Het resultaat is Gwent Masters. Het systeem is in grote lijnen hetzelfde principe als Hearthstone. Wat wel opvalt, zijn de grote prijzen die al gewonnen kunnen worden. Voor een spel dat nog maar in beta is,  wordt er best wel hard ingezet op het competitieve. De vraag is natuurlijk of dit wel interessant is, om in dit vroege stadium daar al over na te denken.

Ook kregen we een blik op een nieuwe geplande update waaronder 30 nieuwe kaarten, een chatfunctie en andere sociale features zoals een eigen profiel met banner.

Hoe Gwent nu speelt

Zoals eerder vermeld kan je de game nu installeren op je PS4 en na mijn heel korte hands-on op Gamescom, heb ik dat dan ook gedaan. Eerste indruk was confronterend: ik kon met moeite de tekst lezen van de kaarten. Akkoord, ik heb geen mastodont van een scherm in mijn living staan maar blijkt dat mensen die beter bedeeld zijn qua televisiebreedte ook problemen hebben met de kleine letters. Volgens mij werd de game integraal gekopieerd voor PS4 zonder aan veel optimalisatie te doen. Een zeer spijtig verhaal.

Gwent FractiesNu, zodra je 5 cm van je scherm gekluisterd zit, is de gameplay wel fijn. Er zijn vijf verschillende soorten decks, elk met hun eigen manier van spelen: Monsters, Nilfgaard, Northern Realms, Scoia’tael en Skellige. De kern van het spel blijft ongewijzigd sinds Witcher 3: de spelers krijgen x-aantal kaarten bij de start van het spel en moet in 3 rondes proberen meer punten te scoren dan de tegenstander. Er zijn echter verschillende kaarten die andere kaarten kunnen doen blokkeren of volledig van de kaart kunnen vegen.

Gwent zal voor eeuwig moeten vechten tegen de parallel die gelegd wordt met Hearthstone, Blizzard’s Card game. In mijn ogen zijn het heel verschillende games, met elk hun voor- en nadelen, dus ik geloof er oprecht in dat er een markt is voor Gwent en dat deze perfect naast Hearthstone kan bestaan. Mits optimalisatie voor console én het maken van een mobiele app uiteraard.

Gwent: Thronebreaker

Gwent: Thronebreaker is een singleplayer story-driven game die zich afspeelt voor de Witcher-reeks. Het verhaal draait rond Meve, koningin van 2 steden. Een invasie loert om de hoek en ze is gedwongen het oorlogspad terug te zoeken.

Mijn eerste indruk was dat er duidelijk is nagedacht om meer te doen dan de zoveelste digitale cardgame. Hoofdzakelijk spelen we van in een interactieve wereld in isometrisch perspectief. Daar zullen we door de kaart navigeren en praten met personages. Het personage visualiseert trouwens haar volledige leger. Zo is het nodig om bij avondval een kamp op te zetten om te rusten. Tijdens deze momenten kan je decks unlocken en ontwikkelen, praten met je handlangers enzoverder. Alle dialogen worden via voice-over ingesproken.

Tijdens onze preview werd wel al snel duidelijk dat dit behoorlijk snel ging vervelen. De teksten waren niet altijd even interessant en ook het voice-overwerk liet op sommige momenten echt te wensen over. Ik vermoed dat die dialogen makkelijk over te slaan vallen, maar het is op dit moment één van de weinige meerwaarden aan het spel. Iets dat hen differentieert van de concurrentie. Dit en de wereld in isometrisch perspectief natuurlijk. Maar ook die wereld was eigenlijk best oninspirerend. Er was heel weinig te doen en te ontdekken. Dat zijn echt 2 zaken waar CD Projekt Red écht zal moeten aan sleutelen vooraleer ze het lanceren.

Dat gezegd zijnde: we moeten die ontwikkelaars wel een pluim geven dat ze durven verder nadenken. Het was makkelijk geweest om een game zoals Hearthstone te maken.  We kunnen eigenlijk concluderen dat Thronebreaker niet moet onderdoen qua ambitie maar best nog wat werk nodig heeft vooraleer we over een afgewerkt product kunnen praten.

Share.

About Author

Davy

Contrasten, tegengestelden én paradoxen. Allemaal gebundeld in een bebaard mensenlichaam. Kapitein, weetjesverzamelaar, liefhebber van comics.

Reacties