Geekster Griezelt: Games

0

Halloween komt er bijna aan en dat wil zeggen dat het tijd is om je huis donker te maken en te genieten van een goeie dosis horror! Gamen als horrorfan is griezelen op een heel ander niveau dan bij films en series: je bent immers zelf de persoon die de donkere gang in wandelt waar er duidelijk een jumpscare zit te wachten. Voor degene onder jullie met stalen zenuwen en een sterk hart hebben we een lijst samengesteld van onze persoonlijke favoriete griezelgames.

Jens – Until Dawn

Until Dawn heeft een setting die intussen standaard geworden is: Een groep tieners die alleen in een blokhut verblijven in the middle of nowhere met geen GSM-signaal of uitweg. Er doen zich enkele griezelige gebeurtenissen voor en het is aan jou als speler om keuzes te maken. Neem je de lange maar veilige route, of ga je het korte, gevaarlijke pad op? Ga je controleren wat dat geluid was? Wie van je vrienden probeer je te redden?

In Until Dawn bestuur je elk personage uit een vriendengroep. Je keuzes hebben invloed op de onderlinge relaties van de personages en op hun overlevingskansen. Het spel ziet er akelig echt uit en de acteurs die aanwezig zijn in de game spelen hun rollen uitstekend. Hoewel ik er vaak een demonisch soort plezier uit haalde om een hatelijk personage zijn of haar dood in te sturen met domme keuzes, moet ik eerlijk toegeven dat mijn hart wel meer dan eens sneller is beginnen slaan op de spannende momenten van de game. Zeker niet voor watjes!

Nils – Eternal Darkness

Er is geen enkel spel dat zo’n indruk op me heeft achtergelaten als Eternal Darkness. Het was één van de eerste GameCube-titels en een intrede van Nintendo in het horror genre, via partner Silicon Knights. Hoewel dit spel geen commercieel succes was, staat het wel in de Nintendo Hall of Fame voor zijn unieke gameplay elementen. Terecht, want dit spel speelt met je bewustzijn. De verhaallijn gaat naadloos over van het ene puzzelstuk naar het andere, tot alles in elkaar klikt tot één groot duister geheel. De verhaallijn combineert een bijzonder aantal personages op een manier die duidelijk enkel een poppenmeester kan bedacht hebben.

Dit spel gebruikt ook een Sanity Meter bovenop je health– en mana-meter, wat overigens gepatenteerd is door Nintendo. Hoe meer een vijand je in het oog had, hoe lager die meter begon te zinken. En dan begon het spel wel heel funky te worden. Het begon te spelen met je emoties. Eerst subtiel, zodat je het niet merkt, daarna Insidious-praktijken. Je betreedt een kamer en bloed begint subtiel druppelsgewijs van de muren te glijden. Je inspecteerd een bad en je krijgt een flash forward te zien naar je personage dat in datzelfde bad baadt in het bloed. Ingebouwde tv-glitches, waardoor je twijfelt aan je tv, je console, alles. Je kende de duisternis niet, tot je Eternal Darkness speelde. Het beste griezelspel in mijn Necronomicon.

Timothy – Silent Hill 2

Silent Hill 2 is in mijn ogen een perfect spel. Soms heb je iets dat je zo goed, zo mooi en zo perfect vindt, dat het moeilijk is om het accuraat te beschrijven met een woordenlimiet. Ik ga echter mijn best doen. Waarom hou ik het spel zo hoog in achting? Dit komt door een aangrijpend verhaal, een vreemde cast, een deprimerende stad vol groteske monsters, een prachtige, triestige soundtrack, en intelligente puzzels. Je speelt James Sunderland, die naar Silent Hill gaat omdat hij een brief van zijn vrouw kreeg. Vreemd genoeg is ze wel al drie jaar dood.

Eenmaal je in het in mist gehulde stadje, is het tijd om op verkenning te gaan op zoek naar je vrouw. Stuk per stuk openen zich nieuwe locaties voor jou waarin het wemelt met ranzige wezens die gebaseerd zijn op jouw nachtmerries. Silent Hill is zo vriendelijk om zich aan te passen aan jouw zwakke psyche en confronteert je met je grootste nachtmerries. Het is ook hier dat we de mascotte van de franchise, Pyramid Head, voor het eerst te zien krijgen. Het wezen is een absolute natuurkracht waarvoor ook de rest van de monsters in de stad doodsbang zijn.

Het is gemakkelijk om naar een trailer of een afbeelding te kijken, maar ik vind dat de soundtrack zo goed de hopeloze, eenzame en enge sfeer kan overbrengen dat ik aandring om hier eens een kleine twee minuten naar te luisteren.

Yves – Resident Evil

Resident Evil (バイオハザード of Biohazard in Japan) blijft mijn absolute favoriet onder de horror-games. De game ontleent veel elementen aan klassieke horrorfilms en thrillers zoals bijvoorbeeld The Shining van Stanley Kubrick uit 1980. Door het gebruik van vaste camerahoeken en pre-rendered achtergronden, konden de ontwikkelaars bij Capcom, in combinatie met de juiste belichting en (gebrek aan) geluid, voor elke scène de juiste sfeer creëren. Zo worden er samen met de juiste geluidseffecten enorm spannende en angstaanjagende momenten in scène gezet.

Wat de klassieke Resident Evil-games voor mij ook zo goed maakt, is het feit dat ze eigenlijk puzzel- en item-managementgames zijn. De personages trachten te overleven ondanks de vele uitdagingen, met heel erg beperkte middelen voor handen. Dit in tegenstelling tot de meeste action-games is het personage in een survival-horrorgame opzettelijk trager en kwetsbaarder. Bovendien hebben wapens, hoe krachtig deze ook mogen zijn, een beperkte voorraad ammunitie en zijn healing items een bijzonder schaars goed. Op deze manier wordt elke vijand in de game een echte bedreiging. De speler moet constant op zijn hoede zijn, want elke misstap kan verschrikkelijke gevolgen hebben.

In 2002 kwam er een remake van Resident Evil, door niemand minder dan Shinji Mikami zelf, de man achter het meesterlijke origineel. De game behield de oorspronkelijke gameplay, alsook de pre-rendered achtergronden en vaste camerahoeken, maar dit keer met een veel spectaculairder resultaat. Enkele van de puzzels werden aangepast, er kwam een nieuw stuk bij om te ontdekken en ook het script werd onder handen genomen. Alle stemmen van de personages en de soundtrack werden ook opnieuw opgenomen. De remake is digitaal verkrijgbaar op PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One en Steam.

 

Share.

About Author

Jens Osaer

Jens speelt games, is gepassioneerd door Dungeons & Dragons en maakt deel uit van Elven Voor Twaalven. Daarnaast leest hij ook graag eens een boek of comic.

Reacties