Verhalen uit het ondergrondse: Amiibo-geddon

2

Met enige nervositeit en een dreigend gevoel van onbehagen waag ik me aan dit artikel. Als onderzoeksjournalist ben ik immers geïnfiltreerd in een schimmige wereld van geld, geweld en bloederige knokpartijen die het daglicht niet kunnen verdragen. Een wereld die verklikkers geen warm hart toedraagt. Want iedereen kent de eerste regel van Amiibo Fight Club: You do not talk about Amiibo Fight Club.

We hadden het kunnen zien aankomen. Hoewel de Amiibo’s van Nintendo eerst werden afgedaan als een schattige doch portefeuillekwetsende gimmick met uitermate beperkte toepassingen, duurde het niet lang vooraleer de eerste fans het verborgen potentieel van de Amiibo’s ontdekten. In Super Smash bros. WiiU/ 3DS konden deze schattige figurines, mits een strak trainingsregime, uitgroeien tot ware moordmachines die hun eigenaars consistent overtuigend in het stof deden bijten. The student had become the master. Iedereen in het circuit spreekt nog steeds in fluisterende tonen vol ontzag over Waveshine, de Fox Amiibo die voor de grap in een toernooi werd gedropt, maar het uiteindelijk tot de derde plaats schopte.

fox_opt-1

Waveshine effende de baan en zal later ongetwijfeld in hetzelfde rijtje belanden als Maria van Metropolis (1927), David uit Artificial Intelligence: A.I. (2001) en B1-66ER uit The Animatrix (2003). Zijn optreden zette de Smash-community aan het denken. In hun handen hadden ze eindelijk een artificiële intelligentie die hun eigen kunnen oversteeg, voor zichzelf kon denken, leren, adapteren, maar uiteindelijk toch trouw bleef aan zijn eigenaar. Om erachter te komen wat kinderen (lichamelijk of geestelijk) met verzamelbare wezentjes met verwoestende krachten konden aanvangen, moest men niet verder kijken dan die àndere franchise van Nintendo: Pokémon.

1413813225-4Juist ja. Je laat ze willens nillens tegen elkaar vechten voor je eigen vermaak en profijt. En dat is een gladde helling. Wie zal zeggen hoe het begonnen is? Misschien waren het wel enkele verveelde vrienden, die met een biertje en wat nacho’s hun Amiibo’s tegen elkaar lieten vechten terwijl ze zelf eventjes hun duimspieren lieten rusten.

“Wedden dat mijn Link-Amiibo jouw Mario-Amiibo compleet vermorzelt…?”

Via een achterdeurtje van een overdag o zo respectabele winkel, duiken we de schimmige wereld van de Amiibo bloodfights binnen. In tegenstelling tot reguliere hanengevechten, moet je geen buitenwippers of tough guys hebben om aan de deur te staan: Amiibo’s zelf zijn de sleutel om de arena te kunnen betreden. Dit toegangssysteem, simpel in z’n eenvoud, werd op punt gesteld nadat men ontdekte dat Amiibo’s dankzij hun NFC (Near Field Communication) hun eigenaar gratis toegang konden verlenen tot de metro van Moskou.

n9bfie7qpvctgt2enu2s

Ik kom gelukkig goed voorbereid: mijn eigen Zelda-Amiibo, Princess Z, verleent me toegang tot het ongure achterkamertje waar de magie gebeurt. De enige verlichting komt van het televisiescherm waarop deze gevechten op leven en dood zich afspelen. Terwijl de huidige slachtpartij op z’n einde loopt, zet ik een handvol euro’s in op de volgende match: Sheikah VS Smilyoshi. Het is bepaald niet spannend: Yoshi never stood a chance. Terwijl ik mijn inzet zie smelten als sneeuw voor de zon, vraag ik me af wat er na de strijd met de verliezende gladiator gebeurt. Een vaste klant vertelt me dat die ongetwijfeld opnieuw getraind zal worden in een van de zogeheten Koreaanse dodenkampen. Een lot dat ook de overwinnaar niet bespaard zal blijven: rust roest, een kampioen moet immers scherp blijven.

ca2c81eff2dd8acfbaa40dbd7827533d

De frisse nachtlucht geeft me de rillingen wanneer ik buiten kom. Het is een louche wereld en nu Nintendo zijn plannen bekend heeft gemaakt om ook Amiibo’s in kaartvorm op de markt te brengen, zal het alleen maar gemakkelijker worden om onschuldige slachtoffers en jeugdige enthousiastelingen binnen te lokken en te breken.

Een zorgwekkende evolutie. Maar wat kan men eraan doen? De Amiibo’s zijn een van de beste ideeën die Nintendo in lange tijd gehad heeft, ze zullen ze niet zomaar van de markt halen. Het antwoord is simpel: legalize it.

De eerste stappen in die richting werden al ondernomen. Onlangs werd het Amiibo Fighting Championship in het leven geroepen.

panel-76692655-image-1ecdb7139243c583-320

Dit legitieme Amiibo-toernooi treedt in het daglicht en haalt zo de sport uit de schaduwen. Meer nog: dankzij hun Twitch-kanaal AmiiboFighter wordt het een echte spectator sport en kan je thuis vanuit je luie zetel naar de wedstrijd kijken. In tegenstelling tot vanuit je luie zetel in een of ander duister achterkamertje. Voor iedere minuut die je naar de stream kijkt, kan je vijf coins verdienen. Deze coins kan je dan inzetten op de uitkomst van de match met het commando !bet <aantal coins> <het nummer van de Amiibo waar je op inzet>. Met je gewonnen coins kan je deelnemen aan een dagelijkse loterij, waarna de winnaars kunnen bepalen welke Amiibo’s de volgende keer het strijdperk betreden, of, desgewenst, de naam en configuratie van de Amiibo’s kunnen aanpassen.

It’s a brave new world.

Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties