Valley of the Kings: begraaf jezelf als een farao (review)

0

Wat zou jij meenemen mocht er een leven na de dood zijn? De Egyptenaren waren hier in ieder geval vast van overtuigd en namen dan ook al hun kostbaarste bezittingen mee. In Valley of the Kings is het nu jouw beurt om je tombe zo rijkelijk mogelijk te vullen!

Gameplay

Valley of the Kings is een deck-builder voor 2 tot 4 spelers vanaf 14 jaar die een half uurtje tot 45 minuten in beslag neemt. De bedoeling van het spel is om zoveel mogelijk artefacten te kopen en die zo snel mogelijk in je graftombe te krijgen. Probeer ook objecten van dezelfde soort te bemachtigen, want die gaan je punten sterk de hoogte in jagen.

Elke speler krijgt bij de start een tombe en een stapel van tien kaarten. Deze kaarten worden goed geschud waarna de eerste vijf ervan je starthand vormen. Na iedere beurt neem je opnieuw vijf kaarten van je stapel. Tijdens je beurt zal je steeds heel jouw hand uitspelen en moet je dus plannen hoe je deze kaarten het best gebruikt. Je kunt ze voor hun actie spelen of voor de goudwaarde die erop staat. De mogelijke acties die je kunt doen, verschillen sterk van elkaar. Zo kun je soms extra kaarten naar je tombe brengen of andere spelers met een van jouw mindere kaarten opzadelen. Met het goud kun je nieuwe kaarten kopen, die in het midden op tafel liggen. Deze liggen in de vorm van een piramide boven elkaar (drie onderaan, twee erbovenop en nog een als top). Je kunt enkel van de onderste rij kopen, maar zodra daar iets verdwijnt, valt alles erboven een rij naar beneden. Je beïnvloedt op die manier dus de mogelijkheden van de volgende speler. De bovenste kaarten worden steeds na elke beurt opnieuw aangevuld. Koop je tijdens je beurt echter niets, dan ben je verplicht om een kaart uit de piramide weg te gooien. Dit zorgt ervoor dat het spel zeer snel verloopt, want de piramide blijft altijd afbrokkelen!

Tijdens je beurt mag je ook een van je kaarten naar jouw tombe brengen. Hier krijg je dan geen goud van en je kunt de actie niet doen, maar op het einde van het spel krijg je wel enkel punten voor de kaarten in je tombe. Voor sets van dezelfde kleur krijg je het aantal kaarten in het kwadraat aan punten. Enkel de neutrale kaarten en unieke artefacten leveren een vast bedrag op. Het is ook een goed idee om zo snel mogelijk van je slechte kaarten af te raken om zo je deck wat uit te dunnen. Je startkaarten kun je dus best zo snel mogelijk proberen weg te geven of in je graftombe plaatsen. Het spel eindigt wanneer de piramide niet meer kan aangevuld worden en iedereen evenveel beurten heeft gehad.

Vormgeving

Valley of the Kings heeft een zeer mooie tekenstijl, de artefacten zien er bijna levensecht uit. De kaarten worden ook weergegeven als een stukje perkament, versierd met de typische hiërogliefen. En wat ik vooral zeer leuk vind, is de kleine beschrijving onderaan elk artefact. Hier krijg je een beetje informatie waarvoor deze dingen gebruikt werden of algemene achtergrond van het oude Egypte en dat draagt toch bij tot de sfeer van dit spel.

Dankzij een goed gebruik van kleuren en symbolen zijn de verschillende sets ook makkelijk van elkaar te onderscheiden. De teksten zijn duidelijk leesbaar en alle symbolen zijn makkelijk te herkennen.

Leerbaarheid

Valley of the Kings is zeer makkelijk aan te leren, maar moeilijk om te beheersen. De regels zijn eenvoudig: gebruik een kaart voor de actie erop of het goud ervan en probeer je tombe zo vol mogelijk te krijgen. Je gaat echter snel inzien dat dit niet zo simpel is als het klinkt. De piramide loopt sneller leeg dan je zou verwachten en je wilt vaak kaarten die je veel punten zouden opleveren in je tombe nog bijhouden voor hun effect. Dat zorgt voor moeilijke keuzes en verschillende strategieën. Daarom is dit spel zeker geschikt voor zowel de beginnende gamer als de veteraan. Je begint echt op gelijke voet en het gaat enkele spelletjes duren vooraleer je het volledig beet hebt.

Opstelling

Veel werk heb je hier niet aan. Enkel wat belangrijk schudwerk en een piramide die gebouwd moet worden; van zodra dit gebeurd is kan je beginnen spelen. Het blijft wel een deckbuilder natuurlijk en daarbovenop ga je hier zeer snel door heel je stapel, dus bereid je voor om zeer vaak te shufflen. Het is ook belangrijk om op voorhand de kaarten volgens level te sorteren. De piramide wordt opgebouwd uit kaarten van level 2 en 3, en die mogen niet door elkaar zitten. Eerst moeten alle level 2-kaarten gebruikt worden voor je aan level 3 begint, dit kan anders je spel zwaar verstoren. Die laatste zijn namelijk een pak duurder maar ook krachtiger. Sorteren is dus de boodschap!

84%
84%
Fantastisch

Valley of the Kings heeft zeer veel te bieden voor een kaartspel. De gameplay zelf is zeer diepgaand, hoewel de spelregels zeker niet moeilijk zijn. Als je nog geen deckbuilder gespeeld hebt, is dit er zeker eentje om je warm te maken voor het genre, al gaan de veteranen hier ook zeker hun plezier in vinden. Absoluut de moeite waard om te proberen!

 • Gameplay
  9
 • Vormgeving
  8
 • Leerbaarheid
  7.5
 • Opstelling
  9
Share.

About Author

Tim De Saar

Boardgame hero, hearthstone try-hard en fan van het zwaardere muziekwerk.

Reacties