Utomik: gaming à la carte

0

Fysieke games verliezen net als bij alle andere mediavormen fors aan terrein. Digitale verkoop is niet alleen bijzonder gemakkelijk, het is – in geval van pc-games toch – vaak ook een heel stuk voordeliger. Talrijke kortingen, bundles, early-access,… stuk voor stuk nieuwe economische modellen die het graf van de oude DVD-ROM met veel plezier delven. Net zoals voor films en muziek staat er echter nog een andere concurrent klaar om alles en iedereen op te eten: streaming- en abonnementsdiensten. Utomik is zo’n dienst op zoek naar plek onder de zon. Maar games draaien is al wat andere koek dan een album streamen. Met welke argumenten komt Utomik de scène op en zijn deze argumenten ook overtuigend? We vroegen een testabonnement aan en trokken voor jullie op onderzoek.

Gamen aan 6 euro/maand

Utomik is een gloednieuwe all-you-can-gamedienst met maandelijkse kost voor Windows. Voor minder dan een tientje krijg je een hele maand toegang tot de meer dan 600 games die het platform te bieden heeft. Eens je de Utomik-cliënt en je login te pakken hebt, ben je eigenlijk al voorzien. Het principe is eenvoudig: je begint een spel uit de library te downloaden op jouw pc. Zodra een deel afgehaald is en speelbaar geacht wordt door het systeem – zoals het volledig binnenhalen van het eerste level en alle nodige geluiden – kan je eraan beginnen. De rest downloadt verder in de achtergrond zodat het paraat staat wanneer je de intro voorbij bent. Jij merkt daar normaal helemaal niets van en kan gewoon verder blijven spelen alsof je het spel al volledig binnenhaalde.

In de praktijk werkt het systeem alleszins tiptop. Je klikt een spel aan en hoogstens enkele minuten later ben je al aan het spelen. Sommige games hebben een veel langere opstarttijd, maar die zijn ook duidelijk aangeduid. Reken hier 5 à 10 minuutjes voor je van start kan gaan. Ongeacht welk type spel je hebt gekozen, eens gestart valt er weinig van de download te merken; alles draait vlot en er zijn geen abnormale lange laadtijden of lag. En voor wie het zich afvroeg, dit geldt enkel voor de eerste maal opstarten. Utomik bewaart de data op jouw pc zodat je de spelsessie kan hervatten zodra de pc vrij is.

Deponia-Utomik

Deponia is zo’n game met een langere downloaddtijd.

De essentiële onderdelen werken perfect, maar ook op de applicatie zelf valt weinig te bemerken – tenzij een chronisch gebrek aan originaliteit in zijn lay-out. De hele bibliotheek kan doorzocht worden met een handige functie, favorieten en recent gespeeld games staan apart in je profiel en je kan vanuit de app spellen van je harde schijf verwijderen mocht het allemaal wat teveel plaats innemen. Gezien het gemeenschappelijke aspect van het platform kan je ook clubjes maken rond bepaalde genres, andere clubs volgen en natuurlijk alle gespeelde games een rating geven. Stuk voor stuk features aanwezig op pakweg Steam of itch.io, maar beter goed afgekeken dan slecht verzonnen.

Utomik interface

Utomiks interface werkt maar innoveert amper.

Flou artistique

Op papier klinkt alles fantastisch maar Utomik verbergt wat adders onder het gras. Niets dat de dienst ten dode zou opschrijven maar een gewaarschuwd man (of vrouw) is er twee waard. Het belangrijkste: dit is geen streamingdienst! De games worden naar jouw computer gedownload, daar geïnstalleerd en ook daar afgespeeld. Alle stukken download blijven ook permanent op jouw computer staan, de bescherming is dat je ze enkel via Utomik met een geldig abonnement kan afspelen. Utomik maakt geen valse reclame maar gezien de persberichten op het net dat Utomik de ‘Netflix’ of de ‘Spotify’ van games noemen, zetten we liever de puntjes op de i. Hoe vlot je iets kan spelen hangt dus volledig af van je machien. Voor de meeste spellen is dat geen probleem, maar voor wat oudere AAA-games zoals Borderlands of Metro 2033 moet je dit ook niet proberen op de generische familielaptop die je met broer of zus deelt. Welke van de meer dan 600 games niet zullen draaien kan je niet op voorhand weten, geen enkele game bevat ten tijde van dit schrijven meer info dan ‘Windows 7, 8 en 10’ onder zijn required settings onderdeel.

Het andere addertje: die meer dan 600 spellen. Technisch gezien liegt Utomik niet, er zijn wel degelijk meer dan 600 games, en ze voegen er wekelijks een vijftal bij. Alleen is zo goed als de helft van de bibliotheek gevuld met hidden object games en casual spellen zoals Emily’s Wonder Wedding. De games zijn dus aanwezig maar wees eerlijk over deze disproportionele ratio. Van de pakweg 300 spellen die overblijven, is de helft daarvan indie en retro gaming, de andere helft zijn dan AA en AAA van 7 jaar of meer geleden. Op slag klinkt die ‘meer dan 600 spellen’ heel wat minder stoer. Opnieuw, hier is niets mis mee, alleen ga je best eens door de hele spellenlijst (beschikbaar op de website, zo eerlijk zijn ze wel) alvorens je een keuze maakt. Er zitten wel aardig wat must-plays tussen die je misschien gemist hebt. Wees er wel van bewust dat niet alle games beschikbaar zijn in jouw regio. Dit kan je enkel testen door de proefperiode aan te gaan, al zeg je deze best op tijd op wil je niet automatisch in een betalend plan terechtkomen.

Utomik library

Deze afbeelding is symptomatisch voor Utomik’s bibliotheek.

Laatste minpuntje is dat Utomik geen controller van zichzelf ondersteunt. Als het spel dat je wil spelen toen geen controller support had (en dat zal vaak zijn gezien de leeftijd van de bibliotheek) kan je niets anders doen dan je tot JoyToKey te keren. Ook werkt het platform enkel op Windows 7 of hoger, dus tablets zijn geen optie, ongeacht het spel.

Gezocht: doelgroep

Tot wie richt deze service zich eigenlijk? Want elke mogelijke doelgroep stoot op een obstakel. Wie het doet voor de grote kleppers kan het op zijn bescheiden computer mogelijk niet draaien. Wie dit met zekerheid kan draaien heeft een gameverleden en zal wellicht het sappigste van deze collectie al geproefd hebben. Hij of zij kan zich dan richten tot indies, maar in dat segment is de specifiekere dienst JUMP, met enkel indie games en browser gaming, veel geschikter. Hun aanbod is natuurlijk wel een pak kleiner, en ook hun dienst heeft last van heel wat kinderziektes. De focus is er wel veel enger, waardoor de doelgroep wel duidelijk is in één oogopslag.

De enige doelgroepen die dan overblijven voor Utomik zijn fans van casual games of ware digitale avonturiers die elke avond ergens anders op start willen klikken en zien waar het hen brengt. Het is niet onmogelijk, alleen vrees ik dat de doorsnee casual liefst niet maandelijks geld uitgeeft aan games en dat de avonturier zonder Utomik erbij al meer dan genoeg brood op de plank had liggen.

Een extra speler op een boomende markt kan nooit kwaad, zo heb je meer keuze en is er concurrentie. Utomik plaatst zich alleszins goed, met niet alleen een scherpe prijs maar ook een zeer stabiele applicatie en groot aanbod aan games. Alleen speelt een té divers aanbod de dienst parten, vooral voor de populairdere games die niet zomaar op elke oude pc kunnen draaien. Ieder zal voor zichzelf dus moeten uitmaken of het aanbod boeit. 6 euro/maand is gelukkig niet veel en je kan ook 14 dagen proefperiode lopen mocht je twijfelen. 

Share.

About Author

Jason

Games games en nog eens games. Ik ben geboren met een controller in de handen en zal zo waarschijnlijk ook heengaan. Tussendoor schrijf ik graag mijn mening hierover, maar steeds met linkerhand op QZSD

Reacties