Voor wie van kaartspellen houdt en graag mensen pest, is er nu Ugo!. Deze Spiel des Jahres 2015 laureaat heeft alles wat je zoekt. Bouw je eigen koninkrijkje uit en probeer dat van je rivalen uit te hongeren. Breng dit spel aan tafel en vroeg of laat heb je heel de familie aan het spelen, wanhopig op zoek naar boeren. Een boer, mijn koninkrijk voor een boer!

Gameplay

Ugo! wordt gespeeld door 2 tot 4 spelers vanaf 10 jaar oud, best speel je wel minstens met 3. Een speelsessie van 4 ronden duurt maximaal 40 minuten. Zoals gezegd worden er 4 ronden gespeeld en bepaalt de totaalscore de eindwinnaar. Tijdens elke ronde krijgt iedere speler 10 kaarten van de gemeenschappelijke stapel. Er blijven telkens enkele kaarten over, dus wie graag kaarten telt gaat hier teleurgesteld zijn. Er zijn 5 verschillende kleuren in de kaarten, maar ze hebben allemaal de waarden 0 tot en met 8. De hoogste kaart wint telkens de slag, ongeacht de kleur. Iedere speler moet wel de beginkleur volgen als ze kunnen. De meeste kaarten hebben ook een eigenschap: wanneer je de slag wint met een 7 of 6 krijg je 1 boer, doe je dit met een 5, 4 of 3 krijg je er 2, speel je een 2 dan krijg je een boer als je de slag verliest en met een 1 kan je er 2 krijgen als je een slag verliest van een andere kleur.

Waarom heb je nu boeren nodig? Op ieders speelbord staat een koninkrijk afgebeeld en zoals elke goede vorst weet, moet je je onderdanen van voedsel kunnen voorzien. Elk speelbord bestaat uit 5 vakken en telkens je een slag wint, ga je je gewonnen kaarten per kleur op deze vakken sorteren. Je krijgt namelijk punten aan het einde van een ronde voor de bovenste kaart op elke stapel die je hebt. Deze punten krijg je wel enkel als het vak waarop je kaarten liggen ook voorzien is van voldoende boeren. Voor elke boer die je ontbreekt op een vak krijg je 5 strafpunten en geloof me dit kan snel oplopen. Het hele spel door zoek je dus een balans tussen punten en boeren scoren. Net dit zorgt voor heel wat tactiek en maakt Ugo! zo interessant.

Een ronde is afgelopen als iedereen zijn/haar 10 kaarten heeft uitgespeeld. Dan worden de punten genoteerd en na 4 speelronden ken je de winnaar.

Vormgeving

Het speelbord en de kaarten zijn versierd met eenvoudige tekeningen, zeker geen meesterwerken, maar wel zeer kleurrijk afgewerkt. Alles oogt dus wel mooi en zal zeker jongere spelers aantrekken dankzij de kinderlijke tekenstijl. Men heeft hier wel voornamelijk aan de functionaliteit gedacht en er voor gezorgd dat alles overzichtelijk is. De kleuren zijn makkelijk van elkaar te onderscheiden en het bord is ook volledig duidelijk. Het puzzelaspect van elk speelbord is ook eerder een gimmick dan echt als vormgeving bedoeld. Ik vermoed dat dit eerder gedaan werd om het spel zo compact mogelijk te houden.

Leerbaarheid

Dit is het meest eenvoudige spel dat ik ooit gespeeld heb dat toch veel diepgang biedt. De regels zijn binnen de 5 minuten uit te leggen. En iedereen die ooit een kaartspel gespeeld heeft, zal hier ook meteen mee weg zijn. De vele finesses echter gaan dan weer iets langer duren voor je ze beet hebt. Je zal merken dat de meer ervaren spelers het vaak beter gaan doen, maar er is zeker ook een element geluk mee gemoeid.

Al bij al is deze makkelijk uit te leggen aan jong en oud, maar belangrijker nog is dat Ugo! ook veel plezier gaat brengen aan al deze leeftijdsgroepen.

Opstelling

Wat de opstelling betreft: deze is nagenoeg onbestaande. Elke speler moet gewoon een speelbord krijgen dat je in elkaar puzzelt. Je kiest dan een deler die de kaarten verdeelt voor de eerste ronde en je kan beginnen. Zorg er gewoon voor dat de kaarten telkens goed geschud worden en dat de overblijvende kaarten niet vergeten worden in een volgende ronde (dit gebeurt makkelijker dan je denkt). Leg de overblijvende kaarten ook telkens goed opzij om valsspelers te ontmoedigen. Het is anders echt een voordeel als iemand ze ziet.

80%
80%
Magnifiek

Ugo! is het perfecte spel voor jong en oud. Hiermee krijg je echt heel de familie aan tafel. Zeer licht verteerbaar spel dat toch veel tactiek en diepgang bevat, maar een beetje geluk helpt zeker ook. Een fantastisch kaartspel dat blijft boeien. Absolute aanrader!

 • Gameplay
  8
 • Vormgeving
  6
 • Leerbaarheid
  9
 • Opstelling
  9
Share.

About Author

Tim De Saar

Boardgame hero, hearthstone try-hard en fan van het zwaardere muziekwerk.

Reacties