Blast From The Past: The Witcher, het eerste verhaal van Geralt of Rivia

1

Nog enkele dagen slapen en we mogen The Witcher 3: Wild Hunt in alle geuren en kleuren ontdekken. Het verhaal van deze episode zal op zichzelf te volgen zijn, maar een paar links met het verleden zal het zowiezo bewaren. Zodat alles zeker duidelijk is voor wie de vorigen niet gespeeld heeft, zet Geekster nog eens het belangrijkste van de saga op een rij. Het is vanzelfsprekend dat deze artikels één en al spoilerfest zijn. Als je toch nog het voornemen zou hebben eerst de vorige Witchers uit te spelen, vooraleer je The Witcher 3 aanschaft, dan verlaat je nu best de pagina.

Euhm, wat zijn Witchers eigenlijk?

De Witchers zijn een kaste van bovennatuurlijke krijgers, grootgebracht in specifieke trainingsscholen zoals Kaer Morhen. Van kindsbeen af worden uitverkorenen geselecteerd en opgeleid in de kunst van de jacht, waarna ze klaargestoomd worden om huurling monsterjagers te worden. Training omvat eerst en vooral een alchemistische behandeling met een overmaat aan filtraten en andere magische dranken tot het lichaam meer en meer van deze mutagene stoffen aankan. Dit resulteert in verhoogde natuurlijke weerstand en een resem broodnodige mutaties voor de komende taken. Witchers ontwikkelen in deze fase hun bovenmenselijke reflexen, kracht en levensduur. De nadelen hiervan zijn heldere, felle ogen en steriliteit, wat verklaart waarom Witchers steeds gevormd en nooit geboren worden.

Eens het lichaam klaar is, blijft enkel de training nog over voor jonge Witchers. Magie wordt aangeleerd in signs, wellicht niet zo geavanceerd als gewone incantaties, maar voldoende om het arsenaal uit te breiden in noodsituaties. Hierna volgt het beheersen van wapens. Een Witcher draagt ten allen tijden maar twee wapens, al is hij wellicht geschoold in allen: zijn trouw, stalen zwaard voor de gewone doelwitten en een zilveren zwaard voor de al iets minder standaard doelwitten. Hun laatste scholing bestaat uit het brouwen van nieuwe en potente concocties. Hun verhoogde weerstand laat hun namelijk toe dosissen in te nemen die de meeste mensen in seconden zouden ombrengen. Een Witcher haalt vernieuwde kracht of verscherpte zintuigen uit zijn vele brouwsels, om zo de jacht in zijn voordeel te keren.

witcher introZelfs met drie tegen één Witcher is dit een oneerlijk gevecht

Een Witcher boezemt dan ook angst in bij het voetvolk. Hun krachten en unieke job zorgen voor talrijke tooggeruchten, en geruchten leidden zoals altijd tot overdrijvingen. Een Witcher herken je vooral aan zijn medaillon, teken van zijn status en school, een erfstuk dat een Witcher nooit uit handen zal geven. Een buitenstaander met dit medaillon bewijst hiermee zijn krijgskunsten, al is het hoogst onwaarschijnlijk dat het juweel in een eerlijk mano a mano gevecht bekomen werd.

witcher medaillionHet medaillon van een Witcher

Het verhaal van Geralt of Rivia: Deel 1

Alles begint met Geralt die geheugenloos aangetroffen wordt in de buitenbuurt van Kaer Morhen. Hij is niet echt van Rivia, maar een erkende en geprezen Witcher. Helaas schijnt hij zich hiervan niets meer te herinneren. Het vechten komt hem weliswaar snel terug wanneer het fort van Kaer Morhen, waarin hij opgevangen en verzorgd werd door Triss Merigold, aangevallen wordt. De troepen, geleid door een man die zichzelf De Professor noemt en een onbekende tovenaar, zijn duidelijk achter de oude Witcher geheimen van het fort aan. De vijand maakt zich bekend als de Salamandra groep, maar het is al te laat. Geralt moet machteloos toekijken hoe De Professor en zijn mysterieuze partner kunnen ontsnappen. Triss, oude liefde van Geralt, zet hem op het pad naar Vizima, maar weigert hem te vergezellen.

witcher professorDe professor slaagt er in de geheimen van Kaer Morhen te stelen

Vizima zelf is helaas getroffen door een ernstige plaag en is bijgevolg niet toegankelijk zonder toestemming. De eerste tussenstop is dan ook logischerwijze de buitenbuurt van Vizima, op zoek naar een doorgang. Geralt helpt er de  lokale bevolking, waaronder de vreemde jongen Alvin, in de hoop op toegang tot de binnenstad en extra info over de Salamandra. Hulp biedt hij door te jagen op de gevreesde Hellhound, die de buitenwijken van Vizima teistert. Geralt is per slot van rekening een Witcher en deze monsters ombrengen is zijn job. Toegang wordt hem uiteindelijk verleend, al betreedt hij Vizima niet als vrije man.

witcher hellhoundHet slachten van een Hellhound hoort nu eenmaal bij de job

Per toeval bestaat er een oplossing voor Geralt om zijn vrijheid terug te winnen. Wie in staat is de cockatrice, die vrij in de riolen zwermt, te slachten, kan vervroegd vrijkomen. In de riolen ontmoet hij Siegfried, ridder in de orde van de Flaming Rose, die ook op zoek is naar het gedrocht. Het gevecht is van korte duur ten voordele van het duo. Na een aanvaring met de Salamandra bij hun buitenkomst zit Siegfried in met de vragen van Geralt en verwijst hem naar zijn privé detective Raymond Maarloeve. Samen met Raymond gaat Geralt dieper graven naar de geheimen van de Salamandra en Azar Javed, de mysterieuze magiër die Kaer Morhen aanviel. Hij confronteert Azar, maar komt niet als winnaar uit de confrontatie…

witcher azar javedAzar Javed is opgewassen tegen Geralt

Geralt ontwaakt in het handelsgedeelte van Vizima, meer bepaald bij die goede ouwe Triss. Opnieuw heeft ze Geralt’s afspraak met de dood uitgesteld. Het onderzoek gaat voort en leidt Geralt tot Declan Leuvaarden, die hem verder op het pad zal zetten. Hierdoor vindt hij de eerste schuilplek van de organisatie, waar hem duidelijk wordt dat de Salamandra geholpen wordt door koning Radovid V, Koning van Redania. De koning lost geen informatie, maar Geralt vindt genoeg documenten die hij Triss kan brengen om vooruitgang te boeken. De volgende schuilplaats uitkammen is geen solo-missie, maar vergt een alliantie met de Flaming Rose of de rebbelengroep Scoia’tael volgens haar. Met dekking vergaard, vervolgt Geralt zijn aanval op de basis. Hier komt het opnieuw tot een aanvaring met Azar en de Professor. Azar vlucht en de professor probeert hetzelfde te doen, maar dat is zonder het stalen zwaard van de Witcher gerekend. Het is dan dat Adda, de vervloekte half mens, half striga dochter van koning Foltest, op de proppen komt als nieuw kopstuk van Salamandra. Geralt had ze voor zijn amnesie van haar vloek gered, maar daar kent ze geen genade voor. Opnieuw kan Triss net voorkomen dat Geralt zijn laatste adem blaast door iedereen aanwezig naar een meer ver van Vizima en de Salamandra te teleporten.

witcher adda confrontationAdda blijkt lid te zijn van de Salamandra

Niets is helaas ver genoeg om problemen te mijden. Vlak bij Murky Waters komt het conflict tussen elf en mens, Flaming Rose en Scoia’tael tot een clash. Witchers zijn trouw aan hun credo om zich niet te moeien met politieke zaken, maar dat maakt de doorsteek er alleen maar moeilijker op. De hel barst los, maar op dat moment is Murky Waters niet de enige plek waar het brandt; Vizima kleurt fel oranje tegen de donkere hemel.

witcher old vizima

Met Vizima in vuur en vlam probeert Geralt zo snel mogelijk binnen te geraken in de stad. Het is aan de ingang van Vizima dat hij voor het eerst koning Foltest ontmoet, doch na een milde redding. De koning heeft Geralt nogmaals nodig. Adda werd opnieuw gevat door haar striga vloek en, ondanks haar kwaad opzet, kan de koning zijn vaderliefde niet verbergen. Hij smeekt Geralt een einde te brengen aan zijn dochter’s vloek, of ze het overleeft of niet. Geralt baant zich een weg tot de crypte van Adda om, net zoals zovele jaren geleden, ze te helen van haar toestand.

witcher striga curseGeralt moet Adda verlossen van haar Striga vloek, finaal of niet

Met het probleem van Foltest opgelost, krijgt Geralt de informatie waar hij al die tijd naar op zoek was; de locatie van Azar Javed’s laboratorium. De Witcher rept zich naar het Old Manor eiland waar Azar zich zou verstoppen. Deze keer zal Triss niet moeten inspringen, Geralt is niet diegene wiens leven bedreigd wordt. Een gelijk gevecht tegen een Witcher is niet fair, en de slag is van korte duur. Maar de geheimen van Kaer Morhen liggen hier niet. Een spiegel in het lab biedt het antwoord. In de spiegel ziet Geralt waar hij al heel die tijd naar zoek was, alsook het echte brein achter de Salamandra, De Order of the Flaming Rose’s eigen grootmeester, Jacques De Aldersberg. Nu hij ontmaskerd is hoeft er niets meer verborgen te worden. De Aldersberg’s leger van gefaalde mutanten wordt losgelaten. Geralt kan deze stroom niet alleen aan, ook een Witcher heeft zijn grenzen. Gelukkig sluiten koning Foltest en koning Radovid een pact om hun legers samen in te zetten. Met deze afleiding is het tijd voor Geralt om een einde te brengen aan heel deze waanzin. Hier speelt De Aldersberg zijn laatste kaart om de Witcher af te weren. Hij slorpt hem in een visioen en toont hem waarom hij dit doet. De toekomst is getroffen door de Great White Frost en het is een wereld bedolven in ijs dat Geralt’s zicht vult. De Aldersberg wou dit vermijden door een ras zo sterk als de Witchers te scheppen om de vloek te trotseren en zo zelf de redder der mensheid te worden. Geralt ziet door de leugens. Elke persoon dronken met macht spreekt over een groter doel. Alles stopt hier.

witcher jacques de aldersbergJacques De Aldersberg, leider van de Salamandra

De Wild Hunt achtervolgde Geralt sinds Kaer Morhen. De Hunt is niet menselijk, noch fysiek aanwezig. Het is wat iedereen te wachten staat, vroeg of laat. Maar Geralt, een Witcher, meenemen na zijn ongeluk buiten Kaer Morhen zou contra-productief geweest zijn voor de Wild Hunt. Enkel een Witcher laat zo een verrukkelijk pak van vernieling achter en hem volgen spijst veel meer. De ziel van de Grootmeester wil de koning van de Hunt voor zichzelf en hij verschijnt daarom ook in persoon om dit aan Geralt te vragen. Een uitzonderlijke aanvraag met een uitkomst enkel van belang voor Geralt. De ziel is voor de koning of voor niemand, niet voor De Aldersberg…

witcher king of the huntDe King of the Wild Hunt komt persoonlijk voor de ziel van De Aldersberg

Na afloop is het tijd om betaald te worden voor deze uitzonderlijke jacht en koning Foltest betaalt rijkelijk. Op de weg naar buiten is er echter iets niet pluis, en hij haast zich meteen terug naar de koninklijke kamers…

Share.

About Author

Jason Blomme

Games games en nog eens games. Ik ben geboren met een controller in de handen en zal zo waarschijnlijk ook heengaan. En podcasts.

Reacties