De kans is zeer groot dat je ondertussen Star Wars Episode VII: The Force Awakens hebt gezien. En nu begint het wachten: wachten tot de DVD/Blu-Ray uitkomt, wachten op Episode VIII. Star Wars: Battlefront of andere games spelen houdt je misschien nog even zoet, maar je snakt naar meer avonturen a long time ago in a galaxy far, far away. Mogen we een bescheiden voorstel doen? Kijk eens naar Fantasy Flight Games en hun officiële Star Wars Roleplaying Game. Geekster geeft je een overzicht van deze schitterende tabletop RPG, die zowel mensen die graag vechten in RPG’s als spelers die meer houden van roleplaying zal bekoren met tal van opties en een uniek en zeer goed uitgewerkt narrative dice system.

 

Core Books

Hoewel deze RPG zich in principe afspeelt tussen A New Hope en The Empire Strikes Back, en leden van The Empire vaak als antagonisten worden bestempeld, kan je uiteraard zelf spelen in welk tijdperk je verkiest of met welk personage dan ook. Wil je je campagne plannen ten tijde van The Old Republic, The Phantom Menace, A New Hope of zelfs The Force Awakens? Altijd al eens een Hutt gunslinger willen zijn? Ben je samen met je vrienden op zoek naar de locatie van Echo Base als lid van The Empire? Vormen jullie een oplichtersnetwerk op Coruscant? Het enige dat je kan tegenhouden, is een gebrek aan verbeeldingskracht.

SWE11-species

Dat van die Hutt gunslinger was geen grapje.

Wie zin heeft om te beginnen aan de SW RPG staat meteen voor een uitdaging: er zijn al een zeer groot aantal boeken en hulpmiddelen voor uitgekomen. Die allemaal kopen zal je best veel credits kosten. Gelukkig moet je dit helemaal niet doen. Om te beginnen moet je een keuze maken tussen één van de drie core books. Wie zoals Han en Chewbacca avonturen wilt beleven gedrenkt in smokkelen, oplichterij, heists en andere criminaliteit in de Outer Rim, kiest best voor Edge of the Empire. Als je daarentegen je innerlijke Rey, Leia, Finn of Poe wilt channelen en lid wil worden van The Rebellion of The Resistance, kan je gaan voor Age of Rebellion. Ben je eerder fan van van Luke of Obi-Wan en wil je the ways of the Force verder onderzoeken als iemand die Order 66 heeft overleefd? Dan is Force and Destiny het core book voor jou (hoewel ook de andere core books mogelijkheden voor force users bieden).

voor elk wat wils, core books vol met pages and pages of awesomeness.

Voor elk wat wils, core books vol met pages and pages of awesomeness.

Je kan perfect met slechts één van deze drie boeken spelen, maar wie wil kan ze ook combineren of uit elk boek halen wat nuttig is voor hun campagne of personage. De setting en inhoud verschillen, het game system blijft hetzelfde. In elk boek vind je een groot aantal mogelijkheden voor je personages, en moet je keuzes maken over hun soort, achtergrond, motivatie, carrière, specialisatie (het deel van de carrière waarop je wil focussen), vaardigheden, uitrusting, transport, etc. Praktisch gezien zijn vooral de soort, de carrières en de specialisaties belangrijk om te bepalen welk soort personage je speelt of waarin je personage goed is. Wil je een mens zijn, een Droid, een Trandoshan, Twi’lek, Duros, Chiss, Quarren of een van de vele andere rassen? Geen enkel probleem.  Elk boek biedt trouwens opties voor zowel personages die zich focussen op combat als op personages die eerder een normaal beroep hebben.  Keuze in overvloed: pilot, mercenary, bounty hunter, diplomat, slicer, Jedi guardian, medic, smuggler, colonist,  beast rider, starfighter ace, … en nog veel meer. Het kan allemaal, én je kan ze naar believen combineren. Hoewel combat een belangrijk onderdeel vormt van deze RPG, moet je er je dus helemaal niet op focussen als je niet wilt. Je kan gerust de avonturen spelen van een Bothan-diplomaat in over his head of de Wookie-archeoloog die iets ontdekt waardoor de Imperials zich bedreigd voelen. Je kan de strijd tegen The Empire volledig negeren of je erop focussen, naargelang wat je leuk vindt en wat past voor je personages.

character sheet

Character sheet

Daarnaast geeft elk boek ook nog veel informatie over bepaalde planeten of organisaties, en krijg je een hele lijst mogelijke vijanden (met allemaal hun eigen stats), wapens, uitrusting of space ships. Wat ook zeker moet gezegd worden, is dat de production values in elk boek zeer hoog zijn. De boeken zien er schitterend uit en staan vol met prachtig getekende en gekleurde afbeeldingen. Ook de GM-screens mogen er zeker zijn.

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Narrative dice

Of het nu is om een imperial officer neer te schieten met je blaster pistol tijdens een gevecht, om de stormtroopers te overtuigen met de goede oude “These aren’t the droids you’re looking for” of om te onderhandelen over de prijs van een thermal detonator, heel het spel draait rond de speciale dobbelstenen. In plaats van de traditionele dobbelstenen uit een d20-systeem zijn er immers positieve en negatieve narrative dice. Gelukkig zijn deze heel goed uitgewerkt en is het systeem na enige oefening heel fijn en gebruiksvriendelijk. Positieve dobbelstenen zijn de groene ability die, de gele proficiency die en blauwe boost die. Deze worden tegengewerkt door de paarse difficulty die, de rode challenge die en de zwarte setback die.

Bij elke check of actie neem je als speler een aantal positieve dobbelstenen op basis van je vaardigheden en de positieve omstandigheden en krijg je negatieve dobbelstenen van de GM op basis van de vaardigheden van de vijand en de moeilijke omstandigheden. Op elke dobbelsteen staan er verschillende symbolen: op de positieve vind je succes, advantage en triumph (super succes+advantage), op de negatieve failure, threat en despair (super failure + threat). Als je eenmaal gerold hebt, tel je de symbolen op om te kijken wat het resultaat is.

Success en failure spreken voor zichzelf: je slaagt of faalt in je opzet. Advantages en threats kunnen daar niets aan doen, maar ze geven je zowel bonussen of extra moeilijkheden tijdens gevechten als narratief interessante voor- of nadelen. De GM en de spelers kunnen telkens samen overleggen hoe ze de advantages of threats gaan toepassen in het spel, wat tot hilarische momenten kan leiden. De leukste en meest interessante narratieve momenten zijn wanneer je faalt in je opzet, maar toch advantages krijgt, of wanneer je slaagt in je opzet, maar met een threat of drie. Zo kan je tegen bewakers succesvol bluffen dat een bepaalde landspeeder jouw eigendom is, maar blijkt de eigenaar een boze bounty hunter te zijn die jullie nu zal opjagen, of misschien kan je niet binnenbreken in een computersysteem, maar vermijd je gelukkig nipt dat er een alarm afgaat.

qlX4xZA

maar je zal ze snel gebruiken als “twee groene en een gele”.

 

Ten slotte is er nog de force die. Deze dobbelsteen wordt bij het begin van een sessie gegooid door elke speler en geeft ofwel light side of dark side points, die door de spelers of de GM op strategische of hilarische momenten kunnen gebruikt worden om het avontuur nog spannender te maken of om iets voordeligs te laten plaatsvinden. Als je ze gebruikt, veranderen ze wel van dark naar light en vice versa, zodat the Force altijd in balance is.

 

Uitbreidingen en Beginner Games

Wie nog niet genoeg heeft met de inhoud van de core books kan één of meerdere van de vele uitbreidingen kopen. De meeste van deze uitbreidingen focussen zich op een bepaalde carrière en geven die telkens drie nieuwe specialisaties en vaardigheden in nieuwe skill trees. Speel je als smuggler en wil je meer opties, dan is één van de uitbreidingen zeker geschikt voor jou. Verder zijn er aparte, volledig uitgewerkte avonturen (sommige daarvan zijn zelfs gratis te downloaden), en voor wie van world building houdt, zijn er zelfs boeken die gewoon heel veel extra informatie geven over bepaalde sectoren of organisaties. In zo goed als elke uitbreiding zitten er trouwens ook nieuwe soorten, wapens, uitrustingen en ruimteschepen om mee te spelen. Wie dus echt niet kan wachten om een Gungan Jedi te spelen, zal Gungans in één van de uitbreidingen vinden. Kleine tip: doe op voorhand wel genoeg research zodat je duidelijk weet welke nieuwe content in welke uitbreiding zit. Al de uitbreidingen kopen zal je portefeuille snel dunner maken.

Slechts een kleine bloemlezing van de uitbreidingen.

Slechts een kleine bloemlezing van de uitbreidingen.

Zelfs voor wie het allemaal een beetje overweldigend klinkt, is er een optie. In plaats van een core book te kiezen kan je eerder één van de drie Beginner Games spelen. Deze dozen bevatten de regels, een uitgewerkt avontuur met vooraf gemaakte personages, een paar mooie maps en zelfs een dobbelstenenset. Dit is de perfecte manier om het systeem uit te testen of om het aan vrienden en mogelijke party members te tonen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Actual play

Wie geïnteresseerd is in deze RPG, maar zich toch nog niet goed kan voorstellen hoe het nu allemaal werkt, kunnen we vol overtuiging de volgende podcast aanraden. Campaign wordt gemaakt door de mensen van de zeer goede One Shot Podcast, en brengt elke week een nieuwe episode in de avonturen van de crew van de Mynock. De spelers houden overduidelijk van het Star Wars-universum, en met hun achtergrond in zowel improvisatie als RPG’s zorgen ze telkens voor veel humor, spanning en avontuur samen met hun personages en geven ze schitterende voorbeelden van hoe je de narrative dice kan gebruiken. De eerste episode bouwt verder op één of twee aparte episodes van One Shot (die ook zeker de moeite waard zijn), maar zelfs voor nieuwkomers is het heel entertainend en slepen de personages je helemaal mee.

Awesome and extremely funny.

 

The droids (and games) you ARE looking for

Je merkt het, we zijn grote fan van deze RPG. Het feit dat er zoveel mogelijkheden zijn voor spelers en GM’s, zowel tijdens character creation als tijdens het spelen, zorgt ervoor dat dit één van de betere RPGs op de markt is, en de beste Star Wars-RPG. De sfeer van het door ons zo geliefde universum is in elk boek overvloedig aanwezig en de makers hebben met zeer veel respect dit icoon van onze pop culture behandeld. Als je dus niet genoeg kan krijgen van Star Wars en je dit universum verder wilt verkennen, kunnen we deze RPG met heel ons hart aanraden.

Share.

About Author

Michiel Van Belle

Michiel Van Belle speelt videogames, boardgames en tabletop rpg's. Hij leest naast de occasionele comic ook veel fantasy en historic fiction. Zijn grote geeky love is soundtracks.

Reacties